Barınaktaki görüntülerin ardından belediye başkan yardımcısı görevden alındı

Görevden alma kararı, Devlet Memurları Kanununun 138. Maddesi uyarınca gerçekleştirdi

Fotoğraf: AA

Çanakkale'de belediyeye ait hayvan barınağında köpeklerden bazıları açlıktan birbirlerini parçaladı.

Çanakkale Mor Pati Derneği üyesi Mehmet Keskin, Çanakkale Belediyesi Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde telef olmuş pitbull cinsi köpekleri cep telefonuyla görüntüleyip sosyal medyada paylaştı.

Bu görüntülerin ardından Valilik harekete geçti.

Valilikten yapılan açıklamada, “Çanakkale Belediyesi Hayvan Bakım Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde meydana gelen ve kamuoyuna yansıyan olayı soruşturmak için İçişleri Bakanlığı tarafından Mülkiye Başmüfettişleri görevlendirildi” denildi.

Açıklamada şunlar kaydedidi:

Soruşturmanın selameti açısından, soruşturmayı yürüten Mülkiye Başmüfettişleri tarafından, Çanakkale Belediyesi Hayvan Bakım Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezinden sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet İrfan Mutluay ve Veteriner Müdür Vekili Mustafa Cesur, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 138. Maddesi uyarınca 01.04.2022 tarihinden itibaren görevlerinden uzaklaştırılmıştır.

Başsavcılık da soruşturma başlattı

Köpeklerin aç kaldığı için birbirlerini parçaladıkları iddiası üzerine Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığı da barınak görevlileri hakkında soruşturma başlattı.

Belediye: Yükümlülüklerimizi yerine getirdik

Çanakkale Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamada ilgili mevzuat gereğince belirlenen süre sonrasında kayıt altına alınamayan ve yasada öngörülen koşulları taşımayan yasaklı ırk köpeklerin barınağa getirildiği bildirildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'mizde hasta ve kısırlaştırma işlemine tabi tutulacak hayvanlar için özel müşahede odalarımız bulunmaktadır. Merkezimize getirilen yasaklı ırkların da kısırlaştırma ve aşılama işlemleri yapılmış, işlemleri tamamlananların bakımları öncelikli olarak bireysel kafeslerde gerçekleştirilmiştir. Yasaklı ırk köpek sayılarının artması, tedavi ve diğer sağlık ihtiyaçları bulunan sokak hayvanları içinde kullanılan müşahede odalarının yeterli gelmemesi üzerine bu hayvanlar, yalnızca yasaklı ırkların bulunduğu bölüme alınmıştır. Diğer köpek ırklarıyla bir arada tutulmamıştır. Bu bölümde de besleme, bakım ve sağlık kontrolleri düzenli gerçekleştirilmektedir. Yasak ırklara ait bu köpekler 2 ayı aşkın süredir bu bölümde barınmakta olup herhangi bir sorun yaşanmamıştır. Barınakta bulunan yasaklı ırka dahil köpekler, zamanında para ödenerek satın alınmış, belki dövüştürülerek üzerinden para kazanılmış, kötü koşullarda saldırganlaşmaya meyilli hale getirilmiş, kısaca insan eliyle bu hale getirilip, yine sahipleri denilen o insanlar tarafından kayıt altına aldırmak, kısırlaştırmak gibi yasanın getirdiği yükümlülüklerini yerine getirmeyip, sokaklara terk edilmiş köpeklerdir. Biz Çanakkale Belediyesi olarak bu canları da sahipsiz bırakmamak adına kısırlaştırma, aşı, tedavi, beslenme ve barınma gibi yükümlülüklerimizi yerine getirdik, onları aç ve açıkta bırakmadık.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU