Mega yat Şehrazad'ın kaptanının annesi konuştu: "Oğlum asla Putin gibi bir katil için çalışmaz"

Rus muhalif Aleksey Navalni'nin ekibi, İtalya'daki 700 milyon dolarlık yatın Rus liderin olduğunu öne sürerken, Britanyalı kaptan iddiaları reddediyor

Şehrazad yatında yüzme havuzları, iki helikopter pisti, şömine, spa, bilardo masası gibi lüks özellikler var (New York Times)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e ait olduğu iddia edilen ve halen İtalya'da demirli olan mega yatın kaptanının annesi, "Oğlum asla bir katil için çalışmaz" dedi.

Rus muhalif Aleksey Navalni'nin ekibinden aktivistler, Toskana bölgesindeki Marina di Carrara'da bir süredir demirli olan "Şehrazad" adlı mega yatın Putin'e ait olduğunu öne sürüyordu.

İtalyan yetkililer, yaklaşık 700 milyon dolar değerindeki mega yatın kime ait olduğunun tespit edilmesi için soruşturma başlattı.

Rusya'da bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunan muhalif lider Aleksey Navalni, nitelikli dolandırıcılık ve mahkemeye saygısızlıktan hüküm giyerek dün 9 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Navalni'nin 2011'de Moskova'da kurduğu Yolsuzlukla Mücadele Vakfı'ndan aktivistlerse mega yatın Putin'e ait olduğunu ileri sürüyor.

Araştırmacı gazeteci Maria Pevçik ve yolsuzluk karşıtı aktivist George Alburov, mega yattaki görevlilerin bilgilerinin yer aldığı Aralık 2020 tarihli bir listeye dayanarak, kaptan hariç mega yattaki tüm mürettebatın Rus olduğunu söyledi.

YouTube'da paylaştıkları bir videoda Pevçik ve Alburov, mega yat personelinin bazılarının Rusya Federal Koruma Servisi'nin parçası olduğunu da öne sürdü. Aktivistler, İtalyan yetkililerden mega yata el koymalarını talep etti.

Pevçik, Twitter'dan yaptığı bir paylaşımda mürettebat için "Bunlar Rus devleti çalışanları ve askeri personel. İtalya'ya düzenli olarak grup haline gidip bu gizemli yatta çalışıyorlar" dedi.

Öte yandan mega yatın Britanyalı kaptanı Guy Bennett-Pearce, pazartesi günü ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times'a açıklamasında mega yatın Putin'e ait olduğuna yönelik iddiaları reddederek "Onu hiç burada görmedim. Kendisiyle hiç tanışmadım" dedi.
 


Bennett-Pearce, gemide çalışmaya başlamadan önce "gizlilik anlaşması" imzaladığını belirterek daha fazla bilgi paylaşamayacağını söyledi. Kaptan, İtalyan yetkililerin gemide arama yaptığını ve geminin kime ait olduğunu gösteren belgeleri yetkililere verdiğini söyledi.

Kaptanın annesi Debbie Bennett-Pearce ise Birleşik Krallık'ın ünlü gazetelerinden Telegraph'a açıklamasında, 20 yıldır ticaret gemilerinde denizci olarak görev yapan oğlu için "Bir saniye bile olsun Guy'ın o katil için çalıştığını düşünmedim" dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de salı günü yaptığı konuşmada İtalyan yetkililerden mega yata el koymalarını talep etmişti Zelenski, Putin ve onun zengin destekçilerinin İtalya'da sık sık tatil yaptığını ve oradaki malvarlıklarının dondurulmasını da istemişti.



Independent Türkçe, Telegraph, Guardian, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU