ABD, Rusya'nın gerisinde kaldıktan sonra hipersonik silahların gelişimini hızlandırıyor

ABD, ses hızından yedi ila sekiz kat daha hızlı seyreden hipersonik silahların geliştirilmesini hızlandırıyor

Hipersonik silahların manevra kabiliyetleri nedeniyle vurulması zordur / Fotoğraf: AP

ABD, ses hızından yedi ila sekiz kat daha hızlı seyreden hipersonik silahların geliştirilmesini hızlandırıyor

Hipersonik silahlar geliştirmede Rusya’nın gerisinde kalan ABD Donanması, bu tür ilk silahı gelecek yılın sonlarında bir savaş gemisine konuşlandırmaya başlayacak.

Şarkul Avsat’ın haberine göre, ABD, balistik füzelere yakın hızlarda seyreden ancak manevra kabiliyetleri nedeniyle vurulması zor olan bu silahları geliştirmek için Rusya ve Çin ile yarış halinde.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rus ordusu, geçten hafta sonu Ukrayna’da ilk defa Kinjal hipersonik füzesi kullandığını açıklarken, Pentagon saldırılarda bu tür silahların kullanılıp kullanılmadığını teyit edemedi.

ABD ordusu, balistik füzeler gibi fırlatılan ancak hedefi vurmadan önce ses hızından yedi ila sekiz kat daha hızlı seyreden hipersonik silahların geliştirilmesini hızlandırıyor.

ABD merkezli havacılık ve savunma şirketi General Dynamics’in yan kuruluşu gemi yapım şirketi Bath Iron Works, silah sistemini Zumwalt sınıfı üç savaş gemisine kurmak için gereken değişiklikler üzerinde mühendislik ve tasarım çalışmalarına başladı.

Donanma, bu konudaki çalışmaların henüz adı açıklanmayan bir tersanede Ekim 2023’te başlayacağını bildirdi.

Hipersonik silahlar, ses hızından beş kat daha hızlı olan Mach 5’in üzerinde hareket ediyor.

Donanmanın Aegis Savaş Sistemi de dahil olmak üzere mevcut füze savunma sistemleri, hızlı manevra kabiliyetleri hareketlerini tahmin edilemez kıldığı için bu tür nesneleri durdurmakta zorluk çekebilir.

Rusya, hipersonik planör araçlarının yanı sıra hipersonik bir seyir füzesi yerleştirebilecek balistik füzelere sahip olduğunu iddia ediyor.

Hipersonik silah programını izleyen bir alt komiteye başkanlık eden Demokrat Temsilci Jim Cooper, “Eşitlik peşindeysek, bu çabayı şu anda olduğundan daha fazla para, zaman ve yetenekle desteklememiz gerekir” dedi.

Hudson Enstitüsü Savunma Analisti Bryan Clark, üç savaş gemisinin hipersonik silahlarla güçlendirilmesinin muhtemelen 1 milyar dolardan fazlaya mal olacağını söyledi.

Clark, “Mühendislik konusu o kadar da zor değil ve bunu gerçekleştirmek için sadece zaman ve para gerekecek” diye konuştu.

Donanma, hipersonik silahların 2025’de savaş gemilerine, 2028’de ise Virginia sınıfına ait nükleer denizaltılara konuşlandırmayı planladıklarını bildirdi.

Clark, savaş gemilerinin Pasifik Okyanusu’nda konuşlandırılacağını ve bu durumun Çin’in Tayvan’a saldırmayı düşünmesi halinde caydırıcı bir etkiye sahip olacağını söyledi.

Rusya, Aralık ayı sonlarında, silah testlerinin tamamlandığını gösteren bir adımla, Zirkon hipersonik seyir füzesi fırlattı.

Lexington Enstitüsü’nde Savunma Analisti olan Loren Thompson, “Rusya, diğer alanlardaki zayıflığı örtmek için bu tür silahların yeteneğini abartıyor olabilir. Şu anda Rusya’nın çok fazla silahı yok ve olanların da etkinliği belirsiz” dedi.

Şarkul Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU