Aksakallar Konseyi Başkanı Yıldırım: Hedefimiz Türk Devletleri Teşkilatı'nı AB modeline nihai olarak ulaştırma

Yıldırım teşkilatın görünürlüğünü ve farkındalığını artırabilmek için çok yoğun bir çaba sarf ettiklerini kaydetti

Fotoğraf: AA

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım, teşkilatı tek devlet anlayışı içinde, ticaretin önündeki engellerin kalktığı, gümrük sistemlerinin basitleştirildiği ve ticaretle ulaşımda, sermayede, insan dolaşımında tam bir serbestliğin sağlandığı Avrupa Birliği modeline eriştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

"Kurumlararası Tecrübe Paylaşımı Programı ve Nevruz Etkinlikleri Faaliyetleri" kapsamında düzenlenen TDT 2. Diaspora Forumu, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) ev sahipliğinde Bursa'da bir otelde düzenlenen açılış töreniyle başladı.

Konsey Başkanı Yıldırım, törende yaptığı konuşmada, 2'si gözlemci 7 ülkenin katılımıyla TDT'nin faaliyetlerine devam ettiğini aktardı.

TDT'nin bölgesel ve küresel olarak kimsenin rakibi olmadığını ifade eden Yıldırım, "Kimseyi de tehdit etmek için oluşturulmamıştır ama kimsenin tehdidine de kulak asacak değildir. Bunun özellikle bilinmesini isteriz. Biz bölgemizde barış istiyoruz, huzur istiyoruz, refah istiyoruz. İnsanların bir hiç uğruna, ihtiraslar uğruna masum insanların yok olmasını, sabilerin, çocukların hayatını kaybetmesini istemiyoruz. Bizim hedefimiz barış, bizim hedefimiz kardeşlik, bizim hedefimiz ortak kalkınma ve milletlerimiz için daha yaşanılabilir bir dünya" dedi.

Yıldırım, güç birliği yapılarak, üye ülkelere ve teşkilata yönelik zararlı faaliyetlere karşı etkin bir şekilde mücadele edilmesinin önemini vurguladı.

Söz konusu diasporaları her türlü imkanla destekleyerek teşkilattaki ülkeler adına yalan yanlış, iftiralardan oluşan karalama kampanyalarına fırsat vermemeyi hedeflediklerini anlatan Yıldırım, "Tabii ne yazık ki üçüncü ülkelerde yaşayıp nüfuslarında Türk yazan ancak Türk devletleri için Türk düşmanlığı, Türk düşmanlıklarıyla iş birliği yapanların olduğunu da biliyoruz. Bunlar doğrudan ülkelerimizin, milletlerimizin düşmanıdır. Bununla da mücadele etmek hepimizin görevidir" dedi.

TDT'nin hem Kafkaslar'da hem Orta Asya'da hem Balkanlar'da, tarihi İpek Yolu'nun geçtiği güzergahlarda refah, altyapı ve insanlığın ortak geleceği için çok güzel işlere imza atacağını kaydeden Yıldırım, şu ifadeleri kullandı:

Teşkilatın görünürlüğünü ve farkındalığını artırabilmek için çok yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Bu bağlamda bütün üye ülkelerin, üçüncü ülkelerde benzer organizasyonlarla iş birliği sürekli artırılıyor. Bütün hedefimiz esasında (Türk Devletleri Teşkilatı'nı) bir Avrupa Birliği modeline nihai olarak ulaştırma. Yani tek devlet anlayışı içinde, ticaretin önündeki engellerin kalktığı, gümrük sistemlerinin basitleştirildiği ve ticaretle ulaşımda, sermayede, insan dolaşımında tam bir serbestliğin sağlandığı nihai hedefe eriştirmek. Bunun bugünden yarına olmayacağını biliyoruz ama başlamak, sonuçlandırmanın yarısıdır. İnşallah niyetiniz hayır, akıbet de hayır olacaktır.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU