En iyi 10 Oscarlı bilimkurgu

Dune: Çöl Gezegeni de bu yılın iddialı yapımlarından biri

Avatar sinema tarihinin en çok hasılat getiren filmi (20th Century Fox)

Oscar Ödülleri tarihine damga vuran birçok bilimkurgu filmi mevcut. Bu yıl aday gösterilen Dune: Çöl Gezegeni (Dune) ve Don't Look Up da bu yapımlar arasına katılabilir. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Denis Villeneuve'un yönetmenliğini yaptığı Dune: Çöl Gezegeni de Adam McKay'in Don't Look Up'ı da bu yılın en çok tartışma yaratan filmleri arasındaydı. Her ikisi de tıpkı bilimkurgu türünün popüler filmleri gibi adlarını Oscar tarihine yazdırmak için yarışacak. Tören Türkiye'de 28 Mart'ın ilk saatlerinde, 03.00'te canlı yayımlanacak. 

Türün öne çıkan filmleriyse Steven Spielberg, George Lucas, James Cameron gibi yönetmenlerin imzasını taşıyor. Avatar'dan E.T.'ye, Başlangıç'tan Yıldız Savaşları'na çıta fazlasıyla yüksek. 

Vizyona girdikleri dönemde tüm dünyayı kasıp kavuran bilimkurgu klasiklerinin Oscar töreninde aldıkları ödüller ve adaylık sayılarıysa şu şekilde: 

10. Yaratık 2 (Aliens)

İlk gösterim tarihi: 18 Temmuz 1986

Oyuncu kadrosu: Sigourney Weaver, Michael Biehn, Carrie Henn

Yönetmen: James Cameron

Oscar adaylığı: 7

Oscar ödülleri: 2 - En İyi Görsel Efekt, En İyi Ses Kurgusu

 

 

Yaratık 2, Ridley Scott'ın yönetmenliğini yaptığı ilk Yaratık'taki (Alien) olayların 57 yıl sonrasını konu alıyor. Film, Ellen Ripley'nin uyanışıyla başlıyor. Ripley yaratık yumurtaları gördükleri gezegende tuhaf olayların yaşandığını ve buranın artık ıssız bir yer olmadığını fark ediyor. Yaratıklar bir koloni kurmuştur ve Ripley işleri yoluna koymak için kolları sıvar. 

9. Jurassic Park

İlk gösterim tarihi: 11 Haziran 1993

Oyuncu kadrosu: Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum

Yönetmen: Steven Spielberg

Oscar adaylığı: 3

Oscar ödülleri: 3 - En İyi Görsel Efekt, En İyi Ses Kurgusu, En İyi Ses Miksajı

 

 

Birçok devam filmi çekilen Jurassic Park, Michael Crichton'ın aynı adlı çok satan romanından uyarlandı. Filme dair en şoke edici detaysa Spielberg ve ekibinin bilgisayar efektleriyle oluşturduğu dinozorların yaklaşık 30 yıl sonra bile hâlâ gerçekçi görünmesi. 

8. Black Panther

İlk gösterim tarihi: 16 Şubat 2018

Oyuncu kadrosu: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Andy Serkis

Yönetmen: Ryan Cooler

Oscar adaylığı: 7

Oscar ödülleri: 3 - En İyi Film Müziği, En İyi Yapım Tasarımı, En İyi Kostüm Tasarımı

 

 

Wakanda Kralı T'Challa, babasının ölümünün ardından tahta sahip çıkmak için teknolojik açıdan çok ileri seviyedeki ülkesine döner. T'Challa eski bir düşmanla yüzleşecek ve hem Wakanda'nın hem de dünyanın kaderini tehlikeye atan bir çatışmaya atılır. Chadwich Boseman'in başrolünde yer aldığı film Marvel'ın en sevilen yapımları arasında yer alıyor. 

7. Avatar

İlk gösterim tarihi: 18 Aralık 2009

Oyuncu kadrosu: Sam Worthington, Sigourney Weaver, Zoe Saldana

Yönetmen: James Cameron

Oscar adaylığı: 7

Oscar ödülleri: 3 - En İyi Görüntü Yönetimi, En İyi Görsel Efekt, En İyi Yapım Tasarımı

 

 

Vücudunun yarısı felçli olan Jake Sully, Pandora adlı gezegende önemli bir görevin başına geçer. Bu gezegende nesilleri tükenmekte olan Na'vi halkı yaşamaktadır. Jake bu halkın arasına girdiğinde doğayla bütünleşerek benzersiz bir deneyim yaşar. Avatar adlı program sayesinde Pandora gezegenine felçli bedeni değişime uğrayarak giden Jake görev sırasında saf değiştirerek büyük bir savaşın içine girer. 

6. Terminatör 2: Mahşer Günü (Terminator 2: Judgement Day)

İlk gösterim tarihi: 3 Temmuz 1991

Oyuncu kadrosu: Arnold Scwarzenegger, Linda Hamilton, Edward Furlong

Yönetmen: James Cameron

Oscar adaylığı: 6

Oscar ödülleri: 4 - En İyi Ses Kurgusu, En İyi Ses Miksajı, En İyi Görsel Efekt, En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı

 

 

2009'da geçen filmde Sarah Connor'ı öldürmekle görevli Synet robotları başarısızlığa uğrayınca T-1000 adında yeni bir robot üretir. Yeni "Terminatör" geçmişe dönerek Sarah'nın oğlunu öldürmeye programlanır. Sarah'nın oğlu John Connor, insan direnişinin gelecekteki lideri olacaktır. Fakat T-800 adlı bir başka robot da John'u korumaya ayarlamıştır. Peki iki robottan hangisi amacına ulaşır?

5. Başlangıç (Inception)

Vizyon tarihi: 30 Temmuz 2010

Oyuncu kadrosu: Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Tom Hardy

Yönetmen: Christopher Nolan

Oscar adaylığı: 8

Oscar ödülleri: 4 - En İyi Görsel Efekt, En İyi Görüntü Yönetimi, En İyi Ses Miksajı, En İyi Ses Kurgusu

 

 

Nolan'ın kafa karıştırıcı hikayesinde Dominic Cobb ve ekibi bir milyarderin zihnine bir fikir yerleştirmeye çalışır. Ekibin uzmanlık alanı zihnin derinliklerindeki değerli sırları çekip çıkarmaktır. Ancak bu sefer Cobb ve takımındaki profesyoneller fikir çalmak değil onu yerleştirmek zorundadır. Başarılı olurlarsa bu mükemmel bir suç olacaktır. Filmin müzikleriyle Hans Zimmer'in imzasını taşıyor. 

4. E.T. (E.T. The Extra-Terrestrial)

İlk gösterim tarihi: 11 Haziran 1982

Oyuncu kadrosu: Henry Thomas, Drew Barrymore, Dee Wallace

Yönetmen: Steven Spielberg

Oscar adaylığı: 9

Oscar ödülleri: 4 - En İyi Görsel Efekt, En İyi Film Müziği, En İyi Ses Miksajı, En İyi Ses Kurgusu

 

 

Meraklarını gidermek üzere Dünya'ya gelen bir uzaylı grubu dönerken bir dostlarını yanlarında götürmeyi unutur. Korku içindeki yaratık, Elliot adındaki 10 yaşındaki bir çocukla karşılaşır. Yaratık bir yandan evine dönmeye çalışırken bir yandan da yakalanmamak için uğraşır. 

3. Mad Max: Fury Road

İlk gösterim tarihi: 15 Mayıs 2015

Oyuncu kadrosu: Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult

Yönetmen: George Miller

Oscar adaylığı: 10

Oscar ödülleri: 6 - En İyi Kostüm Tasarımı, En İyi Ses Miksajı, En İyi Yapım Tasarımı, En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı, En İyi Film Kurgusu, En İyi Ses Kurgusu

 

 

Charlize Theron ve Tom Hardy'nin performanslarıyla göz kamaştırdığı film yüksek aksiyon dozuyla hayranlarının kalbini kazanmıştı. Furiosa ve Max, Immortan Joe'ya karşı tehlikeli bir savaşa girişmişti. 

2. Yerçekimi (Gravity)

İlk gösterim tarihi: 11 Ekim 2013

Oyuncu kadrosu: George Clooney, Sandra Bullock, Ed Harris

Yönetmen: Alfonso Cuaron

Oscar adaylığı: 10

Oscar ödülleri: 7 - En İyi Film Müziği, En İyi Yönetmen, En İyi Görsel Efekt, En İyi Görüntü Yönetimi, En İyi Ses Miksajı, En İyi Film Kurgusu, En İyi Ses Kurgusu

 

 

Uzay yolculuğuna çıkan iki bilim insanı talihsiz bir kaza sonucu boşlukta yapayalnız kalır.  Dünya'yla bağları tamamen kopar ve oksijenleri de giderek tükenmektedir. İkili eve, dönüş yolunu bulabilecek midir?

1. Yıldız Savaşları (Star Wars: A New Hope)

İlk gösterim tarihi: 25 Mayıs 1977

Oyuncu kadrosu: Mark Hamill, Carrie, Fisher, Harrison Ford

Yönetmen: George Lucas

Oscar adaylığı: 10

Oscar ödülleri: 7- En İyi Film Müziği, En İyi Görsel Efekt, En İyi Ses Miksajı, En İyi Yapım Tasarımı, En İyi Kostüm Tasarımı, En İyi Film Kurgusu, En İyi Ses Kurgusu

 

 

Yıldız Savaşları çılgınlığını başlatan ilk film büyük başarıya imza atarak 1978 Oscar Ödülleri'ne damgasını vurmuştu. Droidler, ışın kılıçları, uzay gemileri tüm dünyayı kasıp kavurmuştu. Luke Skywalker, Prenses Leia, Obi-Wan Kenobi, Darth Vader bu filmle birlikte popüler kültürün en meşhur karakterleri haline geldi. 

 

Independent Türkçe, Space, Beyazperde

DAHA FAZLA HABER OKU