Doğu Türkistan'daki baskı ortamının yarattığı bir aile dramı: En son 4 yaşındayken gördüğü oğlunun öldüğünü, 5 yıl sonra öğrenebildi

Oğlu Seyfullah henüz 4 yaşındayken Doğu Türkistan'dan çıkmak zorunda kaldı. Çocuk 2017'de hayatını kaybetti… Babası Abdurrahim Paraç, oğlunun vefat ettiğini 5 yıl sonra öğrendi

Paraç, vefatını 5 yıl sonra öğrendiği oğlu Seyfullah'ın neden öldüğünü bilmiyor / Fotoğraf: Twitter

Abdurrahim Paraç, 5 çocuk sahibi bir Uygur Türkü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2016'da anne ve babası tutuklanarak "toplama kampı"na gönderildi. 

Yıllar sonra babasıyla zor şartlarda telefonla konuştuğunu kaydeden Paraç, "Hükümet, çocuklarımı 'yetim' adı altında ülkenin farklı şehirlerindeki okullara göndermiş" dedi.

4 yaşında ayrılmak zorunda kaldığı küçük çocuğu Seyfullah'ın vefat ettiğini de bu telefon görüşmesinde öğrenen Paraç, "Oğlumu en son 2013 yılında görmüştüm. O yıl Doğu Türkistan'dan çıkmak zorunda kaldım. 4 yaşında ayrıldığım oğlumun 2017'de vefat ettiğini öğrendim. Bu durum bütün insanlık için büyük bir utanç değil mi" şeklinde konuştu.

Çin yasalarına göre 3'ten fazla çocuk yapmanın yasak olduğunu ve ilk çocuktan sonra ikinci çocuğunu dünyaya getirmek isteyenlerin 3 yıl beklemesi gerektiğini söyleyen Paraç, ailesiyle birlikte yıllar içinde Doğu Türkistan'daki şehirlere göç ettiğini ve 5 çocuk dünyaya getirdiklerini ifade etti.

 

Ekran Resmi 2022-04-09 13.49.39.png
Paraç'ın annesi, babası ve kardeşleri de toplama kampına atıldı

 

Resmiyette kardeşi ve kayınbiraderi ama gerçekte çocukları

Dünyaya gelen son 2 çocuğunu babasının ve kayınpederinin nüfusuna kaydettirmek zorunda kaldıklarını aktaran Paraç, "Bu nedenle eşinin ailesinin nüfusuna kaydettirmek zorunda kaldığım çocuğumun akıbetini araştıramadım" ifadelerini kullandı.

Paraç, eşinin de 2015'te tutuklandığını ve 7 yıl hapis cezasına çarptırıldığını ifade ederek ondan da bir haber alamadığını belirtti.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU