Sittin Sene Evvel Bu Vakitler | Bölüm 1: 4-10 Nisan 1962

Nurettin Kalkan ve Prof. Dr. Mete Kaan Kaynar, "Sittin Sene Evvel Bu Vakitler"in ilk bölümünde 4-10 Nisan 1962 tarihleri arasında Türkiye'de ve dünyada öne çıkan gelişmeleri yorumladılar

Nurettin Kalkan ve Prof. Dr. Mete Kaan Kaynar'ın hazırlayıp sunduğu "Sittin Sene Evvel Bu Vakitler", isminden de anlaşılacağı üzere sıklet merkezi siyasi tarih olan bir program. 

Her hafta pazar günü saat 20.45'te yayımlanacak olan "Sittin Sene Evvel Bu Vakitler"in ilk bölümünde Kalkan ve Kaynar, 4-10 Nisan 1962 tarihleri arasında Türkiye'de ve dünyada öne çıkan gelişmeleri yorumladılar. 
 


İç politika

İlk olarak Adalet Partisi içerisinde yaşanan parti içi sürtüşmelere değinen Kalkan ve Kaynar, sonra ise AP Genel Başkanı Ragıp Gümüşpala'nın Türk siyasî hayatı içerindeki yerini değerlendirdiler.

Programda, Gümüşpala'nın askerlikten siyasetçiliğe geçiş süreci ve siyasî hayatındaki bazı anekdotlar üzerinde de duruldu. 


Yine iç politikada yaşanan hadiselerin irdelendiği programda, dönemin en hararetli konusu olan af meselesi tartışıldı.

22 Şubat 1962'deki darbe girişimine katılan Talat Aydemir ve arkadaşlarına getirilecek olan müstakbel af tasarısına, AP'nin ancak eski DP'lilerin de affedilmesi kaydıyla onay vereceğini açıklaması, CHP-AP koalisyonu arasında tansiyonun artmasına sebebiyet vermişti.

Bu af tartışmalarından hareketle Kalkan ve Kaynar, Cumhuriyet tarihinin ilk koalisyonu olan CHP-AP koalisyonunu ve Türk siyasî hayatındaki koalisyon paradigmasını -günümüze de vurgu yaparak- ele aldılar. 


"Sittin Sene Evvel Bu Vakitler"in bu hafta iç politikadaki son başlığı Adnan Menderes'in eşi Berrin Hanım ile İsmet Paşa'nın yaptıkları görüşme oldu.

Kaynar ve Kalkan ikilisi, bu görüşmenin medyada nasıl makes bulduğundan bahsederken aynı zamanda Adnan Menderes'in idamından önce yapılan İsmet İnönü-Berrin Menderes görüşmesine de değindi. 


Dış politika 

Programın dış politika bölümünde, Nisan 1962'de Suriye'de yaşanan hadiselere temas edildi. O dönem Suriye Ordusu içerisinde yaşanan hizipleşmenin nedenleri açıklandı.


Dünyadan

İngiltere'nin küçük bir yerleşim birimi olan Burgess-Hill'de, 1962 yılında açılan bir okulun benimsediği eğitim sisteminden bahsedildi.

Okulun disiplin kavramına yer vermeyen, kuralsız ve öğrencilere sınırsız haklar tanıyan serbest eğitim yöntemi dönemin İngiltere'sinde epey tartışılmıştı.


Magazin-cemiyet

"Sittin Sene Evvel Bu Vakitler"in magazin ve cemiyet haberleri bölümünde ise Maksim Gazinosu'nun assolisti Zeki Müren ile Muzaffer Akgün arasında geçen çekişmeye değinildi.

Müren'in artık tahammül sınırlarını aşan kaprisleri ve müdahaleleri karşısında bunalan Muzaffer Akgün, dergilere "Allah aşkına Zeki Müren'le çalışırken beni alkışlamayın, ekmeğimle oynarsınız" ilanları veriyor; Müren'i zorbalıkla itham ediyordu.

Programda ikili arasında yaşanan bu kavgaya da yer verildi.

 

 

* "Sittin Sene Evvel Bu Vakitler" her hafta pazar günü saat 20.45'te  Independent Türkçe'de yayımlanacak.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU