Dünya'nın içindeki iki dev yapının hareket ettiği ortaya çıktı

Araştırmanın yazarları bu derin yapıların tıpkı kıtalar gibi birleşip "süper lekeler" oluşturabileceğini veya zamanla parçalanabileceğini ifade etti

Bilim insanları, Dünya'nın merkezine yakın konumdaki iki dev "damlanın" durağan değil, hareket halinde olduğunu keşfetti.

Biri Afrika kıtasının, diğeri de Pasifik Okyanusu'nun altındaki bu dev damlalar, manto yükselmesi adı verilen volkanizma olayının doğum yeri olarak görülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lekelerin kökleri yüzeyin 2 bin 900 kilometre altında, manto katmanında yer alıyor. Bu lekelerden çıkan magma, yüzeye ulaştığında volkanik patlamalar meydana geliyor.

Jeologlar önceden bu lekelerin durağan olduğunu düşünüyordu. Ancak hakemli bilimsel dergi Nature'da yayımlanan araştırma tam tersini gösterdi.

Fransa, Çin ve Avustralya'daki üniversitelerden araştırmacılar, kıta büyüklüğündeki bu lekelerin zaman içinde şekil değiştirdiklerini, birleşip parçalandıklarını tespit etti.

Araştırmanın yazarları bu derin yapıların tıpkı kıtalar gibi birleşip "süper lekeler" oluşturabileceğini veya zamanla parçalanabileceğini ifade etti.

Eldeki veriler doğrultusunda oluşturulan modeller, Afrika bloğunun muhtemelen sadece 60 milyon yıl önce doğduğunu gösterdi. Önceki tahminler bu yapının neredeyse 10 kat daha uzun süre önce oluştuğunu öngörüyordu.

Araştırmada ayrıca, lekelerin Dünya tarihi boyunca nasıl değiştiği de modellendi. Ekip, elde edilen verilerden kısa bir video da hazırladı. Makalenin yazarlarından Nicolas Flament, videoyu YouTube hesabından yayımladı.
 


Ekip ilginç şekilde bu keşfin dünya ekonomisine katkı sağlayacağını düşünüyor. Buna göre veriler elmas, nikel ve diğer maden yataklarının nerede yüzeye çıkabileceğinin anlaşılmasına yardımcı olabilir.

Zira bu lekeler, elmasların Dünya yüzeyine çıkmasına neden olan ve kimberlit adı verilen volkanik patlamalara da sebebiyet verebiliyor.

 

Independent Türkçe, ScienceAlert, Futurism

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU