Rus askerlerinin Ukraynalı gazetecileri kaçırarak işkence ettiği iddia edildi

İstila altındaki şehirlerde yaşayan basın çalışanları çeşitli baskılara uğradıklarını öne sürüyor

Herson'da 20 Mart'taki protestolarda göstericiler, "Evinize gidin!" sloganlarıyla istilacı Rus askerlerine karşı eylem düzenlemişti (Reuters)

Rus askerlerin istilası altındaki bölgelerde yaşayan Ukraynalı gazeteciler, keyfi şekilde kaçırılıp işkenceye uğradıklarını iddia etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın 34. gününde çatışmalar sürüyor.

Rus istilası altındaki Melitopol şehrinden Yulia Olkhovska, 21 Mart'ta asker üniforması giyen 5 silahlı kişinin 05.30 civarı evine gelerek içeride arama yaptığını ve daha sonra kendisini götürdüklerini öne sürdü.

Melitopolski Vedomosti gazetesinde çalışan Olkhovska, askerlerin kendisini bir minibüse bindirerek ele geçirdikleri gazete binasına götürdüğünü iddia etti.

5 saat boyunca sorgulandığını öne süren Olkhovska, askerlerin "Burada yeni bir hayat başlıyor. Bu yeni hayatın inşasında büyük ihtimalle yer almak isteyeceksin. Kenarda oturarak değil merkezde olarak. Sana çalışma fırsatı sunuyoruz. Bu yeni hayatla ilgili haberler yazabilecek objektif kişilere ihtiyacımız var" dediğini savundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1 hafta önce serbest bırakıldığını ifade eden gazeteci, işbirliği yapmak istemediğini söyleyince Rus askerlerin kendisine düşünmesi için zaman tanıdığını iddia etti.

Rus istilası altındaki Herson'daysa Avrupa Dayanışması partisinden belediye meclisi üyesi Dmitri Afanasyev'in eşi Oskana, 22 Mart'ta Ukrayna'ya destek için bir protestoya katıldıklarını ve Rus askerlerin göz yaşartıcı gaz ve plastik mermiyle kalabalığı dağıttığını söyledi.

Oskana, protesto alanından uzaklaşırken Rus askerlerin bir minibüsle yanlarına yanaştığını, kendisini yakalayarak aracın içine sokmaya çalıştığını ve eşinin yüzüne de tekme attıklarını savundu.

Aynı gün 18.00 civarı Rus askerlerin evlerine geldiğini ve Afanasyev'i götürdüklerini iddia eden Oskana, askerlerin eşini bırakacaklarını söylediğini fakat bir haftadır Afanasyev'in kayıp olduğunu belirtti.

Hastaneye ve hapishaneye gittiğini ama eşini bulamadığını söyleyen Oskana, "Dışarı çıkmaktan ve öldürülmekten korkuyorum" dedi.

22 Mart'ta Ukrayna Başbakan Yardımcısı Irina Vereşçuk, Rus askerlerin Ukraynalıları kaçırıp işkence ettiğini öne sürmüş ve bunların savaş suçu kapsamında değerlendirileceğini belirtmişti.

Vereşçuk, "İstilacıların kaçırdığı ve kurtulmayı başaran kişilerden birçok mesaj aldım. Esirlere toplu işkence uygulandığını bildirdiler" demişti.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'nin pazartesi günü CNN'le paylaştığı bilgilere göre savaşın başından beri en az 45 yerel yetkili, aktivist, gazeteci ve sivil keyfi olarak kaçırıldı ya da gözaltına alındı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler kuruluşu, 21 Mart'ta yayımladığı bir raporda Radio France'da çalışan ve kimliği Nikita olarak açıklanan Ukraynalı bir gazetecinin, Rus askerleri tarafından kaçırılıp işkence gördüğü iddialarına yer vermişti. Askerlerin gazeteciye yemek vermediği, onu demir sopayla dövdüğü ve kendisine bıçak ve elektrik kullanarak işkence uyguladığı öne sürülmüştü.
 


Herson'da 12 Mart'ta kaçırılan ve 20 Mart'ta serbest bırakılan Ukraynalı gazeteci Oleh Baturin de Rus askerlerin kendisini tuzağa düşürdüğünü ve kendisini bir tecrit hücresine attıklarını iddia etti.

Novyi Den gazetesinden Baturin, askerlerin aktivistlerle ve Ukrayna yanlısı protestoları düzenleyen kişilerle ilgili bilgi almaya çalıştığını öne sürerek, "Sorgulamalar, dayaklar ve tehditler ilk gün yaklaşık 2 saat sürdü. Sonrasında tamamen psikolojik baskı uyguladılar. Her gün beni sorguya çektiler" dedi.

Hromadske Radio'da çalışan Viktoria Rosçina ise Berdyansk şehrinde 12 Mart'ta kaçırıldıktan sonra 22 Mart'ta serbest bırakıldığını iddia etti. Rosçina, askerlerin kendisini bir video çekerek Rusların "hayatını kurtardığını ve kendisine iyi davrandığını" söylemesi şartıyla serbest bıraktığını öne sürdü.

Ukrayna'daki Ulusal Gazete Sendikası'nın başkanı Sergiy Tomilenko, Rusya'nın söz konusu eylemlerine dair "Stratejik amaçları alternatif bir gerçeklik yaratmak. Rus istilacılar, yerel gazetecilere ve medya kuruluşlarına bu gerçeklikte başrol oynamalarını teklif ediyor. Bu safhada tanklardan, çatışmalardan ve istiladan sonra şimdi de gazetecileri kampanyalarına dahil etmeye çalışıyorlar. Fakat çoğu kişi işbirliğine yanaşmıyor. Dolayısıyla stratejilerinin ikinci bölümü de hayati değerdeki medya çalışmalarını durdurmak ve susturmak" yorumunu yaptı.



Independent Türkçe, CNN, Global News, CBS News

DAHA FAZLA HABER OKU