Mısır'da 11 kişiye "İran adına casusluk suçundan" ceza yağdı

Haziran 2018'de başlayan 32 gizli duruşma sonrası Kahire Ceza Mahkemesi, beş sanığa gıyabında müebbet hapis, 15 sanığa da casusluk suçundan ağırlaştırılmış hapis cezası verdi

Mısır mahkemesi 5 kişiye müebbet, 6 kişiye de ağırlaştırılmış hapis ve para cezası verdi / Fotoğraf: Independent Arabia

Kahire Mahkemesi'nin kararına göre Ala Ali Maud ağırlaştırılmış 15 yıl hapis cezası ile 29 bin dolar tutarında 500 bin cüneyh para cezasına çarptırıldı. Hasan Derbaği, Hamida el- Ensari, Kerimi Muhsin ve Şefii Hüseyin ise ömür boyu hapis ile 500 bin cüneyh para cezası aldı.

Independent Arabia'dan Ahmed Abdul el-Hakim'in görüştüğü bir yargı kaynağı mahkumların cep telefonları, bilgisayarları ve belgelerine el konduğu ve bu eşyaların Mısır İstihbaratının tasarrufu altına verildiğini belirtti.

Kaçak durumda olan sanıklarla ilgili olarak kaynak, Kahire’nin bu kişilerin isimlerini Interpol’e verdiği kendilerinin liman ve havaalanlarına gelmelerinin beklendiğini söyledi.

Soruşturmada sanıkların 2012 ile 2016 yılları arasında İran ile bilgi alışverişinde bulunduğu ortaya çıktı. Sanıklar, Mısır hakkında İran lehine bilgi akışı sağlayarak İran’ın ülke içinde nüfuz sağlamasına imkan vermekle suçlanıyor.

Mısır Devlet Güvenliği Mahkemesi Savcılığı'na göre adın geçen sanıklar, Mısır içişleriyle ilgili raporlar hazırladılar ve vatandaşlarından İran lehine çalışabilecek kişilerin isimlerini araştırılması için İran’a gönderdiler. Ülkenin ulusal çıkarlarına zarar vermek amacıyla kendileri tarafından verilen görevlerin yerine getirilmesi karşılığında bir sanık diğerine 70 bin dolar verdi.

İlk sanık mezhebin görüşlerini bir internet sitesi ve merkez kurarak yayma görevini üstlendi ve üyelerini bu mezhebe çekmeye çalıştı. Bu mezhebin planlarını uygulamak ve Mısır’ın ulusal çıkarlarına zarar vermek için örgütlendiler.

"Vatana ihanet aşağılık bir suçtur"

Mahkeme hakimi Muhammed Şerin Fehmi, “Vatana ihanet aşağılık bir suçtur. En ufak bir aidiyet ve samimiyet duygusu olmadan insanın aşağılara düşüşüdür ve bu utanç nerde olursa olsun kişinin peşini bırakmaz” dedi.

Duruşma hakimi sanık Ala’nın İran lehine istihbarat yaptığını belirterek bu amaçla Mısır’dan İran’a altı heyet gönderdiğini kendisinin de İran’ı dört kez ziyaret ettiğini söyledi. Mısırlıların bu fikirlerin kabulünü sağlamak için cemaatinin dört kitap bastığını söyleyen hakim, sanığın Şii düşüncelerin yayılması için bir merkez açtığını ve Şii fikirleri savunan “Sirac el- Mısrı” adında bir dergi çıkarttıklarını söyledi.

Hakim Fahmi, sanığın Mısır ordusunun yapılanmasını ve savunma imkanlarını ayrıca Cumhurbaşkanı'nın faaliyetlerini, ülke içindeki gelişmeleri ve ülkenin selametine zarar verecek diğer konularda raporlar hazırlayarak İran’a gönderdiğini vurguladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independentarabia.com/node/39241

Independent Türkçe için çeviren: Hülya Şekerci

DAHA FAZLA HABER OKU