Britanyalı sinirbilimci yanıtladı: Başı bedeninden ayrılan bir insanın bilinci ne kadar açık kalır?

Bilim insanı, bu soruyu sormaya 15 yaşındayken "giyotin" kavramıyla tanıştığında başladı

Sinirbilimci, fare ve insan deneylerinden örneklere başvurdu (Pixabay)

Birleşik Krallık’taki Bangor Üniversitesi’nde görev alan Bilişsel Sinirbilim Profesörü Guillaume Thierry, ölüme dair en çok merak edilen sorulan peşine düştü.

Prof. Thierry, The Conversation’da kaleme aldığı yazıda, "Beyin, vücudun kalanından ayrıldıktan sonra bilgiyi işlemeye ne kadar devam edebilir?", "Hayatımızın gözlerimizin önünden film gibi geçmesi gerçekten mümkün mü?" sorularına cevap aradı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim insanı, bu soruları sormaya 15 yaşındayken Fransız Devrimi tarihini okuduğu sırada "giyotin" kavramıyla tanıştığında başladı.

İlk kez 1792’de Fransa’da kullanılan giyotin, ölüm cezasına çarptırılanların başını kesmek için kullanılan bir düzenekti.

"Yıllar sonra, bir sinirbilimci oldum ve vücuttan aniden ayrılan bir beynin çevresini nasıl algılayabileceğini merak etmeye başladım" diyen Thierry, konuyla ilgili önceki araştırmaları da yorumladı.

Beyin ne zaman ölür?

Şu ana dek elde edilen bulgular, beynin kalp durduktan 6 dakika sonra öldüğünü göstermişti. Thierry, bunu şöyle açıkladı:

O noktada beyindeki bozulma geri dönüşsüz bir seviyeye ulaşır. Çekirdek bilinç, yani burada olduğumuzu hissetme ve düşüncelerimizin bize ait olduğunu fark etme yeteneğimiz kaybolur.

Fareler üzerinde yapılan laboratuvar deneyleri, sinirsel aktivitenin bilinç kaybolduktan bir dakika sonra durduğunu göstermiş ve bu hipotezi hemen hemen doğrulayan sonuçlar vermişti.

İnsanlarda süre çok daha uzun

Thierry, yakın zamanda yapılan bir diğer deneye atıfta bulundu ve bu sürenin insanlarda farelere kıyasla çok daha yüksek olabileceğini belirtti.

Geçen ay düzenlenen o deneyde, bilim insanları 87 yaşındaki epilepsi hastasını incelemek için elektroensefalografi (EEG) cihazı kullanmıştı. Ancak hasta kalp krizi geçirerek yaşamını yitirmiş ve Bu beklenmedik olay, bilim insanlarının ilk kez ölen bir kişinin beyin aktivitesini kaydetmesini sağlamıştı.

Uzmanlar ölüm sürecinde beyin aktivitesinin 15 dakika boyunca devam ettiğini açıklamıştı. O noktadan sonra beyinde neler olduğu hala muamma.

Thierry, buradan hareketle, şu ifadeleri kullandı:

Bazı ekstrem durumlarda insanlar 6, 7, 8 ve hatta 10 dakika sonra hayata döndürülebiliyor. O zaman beynin tamamen kapanması, teoride saatler sürebilir.

 

Independent Türkçe, The Conversation, Futurism

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU