Kılıçdaroğlu: Cumhuriyet tarihinde ilk kez, başörtülü kadınlar bu kadar ağır bir zulümle karşı karşıya kaldılar

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuştu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında milletvekillerine ve partililere hitap etti. Kılıçdaorğlu, AK Parti ve MHP'nin Seçim Kanunu'nda değişiklik yapmak için verdikleri kanun teklifini ve Adana'da Furkan Vakfı üyelerine yönelik polisin uyguladığı orantısız şiddeti eleştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Barışa, huzura, beraber yaşamaya ihtiyacımız var. Yani Nevruz'un gereğini yapmaya ihtiyacımız" var diyen Kılıçdaroğlu, "Bütün vatandaşların bu ülkede huzur içinde yaşamaları için çaba göstermek benim boynumun borcudur. Bunun Millet İttifakı ile birlikte yapacağız" dedi.

Türkiye'nin en zayıf halkası olan orman köylülerine gerekli desteğin verilmesi gerektiğini söyleyen CHP lideri, Millet İttifakı olarak orman köylülerinin tüm ihtiyaçlarını da gidereceklerini söyledi.

Türkiye'de 127 bin futbol sahası büyüklüğünde ormanlık alanın yandığını söyleyen Kılıçdaroğlu, hükümeti orman yangınlarını söndürmek için gerekli tedbirleri almaya çağırdı.

"Boğaziçi'nde yeni açılan tüm fakülteleri kapatacağız"

Boğaziçi Üniversitesi'nde öğrencilerin yargılandığı davada yaşananları eleştiren Kemal Kılıçdaroğlu, öğrencilerin yurtdışı yasaklarının kalkması gerektiğini söyledi.

Boğaziçi yönetimine ve iktidara seslenen Kılıçdaroğlu, "'Biz bu tepeden inme yöntemi kabul etmiyoruz' diyerek. 21. yüzyılın Türkiye'sinde öğretim üyeleri aylardır eylem yapıyorsa, bütün yeni açtıkları fakülteleri, programları iktidara geldiğimizde tamamen kapatacağız. Boğziçi Üniversitesi gerçek anlamda Boğaziçi Üniversitesi olacak" dedi.

Kılıçdaroğlu, atama ve torpille gelenlerin de geri gönderileceğini söyledi. CHP lideri, Boğaziçi yerleşkesinin hukuki statüsünü de eski haline getirceklerini söyledi.

"Amiralleri yürekten kutluyoruz"

Bazı emekli amirallerin Montrö Sözleşmesi'nin önemine dikkat çektikleri için yargılandıklarını söyleyen CHP lideri, "Onlar çalışırken dik ve onurlu görev yaptılar. Emekliliklerinde de aynı duruşu sergilediler. Hepsini yürekten kutluyoruz" dedi.

Kılıçdaroğlu, yıllardır tutuklu olan askeri okul öğrencilerine de selam göndererek "Az kaldı merak etmeyin diyoruz" dedi.

Kavala ve Demirtaş'ın tutukluluğu

Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş'ın tutukluluklarının devam ettiğini belirten CHP lideri, "Bugün AK Parti içinden de 'AİHM kararlarına uymamız lazım' diye sesler gelmeye başladı. Eğer bu sesler daha da güçlenirse son derece mutlu oluruz" dedi.

Adana'daki polis şiddeti

Proteso hakkının demkratik ve anayasal hak olduğunu söyleyen CHP lideri, "Furkan Vakfı'nı seversiniz sevmezsiniz. Katılırsınız katılmazsınız. Onlar da yürüyüş yapmak istiyorlar. Orantısız güç kullanıldı. Cumhuriyet tarihinde ilk kez, başörtülü kadınlar bu kadar ağır bir zulümle karşı karşıya kaldılar. Buradan onlara da söz veriyorum. İktidarımızda göreceksiniz, herkesin düşüncesine, inancına, kimliğine, yaşayış tarzına saygı göstereceğiz. Herkes özgürce, yasal ölçüler içinde gösterisini yapacaktır. Emin olun bu ülkede barışı, huzuru, kardeşliği, kucaklaşmayı ihya edeceğiz, inşa edeceğiz. Bunun sözünü veriyoruz" diye konuştu.

"Bedava kullanılan su, AK Parti iktidarında  paralı oldu"

Kayseri'nin Pınarbaşı, Tomarza ve Develi ilçelerinde borçlarından dolayı çiftçilerin sularının kesidiğini belirten CHP Genel Başkanı, "Zamatı ırmağında nsu alarak tarlaralarını suluyorlardı. Dönem değşti, AK Parti iktidara geldi ve suyu paralı yaptı. İcralarla karşılaştılar. Daha sonra DSİ tarafından Zamantı üzerine HES'ler yapılmış ve HES'ler için su yetersiz olunca 34 muhtara yazı yazarak 'artık su kullanamazsınız' demişler. Bu konuda Kayseri milletvekilimiz bir araştırma önergesi versin. Bu rezleti TBMM Genel Kurulu'na getirmek zorundayız. Bu rezalete son vereceğiz" dedi.

"Polis kardeşlerim beni de çok iyi bilir, Soylu'yu da"

Türkiye'nin ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel bir çöküş yaşadığını öne süren Kemal Kılıçdaroğlu, geçen hafta grup konuşmasında uyuşturucu baronlarının hapiste olmadığıı söylemesi üzerine İçişleri Bakanlığı'nın hemen bu sözlerin polislerin emeğinin görmemek anlamına geldiğini belirten bir açıklama yaptığını ve kendisini de kınadıklarını hatırlatan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

Ya benim dediğimi anlamıyor yukarıdaki zat. Benim söylediğim şu: Uyuşturucu baronlarını yakalayan kim? Polis. Savcılığa teslim eden kim? Polis. Yargılayan kim? Hakim. Tutuklayan kim? Hakim. Serbest bırakan kim? O da hakim? Peki sen niye almıyorsun kardeşim?

İktidarın polis üzerinden kendi üzerine gelmeye çalıştığını söyleyen Kılıçdaroğlu, "Polis kardeşlerim beni de çok iyi bilirler, Soylu'yu da çok iyi bilirler. Benim de karakterimi çok iyi bilirler, onun da karakterini çok iyi bilirler. Benim uyuşturucu konusunda ne kadar hassas olduğumu herkes bilir. O zatta bilir" dedi.

Kocaeli Dilovası İskelesi'nde yakalanan 540 kilo kokaini bulan polis yöneticisini merkeze alındığını söyleyen Kılıçdaroğlu, "O polis neden merkeze alınır? Uyuşturucu baronlarının en büyük özelliği siyasetçi satın almalarıdır. Para gani nasıl olsa. Allah'ın izniyle bu iktidar gidecek, polisin elini asla tutmayacağız. Nerede uyuşturucu baronu varsa yakalayın. Alnınızdan öpreriz' diyeceğiz. Uyuşturucu baronalrı için, insan ticareti yapanlar için af çıkarıp 'paranızı getirin' diyorlar. Bunu defalarca yapmadılar mı?" şeklinde konuştu.

CHP lideri, polislerin atama yönetmeliğinde yapılan değişikliğe de tepki göstererek 'Kimse merak etmesin, bunu düzleteceğiz" dedi.

"Bunlar devleti yönetmiyor başka işin peşindeler"

İktidarın ülkeye huzur getirmediğini zengin olan ülkenin kaynaklarını Londra'ya ve içerideki tefecilere peşkeş çektiğini savunan CHP lideri,  "AKP'ye oy verecek vatandaşlara seslenmek isterim. Git bir bankadan kredi al bakalım sana ne kadar faiz ödettirecek. Bizde çok yüksek faiz. Türkiye'de üretimin geleceğini görmüyor çünkü kimse. Faiz ödemek günahtır diyorlardı. 2018 Temmuz'undan itibaren 68 milyar dolar yabancılara ödedikleri içeridekiler hariç. 84 milyonu bir avuç kişiye muhtaç ettiler. Bunlar devleti yönetmiyor başka işin peşinde bunlar" şeklinde konuştu.

"Bu ülkenin onurunu korumak senin görevin değil mi?"

Faiz için düne kadar 'Nas' ve 'haram' gibi ifadeler kullanan hükümetin artık faizi fakirin sırtından ödediğini söyleyen Kılıçdroğlu, "Para dilenmek için Körfez ülkelerine gidiyorlar. Düne kadar hakaret eden ülkelere gidip yalvaran başka ülke gördünüz mü? Bu ülkenin onurunu korumak senin görevin değil mi? Bir de hazine memuru var. Gidiyor Fransa'ya tefeciler oradalar. 'Bürokrasiyi al aşağı ederiz kimse sorun çıkaramaz arkamızda Erdoğan var ' diyor. Sırf para gelsin diye. Herkesi aşağılıyorsunuz" dedi.

"Nebati yarın 'Bahçeli'yi de al aşağı ederiz' diyecek"

Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

Bahçeli ne diyor bu duruma? Nabati yarın Bahçeli'yi de al aşağı ederiz diyecek. Mevzuatı değiştiririz diyor. Yabancı neden gelmiyor? Çünkü ülkede can ve mal güvenliği yok neden gelsin. İstikrar olması lazım

"5'li çetenin hamisi ve pazarlamacısı Erdoğan'dır"

Yap işlet devret modelinin ülkenin başına bela olcağı konusunda uyarıda bulunduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın "Vatandaş hem hizmet istiyor hem bedel ödemek istemiyor" diyerek bu gereği itiraf ettiğini dile getirerek, "Yıllar sonra itiraf eden beyefendinin o koltukta bir saniye bile oturmaması gerek. Devletin en tepesinde oturan kişinin yıllar yılı yalan söylemesi ve arada fark çıkarsa onu da devletin cebinden öderiz diyor. Hesabını sormak benim görevim değil mi? Vallahi benim kafam bu işlere basmaz biz böyle Ali Cengiz oyunlarını nereden bilelim. Şeytana pabucunu ters giydiriyorlar. Şehir hastaneleri 10 milyar 200 milyon lira. 80 milyar para ödüyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü. 9 milyar lira devletin kasasından çıkıyor. Osman Gazi Köprüsü, hazine garantisi 15 milyar dolar. Zafer Havalimanı. Yav bunlarda iman da yok. Bu paralar 5'li çeteye giden paralar değil sadece. Önümüzdeki seçimlerde 'Ben AKP'ye oye vereceğim, MHP'ye oy vereceğim' diyorsanız bu soygunun tarafı olursunuz. 5'li çetenin hamisi ve pazarlamacısı Recep Tayyip Erdoğan'dır" dedi.

"Sen barajı geçemeyince nereye yüzeceksin?"

İktidara geldiklerinde Suriyelileri davul zurma ile ülkelerine gönderceklerini söylediğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Suriyelileri geri göndermeyeceğiz" açıklaması için, "Çünkü vatandaş yapacak, oy kullandıracak. Bunu da yapıyorsa bilin ki onun bu memlekete vereceği hiçbir şey yoktur" dedi.

MHP lideri Bahçeli'nin Çanakkale Köprüsü'nün maliyetine yöelik eleştirileri hakkında 'Eğer köprüden geçmem diyorsanız buyrun denize atlayıp, yüze yüze karşıya gidip gelebilirsiniz' dediğini aktaran Kılıçdaroğlu, "Tek bir sorum olacak. Sen barajı geçemeyince nereye yüzeceksin? Merakım o" diye konuştu.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU