Elon Musk neden Twitter'a ortak oldu?

Tesla'nın CEO'su Elon Musk, 22 Mart 2022'de Almanya'nın Gruenheide kenti yakınlarındaki yeni Tesla elektrikli araba üretim fabrikasının resmi açılışında (AP)

Elon Musk'ın Twitter'da büyük bir hisse satın aldığının ilanı teknoloji sektörünü şoka uğrattı.

Twitter hisselerinin yüzde 10'unun biraz azını satın alarak şirketin en büyük hissedarı olması, beklenmeyeni yapmaktan keyif duyduğu anlaşılan dünyanın en zengin kişisinin bir başka şaşırtıcı hamlesi oldu.

Fakat Musk'ın son haftalarda, hatta yıllarda paylaştığı gönderiler, Tesla'nın CEO'sunun Twitter'a dair planları hakkında ipuçları içerebilir.

Bir yandan yeni bir uğraş gereksiz gibi görünüyor: Musk halihazırda tünel açma projesi ve beyin-bilgisayar arayüzü şirketi Neuralink gibi küçük girişimlerin yanı sıra SpaceX ve Tesla'yı da yönetiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fakat öte yandan, milyarder isim bu siteye her zaman kişisel ve profesyonel bir ilgi de gösterdi. Twitter'ın en önde gelen ve üretken kullanıcılarından biri. Geçmişteki bu gönderileri genelde tam olarak Twitter'ın nasıl çalıştığıyla alakalıydı.

Gönderilerinin tonu yıllar içinde eleştirelden olumluya ve sonra tekrar eleştirele doğru değişti. Bazen, Musk siteye dair çelişkili duygularından keyif alıyor gibi görünüyor.

Örneğin Nisan 2019'da, "Bu noktada Twitter'ım neredeyse tamamen saçmalık" diye yazmıştı. Sadece 4 gün önceki gönderisindeyse, "Twitter'da her zaman çılgın oldum, bilginize" demişti.

Musk'ın gönderileri zaman içinde giderek daha abes bir hal aldı. Önemli iş güncellemeleri için kullanmayı sürdürse de, genelde internet mimlerine işaret ediyordu.

Fakat son aylarda, Musk sitenin çalışma mekaniğine ve bunun geliştirilmesi için ne tür çalışmalar yapıldığına gittikçe artan bir alaka göstermeye başladı.

Örneğin ocakta, şirketin kullanıcıların profil fotoğraflarına NFT eklemesine izin verme planına karşı çıkıyor gibi görünmüştü. Musk bunun, kendi gibi ünlü kişileri taklit ederek insanları kripto para göndermeleri için kandırmaya çalışan yaygın siber suçlular sorunu sürerken geldiğine dikkat çekmişti.

Tesla'nın CEO'su, 11 binden fazla paylaşılan bir tweet'te, "Kripto dolandırıcıları her tweet dizisinde spambot blok partisi düzenlerken, Twitter mühendislik kaynaklarını bu saçmalığa mı harcıyor!?" diye yazmıştı.

Bu gönderiler geçen ay daha spesifik bir hal almaya başladı. Mart sonlarında Musk, (ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu açıklamasına göre satın alma tamamlandıktan sonra fakat ilan edilmeden önce) takipçilerine Twitter'ın düzgün çalışıp çalışmadığını sormaya başlamıştı.

24 Mart'ta takipçilerine bir anket düzenleyerek, "Twitter algoritması açık kaynaklı olmalıdır" diye yazmış ve takipçilerinin yüzde 83'ü bu önermeye katılmıştı. Ertesi gün başka bir oylama daha yaptı.

"İfade özgürlüğü işleyen bir demokrasi için şarttır" diye yazdı.

Twitter'ın bu ilkeye titizlikle riayet ettiğine inanıyor musunuz?

Takipçilerinin yüzde 70'inden fazlası katılmadığını söyledi. Musk sonrasında bu bulgunun, Twitter'ın işleyişinde değişikliklere yol açması gerektiğini öne sürdü.

Orijinal anketi alıntılayarak, "Twitter'ın fiilen bir kasaba halk meydanı işlevi gördüğü göz önüne alındığında, ifade özgürlüğü ilkelerine bağlı kalınmaması demokrasinin temelini baltalıyor" diye yazdı.

Ne yapılması gerekir?

Musk azınlık hissedarı olarak, şirket çalışanlarının mühendislik önceliklerini doğrudan değiştiremeyecek. Ancak siteye hem hayran olduğu hem de eleştirel yaklaştığı açıkça görülüyor. Muhtemelen şirketten büyük bir hisse satın alma kararını da bu durum besledi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU