Sözcü yazarı: Bahçeli, Hayati Yazıcı için açıklama yapar mı?

"AKP içinde liberal-muhafazakar kanat olarak değerlendirilen isimler yeni bir hamle yaptı. Cevabı kim verecek, göreceğiz"

Fotoğraf: AA

Sözcü yazarı Aytunç Erkin, Türkiye’nin bazı kararlarını uygulamadığı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) için bir formül bulunması gerektiğini söyleyen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı konusunda MHP lideri Devlet Bahçeli’nin açıklama yapıp yapmayacağını sordu.

Aytunç Erkin, bugünkü köşe yazısında AK Partili Yazıcı’nın dün Hürriyet’te yayımlanan şu ifadelerini hatırlattı:

Yargılama sürerken konuşmayı, yargıyı etkilememek için doğru bulmam. Ancak hep şuna inandım. Yargı mensupları gerekmedikçe iş yapmaz, gerekmeyen kararları vermez. Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) yargılamasını kabul etmiştir. Bunun gereklerini karşılayacak bir formülasyon bulunmalıdır.”

Yazıcı’nın bu ifadeleri AİHM’in serbest bırakılmaları yönünde karar verdiği Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala hakkında söylediğini belirten Erkin, özetle şunları yazdı:

Açıklama AKP içinde yeni bir tartışmanın başlamasına neden olacaktır! Hatırlayın… Osman Kavala'nın bireysel başvurusunu 10 Aralık 2019 tarihinde karara bağlayan AİHM, Kavala'nın tutukluluğunun kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkını ihlal ettiğine hükmederek derhal serbest bırakılmasını istedi. Hatırlayın… AİHM, 22 Aralık 2020'de HDP eski eş başkanı Selahattin Demirtaş'ın ifade, özgürlük ve güvenlik, serbest seçim haklarının ihlal edildiğine hükmetti, derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu

Bu iki karara de en sert tepki Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli'den gelmişti. Erdoğan biliyor muydu?  Daha yeni… 3 Şubat'ta, Avrupa Konseyi'nin Osman Kavala kararına ilişkin konuşan Erdoğan, “Bizim mahkemeleri tanımayanları biz tanımayız. Bunu çok net söylüyorum. Bizim mahkemelerimizin vermiş olduğu kararlar var. AİHM ne demiş, Avrupa Konseyi ne demiş, bizi çok ilgilendirmiyor” ifadelerini kullandı. Daha yeni…

Bahçeli, 6 Şubat'ta net konuşmuştu: “… Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi 2 Şubat 2022 tarihinde toplanmış, Kavala'nın serbest bırakılmasını dayatan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararının uygulanmaması nedeniyle Türkiye aleyhine ihlal süreci başlatmıştır. Asıl bu sözde karar Türkiye'nin egemenlik haklarını ihlal etmektir. Aslen bu sözde karar Türkiye'nin hukuk gücüne ve demokrasi güvenliğine suikasttır.” Sadece Kavala İçin değil Selahattin Demirtaş konusunda da Erdoğan ve Bahçeli aynı fikirdeydi. Ancak… Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte Batı'nın yeniden ilgi alanına giren AKP'de ‘yeni bir dönem başlar mı' sorusu Yazıcı'nın açıklamalarıyla gündeme geldi.

Soru şu: Hayati Yazıcı bu açıklamayı Erdoğan'ın bilgisi dahilinde mi yaptı? Eğer böyleyse “Soroscu Kavala” söylemi ne olacak? Cumhur İttifakı'nda nasıl bir hareketlenme yaşanır?

Cumhur İttifakı cephesinde AİHM kararlarıyla ilgili yapılan bazı açıklamaları da köşesine taşıyan Erkin, “Hayati Yazıcı'nın son Kavala-Demirtaş-AİHM çıkışı akla şunu getirdi: AKP içinde liberal-muhafazakar kanat olarak değerlendirilen isimler yeni bir hamle yaptı. Cevabı kim verecek, göreceğiz!” dedi.

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU