İlk kez yabani bir yunus başka türlerle konuşurken gözlemlendi

Araştırmacılara göre bu, insan ve köpeğin birbiriyle kurduğu iletişime benziyor

Kylie, "bayağı yunus" diye de bilinen yaygın bir yunus türüne mensup. Bu türe Türkiye'nin bütün denizlerinde rastlanabilir (Wikimedia Commons)

İskoçya'daki Strathclyde Üniversitesi'nden bilim insanları, yaban hayatında ilk kez yabani bir yunusu, birlikte yaşadığı başka türden yunuslarla konuşurken gözlemledi.

Hakemli bilimsel dergi Bioacoustics'te yayımlanan araştırmada, yerel halkın Kylie adını verdiği yunusun diğer yunuslarla iletişim kurma girişimleri detaylandırıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırma ekibi, İskoçya'nın batı kıyısındaki Clyde nehrindeki bir grup yunusu gözlemledi.

Kylie'nin genellikle diğer yunuslarla etkileşime girerek zaman geçirdiğini önce bölge halkı fark etmiş ve akademisyenleri bundan haberdar etmişti.

Bunun ardından araştırma ekibi 2016 ve 2018 arasında hidrofon diye bilinen su altı ses kayıt cihazını bağladıkları tekneyle bu sularda dolaşarak gözlemler yaptı.

Yunuslar, ciğerlerindeki havayı insanların ses tellerine kısmen benzeyen kaslı bir yapı aracılığıyla iterek ses çıkarıyor. Söz konusu süreç, bir balondan havanın kaçırılmasını andıran sesler üretiyor.

Bu sesler, yunus ıslıkları diye niteleniyor. Önceki araştırmalar, yunuslar arasındaki birincil iletişim aracının ıslık olduğunu göstermişti.
 

researchers-find-dolph.jpg
Çalışma, farklı cetacean türleri arasındaki zengin etkileşim dünyasını aydınlatıyor (Bioacoustics)


Yunuslar ayrıca burun boşluklarını kullanarak klik sesleri de çıkarabiliyor.

Araştırmacıların topladığı ses kayıtları Kylie'nin ıslık yerine bu seslerle iletişim kurmaya çalıştığını ortaya koydu. Bu durum, Kylie'nin iletişim kurmaya çalıştığı yunuslara "yabancı" olmasından kaynaklanıyor olabilir.

Zira Kylie, Latince adı Delphinus delphis olan yaygın yunus türüne mensup. Ancak en az 14 yıldır kendi türünden yunuslarla görülmüyor.

Bunun yerine Clyde nehrinde, kendi boyutunun yaklaşık 3'te 2'sine denk gelen ve Latince adı Phocoena phocoena olan liman yunuslarıyla birlikte yaşıyor.

Bu nedenle araştırmacılar, Kylie'nin aslında diğer yunuslarla aynı dili konuşup konuşmadığından emin değil.

Ekibe göre Kylie ve diğerleri arasındaki iletişim, insan ve köpeğin birbiriyle kurduğu etkileşime benziyor.

Ancak ekip, ne dilde olursa olsun Kylie'nin yunuslarla bir şekilde iletişim kurmaya çalıştığından emin.

Yunus davranışı uzmanı Denise Herzing, "Açıkçası, vahşi doğada türler düşündüğümüzden çok daha fazla etkileşime giriyor" diyor.

Bölgedeki yunus koruma uzmanı David Nairn ise kimsenin Kylie'nin nereden geldiğini veya neden yalnız kaldığını bilmediğini söylüyor.

Kylie bir yıldır görülmedi ama yerliler yakında döneceğini umuyor.

 

Independent Türkçe, National Geographic, Phys.org

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU