BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri: Trump’ın ABD sınırındaki göçmen kampları “haysiyete aykırı ve zararlı”

Bachelet açıklamasında “Kısa süreliğine ve iyi şartlarda bile olsa çocukların gözaltında tutulmasının ciddi sonuçları olabilir. Bir de bu zararın günbegün yaşandığını düşünün” dedi

ABD yolundaki göçmenlerin tutulduğu gözaltı merkezlerinin şartları ve çocukların ailelerinden ayrılmasına dair tartışmalar sürüyor (AP) 

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet "insan haysiyetine aykırı ve zarar verici” diye tanımladığı ABD sınırında göçmen ve mültecilerin tutulduğu koşulları kınadı. BM yetkilisi ayrıca çocukların hiçbir zaman göçmen merkezlerinde tutulmaması ya da ailelerinden ayrılmaması çağrısı yaptı.

Kamplardaki koşulların kendisini dehşete düşürdüğünü kaydeden Bachelet, BM bünyesindeki birçok insan hakları kuruluşunun göçmen çocukların gözaltında tutulmasını uluslararası hukukun yasakladığı acımasız, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele olarak gördüğüne dikkati çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bachelet’in açıklamaları, ABD yönetiminin aşırı kalabalık çok sayıda gözaltı tesisinin tehlike arz ettiğine dair uyarılarının yer aldığı bir iç raporun yayımlanmasından yalnızca birkaç gün sonra geldi. 

Yönetimin raporu bazı göçmenlerin, kapasitelerinin 5 katı kişi barındıran hücrelerde tutulduğunu ve yarısından fazlasının da yer kalmadığı için tesis dışında alıkonduğunu ifşa etmişti.

NBC News televizyonuna göre 35 kişilik bir hücrede 155 kişi kalıyor. 756 tutuklu içinse yalnızca 4 duş yeri bulunuyor.

Diğer taraftan New York Times gazetesi Teksas’ta bir sınır karakoluna ilişkin personelle ve tesisi ziyaret eden avukatlarla yaptığı mülakatlara dayanarak hazırladığı haberinde, kirli giysiler içindeki yüzlerce çocuğun mikrop yuvası haline gelen hücrelere tıkıştırıldığını aktardı.

ABD Başkanı Donald Trump ise gazetenin haberinin uydurma olduğunu ileri sürdü.

 

 

Şili’nin eski Devlet Başkanı olan Bachelet açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Bir çocuk doktoru, bir anne ve aynı zamanda eski bir devlet başkanı olarak, çocukların yeterli sağlık hizmetine ya da gıdaya erişimleri olmadan ve kötü sağlık koşullarında, aşırı kalabalık tesislerin zeminlerinde uyumaya zorlanması karşısında derinden sarsıldım. Kısa süreliğine ve iyi şartlarda bile olsa çocukların gözaltında tutulması, sağlıkları ve gelişimleri üzerinde ciddi olumsuz etkilere yol açabilir. Bu korkutucu durumun devamına izin vererek günbegün yaşanan zararı bir düşünün.

Gözaltı merkezleri Orta Amerika’da şiddet ve yoksulluktan kaçan binlerce göçmeni barındırıyor.

 

Michelle Bachelet AFP.jpg
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet (AFP)

 

Yetkililere seslenerek hem çocuklar hem de yetişkinler için gözaltı dışında bir alternatif bulunması çağrısı yapan Bachelet, açıklamasını şöyle sürdürdü:

Yetişkin göçmenleri ve mültecileri herhangi özgürlüklerinden mahrum etme başvurulacak son çare olmalı. Bu vakaların çoğunda göçmen ve mülteciler korunma ihtiyacı ve haysiyete yakışır bir yaşam arayışının yanı sıra şiddet ve açlıktan uzak olmak için çocuklarıyla birlikte tehlikeli yolculuklara çıktı. Nihayet güvenli bir yere ulaştıklarına inandıklarındaysa kendilerini sevdiklerinden koparılmış ve haysiyete aykırı koşullara hapsedilmiş bulabiliyorlar. Bu kesinlikle hiçbir yerde yaşanmamalı.

Bu arada BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin (OHCHR) Meksika ve Orta Amerika’daki görevlileri, hareket halindeki göçmenlere aşırı güç kullanımı ve bu kişilerin ailelerinden koparılması dahil sayısız hak ihlalini ve suistimali belgeledi. 

 

 

Geçen yıl sonunda hayata geçirilen politikalar ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza Birimi’nin (CBP) bakımı ve gözetimindeki tüm çocukların ikinci kez tıbbi kontrolden geçirilmesini ve sınır devriyesinin 10 yaşın altındaki çocuklara bilhassa özen göstermesini şart koşuyor.

Göçmenlere su, yiyecek, sağlık ve barınma hizmeti sağlayan kişi ve organizasyonlara yönelik eylemleri de kınayan Bachelet, “Hayat kurtarıcı yardım hizmetinin sağlanması, her zaman ve yardıma muhtaç her insan için riayet edilmesi zorunlu bir insan hakkı kaidesidir. Bu tür destekler sunan kişilerin cezai kovuşturmalara maruz kalması akılalmaz” ifadelerini kullandı.

Öte yandan ABD'de göçmenlere yardım ettiği için yargılanan Arizonalı 36 yaşındaki Scott Warren, geçen ay jürinin bu konuda bir karar verememesinin ardından yeniden hakim karşısına çıkarılacak. Warren, göçmenleri ABD’li yetkililerden “koruduğu” için 20 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya bulunuyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU