500 Bitcoin'e sahip cüzdanda 11 yıl sonra ilk kez işlem yapıldı

"Uyuyan balinadaki" BTC varlıkları, 2011'den günümüze yaklaşık yüzde 2 milyon değer kazandı

En son Mayıs 2010'da aktif olan bir Bitcoin cüzdanı da Ekim 2021'de aniden etkinleşmişti (Unsplash)

10 yıldan uzun süredir faaliyet göstermeyen bir Bitcoin cüzdanında gizemli bir hareketlilik gerçekleşti.

Hesapta tutulan 500 BTC, çıkarıldığı Ocak 2011'de 250 dolardan daha az bir değere sahipken, şimdiyse bugünün kuruyla yaklaşık 23 milyon 800 bin dolar ediyor.

Söz konusu cüzdandaki fonun son hareketinde Bitcoin'in Satoshi Nakamoto takma adlı yaratıcısı çevrimiçi ortamda halen aktifti. Ancak işlemlerin yarı anonim doğası, kesin bir bağlantı kurulamayacağı anlamına geliyor.

Bitcoin'in son 10 yılda elde ettiği olağanüstü kazanç, fiyatının 69 bin dolara yaklaşarak tüm zamanların zirvesine ulaştığı geçen kasımda toplam piyasa değerinin 1 trilyon 200 milyar doları geçmesini sağlamıştı.

Büyük bir düzeltme hareketiyle kripto paranın değeri zirveden sonraki iki ay içinde neredeyse yarıya indi fakat o zamandan beri yeniden 47 bin doların üzerine tırmandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uyuyan cüzdanın faaliyete geçmesi, "uyuyan balina" diye adlandırılan cüzdanların son aylardaki ilk hareketliliği değil. Bitcoin'in 2021'deki rekor yüksek seviyesinden birkaç hafta önce de benzer bir miktar hareket etmişti.

Bitcoin, 2009'da piyasaya sürülmesini takip eden 4 yıl boyunca, madencilik adıyla bilinen yaratılma sürecinde, 50 BTC'lik partiler halinde çıkarılmıştı.

Bu ilk Bitcoin'leri tutan 10 yıllık cüzdanların çoğu, muhtemelen sahiplerinin erişim şifrelerini kaybetmesi veya unutması sebebiyle o zamandan beri hareketsiz kaldı. Bunların en değerlisinde (3 milyar 800 milyon doların biraz üzerinde değere sahip) 79 bin 957 BTC var.

Bitcoin'in arzı 21 milyon BTC'yle sınırlı ve bu hareketsiz kripto para miktarı, Bitcoin'in toplam arzının neredeyse yüzde 2'sine karşılık geliyor.

İlk kez blok zincir takip hesabı Whale Alert'ın tespit ettiği uyuyan balinadaki bu son ani hareketliliğin sebebi henüz belirsiz. Ancak muhtemel bir neden, itibari para üzerinden nakde çevirmek için bu miktarın kripto para borsasına sokulması olabilir.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU