Biden, Mehmet Öz'ü Spor, Fitness ve Beslenme Konseyi'ndeki görevinden resmen aldı

"Enflasyon, göç ve Kovid politikalarındaki başarısızlığını eleştirdiğim için yapıldı"

Öz, senatörlük kampanyasında çifte vatandaşlığı nedeniyle eleştirilerin hedefi olmuştu (AP)

Türk kökenli ünlü kalp cerrahı ve televizyon programı sunucusu Mehmet Öz, Başkanlık Spor, Fitness ve Beslenme Konseyi'ndeki görevinden resmen alındı.

ABD'de Başkan Joe Biden yönetimi, 23 Mart'ta Öz'e mektup göndererek konseyden istifa etmesini istemiş aksi takdirde görevden alınacağını belirtmişti.  

Cumhuriyetçi Parti'den Pensilvanya Senatörlüğü için yarışan 61 yaşındaki Öz, görevden alınma kararına dair "Bu siyasi bir görevden alma hamlesi. Biden'ın enflasyon, göç ve Kovid politikalarındaki başarısızlığını eleştirdiğim için yapıldı. Duyarcı Sol beni susturamayacak ve ABD Senatosu'nda cesur ve muhafazakar bir ses olmamı engelleyemeyecek" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öz, 2018'de dönemin ABD Başkanı Donald Trump tarafından konseye atanmıştı. Trump, görev süresinin bitmesine az bir süre kala, Aralık 2020'de Öz'ü tekrar pozisyona atamıştı.

Senatör adayı, Biden yönetiminin mektubunun ardından yaptığı açıklamada istifa etmeyeceğini duyurmuştu. "Biden'ın sağlık gibi önemli bir konuyu siyasete alet etmesi üzücü" diyen Öz, ABD baş tıbbi danışmanı Anthony Fauci'nin istifasının istenmesi gerektiğini de söylemişti.

Türk kökenleri sebebiyle senatörlük yarışında tartışmaların odağına yerleşen Öz, seçilmesi halinde Türk vatandaşlığından çıkacağını da 16 Mart'ta duyurmuştu.

Öz'e gönderilen mektubun aynısı yine Cumhuriyetçi Parti'den Georgia Senatörlüğü'ne aday olan Herschel Walker'a da gönderilmişti. Senatör adayı da Öz gibi konseydeki göreve Trump tarafından atanmış ve istifa etmeyeceğini söylemişti. Walker'ın resmen görevden alınıp alınmadığıysa henüz bilinmiyor.



Independent Türkçe, New York Post, CNN International

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU