PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba Değerli Dinleyiciler,

Bugün 10 Nisan 2022; Uganda'nın başkenti Kampala'dan sizlere sesleniyorum. 

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım. 


Ruanda, Tutsilere Karşı Soykırım'ın 28'inci yıldönümünü anıyor

Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame ve eşi Jeannette Kagame, 7 Nisan Perşembe günü Ruanda'nın Başkenti Kigali'de bulunan Kigali Soykırım Anıtı'nda anma meşalesi yaktı.

28 yıl önce Ruanda'da iç savaş patlak verdi. Sadece 100 gün içinde 800 binden fazla Tutsi ve ılımlı Hutu öldürüldü. Katliamın 100 gün sürmesi sebebiyle anma törenleri 100 gün boyunca devam edecek.

Bu iç savaş, gizemli bir uçak kazasının Ruanda ve Burundi devlet başkanlarının hayatını kaybetmesinden bir gün sonra başladı. 

Başkan Kagame, soykırımı anma programında yaptığı konuşmada, adalet ve demokrasiden bahseden ülkelerin soykırım gerçekleşirken bunu sadece izlediğini belirtti.

Kagame, "Dünyada hüküm süren 3 sistem var. Biri demokrasi olarak anılıyor, diğer ise otokrasi. Bunların arasında bir sistem daha var; en güçlüsü, çok sessiz ve etkili, o da ikiyüzlülük" diye konuştu.


Burkina Faso'nun Eski Cumhurbaşkanı Compaore, Sankara cinayeti nedeniyle müebbet hapis cezası aldı

Afrika'nın Che Guevara'sı olarak bilinen Burkina Faso'nun ulusal kahramanı ve eski Cumhurbaşkanı Thomas Sankara'nın öldürülmesi ilişkili davada karar çıktı.

Burkina Faso'nun eski Cumhurbaşkanı Blaise Compaore, Sankara suikastine suç ortaklığı yapmaktan gıyaben ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Marksist devrimci lider Sankara, Burkina Faso'da darbeyle iktidara gelmişti. Sadece 4 yıl iktidarda kalabildi. 37 yaşında vurularak öldürüldü.

Mahkeme kararında Compaore'nin devlet güvenliğine saldırı, cinayete suç ortaklığı ve bir cesedin gizlenmesinden ötürü suçlu bulunduğunu belirtildi. 27 yıl iktidarda kalan Compaore, 2014 yılında darbeyle devrildi ve Fildişi Sahili'ne kaçtı. Kendisinden haber alınamasa da hayatta olduğuna inanılıyor.


Somali'de elçi krizi

Somali Başbakanı, Afrika Birliği temsilcisini statüsüyle bağdaşmayan eylemler nedeniyle ülkeden kovdu. Lakin cumhurbaşkanı bu emri reddetti.

Ülke içindeki siyasi çatlak her fırsatta gün yüzüne çıkıyor. Başbakan Roble'ın ofisi, Afrika Birliği temsilcisi Francisco Madeira'nın 48 saat içinde ayrılması gerektiğini söyledi.

Bunun ardından Cumhurbaşkanlığı, sınır dışı etmeye atıfta bulunarak yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanlığı, küresel uluslararası toplumla ilişkilerimizi tehdit eden yasadışı eylemi reddediyor ve geçersiz kılıyor" dedi.

Aralık ayında Cumhurbaşkanı Muhammed, Başbakan Roble'nin yetkilerini askıya almaya çalışmıştı. Roble ise bunu darbe girişimi olarak niteleyip kınamıştı. 


Mali ordusu ve Wagner, 300 sivili infaz etmekle suçlanıyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından yayımlanan ve tanık ifadelerine dayanan raporda, Mali'nin Mopti bölgesindeki yaklaşık 300 sivilin infaz edildiği öne sürüldü.

Raporda, infaz edilenler arasında mart sonunda Mali ordusu tarafından düzenlenen operasyonda terör şüphesiyle gözaltına alınanlar da olduğu belirtildi. Olay, "Mali'de son 10 yılda yaşanan en büyük vahşet" olarak değerlendirilirken, Mali ordusu tarafından 1 Nisan'da yayımlanan açıklamada, Moura köyünde 23-31 Mart'ta düzenlenen operasyonlarda 203 teröristin etkisiz hale getirildiği duyurulmuştu.

Olayın ardından bazı yerel ve uluslararası sivil toplum örgütleri ölenlerin terörist değil sivil olduğunu iddia etmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı da olayı "katliam" olarak niteleyerek faillerin Wagner paralı askerleri olduğuna ilişkin iddialardan endişe duyduklarını açıklamıştı.


Batı Afrika, Son 10 yılın en ciddi gıda kriziyle karşı karşıya

Uluslararası insani yardım kuruluşu Oxfam, yayımladığı raporda, Sahel'in bazı bölgelerinde tahıl üretiminin geçen yıla oranla üçte bir düştüğü ve temel gıda malzemelerin stokunun bitmek üzere olduğu açıkladı.

Gıda fiyatlarının son 5 yılda yüzde 30 arttığı, Rusya-Ukrayna savaşının da durumu daha da kötüleştirdiği açıklandı.

Son on yılda, Burkina Faso, Nijer, Çad, Mali ve Nijerya da dahil Batı Afrika'daki gıda krizlerinin giderek derinleştiğine işaret edilen açıklamada, 2015'te 7 milyon olan acil gıda yardımına ihtiyaç duyanların sayısının bugün 27 milyona dayandığı ortaya kondu.

Açıklamada, Batı Afrika'da son 10 yılın en ciddi gıda krizinin yaşandığı, acil gıdaya ihtiyaç duyanların sayısının hazirana kadar 38 milyona çıkabileceği uyarısında bulunuldu.


Geçtiğimiz hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU