Reuters: Yıllık enflasyon yüzde 60’ın üzerinde bekleniyor

TÜİK, mart ayına dair enflasyon verilerini bugün açıklayacak

Fotoğraf: AA

Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) mart ayında artan enerji ve gıda fiyatlarının etkisi ile 20 yılın yeni zirvesi olan yüzde 61.5'ye yükselmesi beklenirken yılsonu tahminleri medyanı da belirgin yukarı yönlü revizyonla yüzde 52.2'ye ulaştı.

Reuters'ın 17 katılımcıyla gerçekleştirdiği ankette Mart ayı için yıllık enflasyon tahminleri yüzde 58.25 ila yüzde 62.7 arasında yer alıyor. TÜFE en son Mart 2002 döneminde yüzde 65.1 artış kaydetmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reuters anketinde aylık enflasyon tahmini medyanı ise yüzde 5.7 seviyesinde. Tahminler yüzde 3.57 ila yüzde 6.5 bandında yer alıyor.

Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle artan emtia fiyatlarının ekonomiye etkisini yansıtır şekilde, yıl sonu enflasyon tahminlerinin medyanı Reuters'ın bir ay önceki anketindeki yüzde 38'den yüzde 54'e ulaştı.

TCMB'nin yılsonu enflasyon tahmini yüzde 23.2 Hazine'nin ise yüzde 24 seviyesinde.

Bu yıl sonunda 2021 Kasım ve Aralık'ta yaşanan sert yükselişler nedeniyle enflasyonu aşağı çekecek belirgin bir baz etkisi bulunuyor. Ancak bu büyük baz etkisine rağmen yılsonu ekonomistler tahminlerinde yukarı revizyonlar yapmaya devam ediyorlar. Yeni tahminler enflasyonun çok daha uzun süre yüksek seviyelerde kalacağı anlamına geliyor.

Şubat ayında yıllık enflasyon TL'deki birikimli değer kaybının etkisiyle gıda ve ulaştırma kalemleri öncülüğünde beklentilerin de üzerinde yüzde 54.44'e yükselmişti. 

TÜİK, mart ayı enflasyon verisini bugün saat 10.00'da açıklayacak.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU