14 farklı hareketle dans edebilen papağan bilim insanlarının ezberini bozdu

Sülfür sarısı ibikli papağanın videosu sosyal medyada çokça paylaşılmıştı

Dans hareketleriyle internetin büyük yıldızlarından birine dönüşen Snowball (Kartopu) isimli sülfür sarısı ibiğe sahip papağan tüm dünyadan bilim insanlarının ilgisini çekti.

Müziğin ritmine göre kafa sallayan papağan sosyal medyada büyük ilgi toplamış ve 80’lerin şarkılarına 14 farklı dans hareketiyle eşlik ederek araştırmacıları şaşırtmıştı.

Ünlü papağan “Another One Bites The Dust” ve “Girls Just Want To Have Fun” şarkılarına eşlik edecek şekilde dans ederken kaydedildi. Papağan bu videolarda ritme göre iki yana sallanıyor, bacaklarını değiştirerek zıplıyor ve ayağını kaldırıyor.

 

Snowball - twitter.jpg
Snowball (Twitter)

 

Snowball ritime uygun dans eden insan dışında bilinen ilk hayvan.

Bilim insanları papağanın “kayda değer ölçüde çeşitli spontane hareketlerinin”, dansın beyin belirli koşullara sahipse müziğe verilen tepkilerden biri olduğunu gösterdiğini söylüyor.

Konuyla ilgili Current Biology’de yazan araştırmacılardan, Tufts ve Harvard üniversitelerinden psikolog Aniruddh Patel şunları söyledi:

Bize en ilginç gelen şey, müziğe uygun hareketlerinin birbirinden tamamıyla farklı bir çeşitlilik göstermesiydi.

Papağanlar sesleri iyi öğrenen hayvanlar olarak beyinlerinden güçlü işitsel-motor bağlantılar taşıyor. Araştırmacılar, Snowball’un dans yeteneklerini nasıl kazandığı sorusunun kilit önemde olduğunu belirtti.

Bazı hareketlerinin yaratıcılığın bir yansıması olabileceğini düşünen araştırmacılar şu ifadeleri kullandı: 

İnsan dışındaki hayvanlarda yaratıcılık genellikle, besine veya çiftleşme fırsatına ulaşmak gibi, doğrudan fiziksel faydalar sağlayan davranışlar olarak kayıt altına alındığı için bu özellikle kayda değer. (...) Snowball yiyecek veya çiftleşmek için dans etmiyor; aksine dans etmesi insan bakıcılarıyla (onu besleyen, sahiplenen insanlar) etkileşime geçmek için kullanılan bir sosyal davranış olarak kendini gösteriyor.

Görüntüler 2008’de kaydedildiğinde Snowball 12 yaşındaydı. Papağan, bir YouTube “fenomenine” dönüştü ve dans ettiği videolar milyonlarca kez izlendi.

Snowball’un ritim tutabildiğinin görülmesinden hemen sonra bir ön bilimsel çalışma yayımlandı. Daha sonra papağanın sahibi ve araştırmanın yazarı Irena Schulz, Snowball’un daha geniş bir hareket yelpazesi bulunduğunu fark etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2016’da dansın evrimi üzerine bir çalışmanın ardından görüntüleri yeniden inceleyen araştırmacılar, bunun daha geniş anlamda önemi olabileceğini düşündü. 23 dakikalık kayıtta Snowball’un sahibi de bulunuyor ve ara sıra “aferin oğluma” diyerek papağanı teşvik ediyor ancak kendisi dans etmiyor.

Papağan 3 ile 4 saniyelik parçalar halinde dans ediyor ve farklı bir melodiyi her duyduğunda farklı hareketler yapıyor ki bu davranış esnekliğinin bir işareti. Analizler hareketlerini açık biçimde kasti yaptığını ancak “herhangi olası bir dışsal hedefi başarma anlamında etkili” olmadığını ortaya koyuyor.

Araştırmacılar spontane dans hareketlerinin papağanların insanlarla paylaştığı 5 özelliğin bulunduğu durumlarda kendini gösterdiğini öne sürüyor.

Bu özellikler arasında iletişimsel hareketlere karşı dikkatlilik, onları taklit edebilme ve uzun süreli sosyal bağlar kurma eğilimi yer alıyor.

PA’dan da yararlanılmıştır.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU