Zelenski'den müzakereler için "şartlar adil olmalı" uyarısı

"Ukrayna'nın egemenliği garanti altına alınmalı, toprak bütünlüğü sağlanmalı. Yani şartlar adil olmalı"

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir  Zelenski / Fotoğraf: Reuters

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir  Zelenski, Rusya ile yapılacak müzakerelerde ülkesinin egemenliğinin garanti edilmesi ve toprak bütünlüğünün temin edilmesi gerektiğini kaydederek, "Yani şartlar adil olmalı. Aksi takdirde, Ukrayna halkı bunu kesinlikle kabul etmeyecek" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Video mesajında, Rus ordusunu büyük kayıplara uğratan Ukrayna silahlı kuvvetlerinin Donbas, Harkiv ve Kiev'de düşman saldırılarına karşı mücadele etmeye devam ettiğini belirten Zelenski, "Savunucularımız Rusya'nın saldırılarını püskürterek, Rus yönetimini, basit ve mantıklı düşünce olan, konuşmanın gerekli olduğuna yönlendiriyor. Vakit kaybetmek için değil, acilen anlamlı, dürüst ve sonuç için konuşulmalı" ifadelerini kullandı.

Volodimir  Zelenski, Rusya ile görüşmenin "ciddi" olması gerektiğini dile getirerek şunları söyledi:

Daha şimdiden 16 bin Rus askeri öldü. Ne için? Bu kime ne veriyor? Konuşma ciddi olmalı. Ukrayna'nın egemenliği garanti altına alınmalı, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü sağlanmalı. Yani şartlar adil olmalı. Aksi takdirde, Ukrayna halkı bunu kesinlikle kabul etmeyecek

Erdoğan'ın '4 başlıkta mutabakat var' açıklamasına Kuleba'dan yanıt: Müzakerelerde ilerleme yok

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Moskova ve Kiev'in '4 başlık üzerinde mutabakat varmış gibi bir durum söz konusu' sözleri üzerine görüş bildiren Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya ile yapılan müzakerelerde ilerleme olduğu yönündeki fikri reddetti. Kuleba, "Müzakere süreci çok zorlu. Ukrayna delegasyonu güçlü bir pozisyon aldı ve taleplerinden vazgeçmek istemiyor. Ateşkes, güvenlik garantileri ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğü konusunda ısrarcıyız" ifadelerini kullandı.

Erdoğan: Özellikle 4 başlık üzerinde mutabakat varmış gibi bir durum söz konusu

Erdoğan NATO Olağanüstü Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi için gittiği Belçika'daki temaslarını tamamlayarak Türkiye'ye dönerken uçakta gazetecilere gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunmuş ve Rusya'nın Ukrayna işgalinde taraflar arasında yürütülen müzakerelere ilişkin şu ifadeleri kullanmıştı:

Özellikle 4 başlık üzerinde mutabakat varmış gibi bir durum söz konusu. Bunlardan bir tanesi özellikle bu NATO meselesiyle ilgili. Bir diğer konu, özellikle Rusça'nın resmi dil olarak kabul edilmesi meselesi. Zelenski bunu da kabul etti. Zaten Rusça Ukrayna'nın hemen her yerinde konuşulan bir dil. Bir diğer konu silahsızlanma meselesi. Dördüncü konu, ki yine Ukrayna’nın da burada bir mutabakatı var; o da bu kolektif güvenlik dedikleri mesele

Bakanlıktan da açıklama yapıldı

Öte yandan Ukrayna Dışişleri Bakanlığının resmi Facebook hesabından paylaşılan açıklamada da, Ukrayna devletinin Türkiye'ye ve özellikle de Erdoğan'a, hem siyasi ve insani yardımından hem de savaşı sonlandırmaya yönelik diplomatik çabalarından dolayı minnet duyduğu ancak aynı zamanda durumu objektif şekilde değerlendirmenin de önemli olduğu belirtildi.

Bu bağlamda "Türkiye Cumhurbaşkanı'nın bahsettiği dört noktada Rusya'yla bir konsensüs sağlanmadığını" ifade eden Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, "Özellikle de Ukrayna'daki tek resmi dil Ukraynaca'dır ve öyle kalacaktır" diye ekledi.

 

AA, Euronews, DW Türkçe, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU