Gezi Davası'nda Osman Kavala'nın tutukluluk halinin devamına karar verildi: Sonraki duruşma 22 Nisan'da

Davanın tek tutuklu sanığı Osman Kavala ve Mücella Yapıcı hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor

Fotoğraf: Reuters

İstinaf mahkemesinin bozma ve birleştirme kararından sonra yeniden görülmeye başlanan Gezi davası bugün görüldü. Mahkeme Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma 22 Nisan'da görülecek.

Kavala ve Yapıcı'ya ağırlaştırılmış müebbet

Savcılık, davanın tek tutuklu sanığı Osman Kavala ve Taksim Dayanışması'ndan Mücella Yapıcı'nın 'Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Bu bir intikam davası"

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş ve TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, üçüncü kez açılan Gezi Davası'nın bugün görülen duruşmasını takip etmek üzere İstanbul Adalet Sarayı'na geldi.

Duruşma öncesi açıklama yapan TİP Genel Başkanı Erkan Baş, "İlk günden bu yana hep aynı şeyi söyledik Bu davada yargılanan arkadaşlar ve milyonlarca insan, Türkiye'de baskıcı otoriter bir rejimin karşısında haklı bir direniş sergilediler. Türkiye tarihini en büyük halk isyanlarından birini gerçekleştirdiler. Demek ki iktidar hala onun intikamını alamadı. Başından beri bu davanın intikam duygusu ile açıldığını ve yargının iktidarın sopasına dönüştürülmesinin en önemli örneğinin bu dava olduğunu düşünüyorum. Çıkacak karar ne olursa olsun, Türkiye'nin geleceğini belirleyecek bir direniş yargılanamaz" dedi.

6 sanığa 20 yıla kadar hapis isteniyor

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, diğer sanıklar Çiğdem Mater Utku, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Şerafettin Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi'nin ise ''Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım etme'' suçundan 15'er yıldan 20'şer yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

Kimlik tespitleri ile başlanan duruşmada; mütalaada, Osman Kavala ile birlikte hakkında ağırlaştırılmış müebbet talep edilen Mücella Yapıcı ile darbeye teşebbüs suçunu "yardım eden sıfatıyla" işledikleri gerekçesiyle haklarında 20 yıla kadar hapis istenen Can Atalay, Tayfun Kahraman, Çiğdem Mater Utku, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden hazır bulunurken, Yiğit Ali Ekmekçi ise yurtdışında bulunması nedeniyle duruşmaya katılmadı.

Osman Kavala, tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevinden SEGBİS ile katıldı.

"Casusluk suçundan tutuklanmış olduğumun hukuksuz olduğu aleni hale gelmiştir"

Tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep eden savcı görüşüne ilişkin beyanda bulunan Osman Kavala şunları söyledi:

Gezi davasından beraat ettikten sonra iki suçlamadan yargılandım. Özellikle ‘casusluk’ suçlamasına dair ne ortada temin edilmiş bir bilgi var, ne de iddia makamı bu bilginin ne olduğunun araştırılmasına dair bir çaba. Casusluk suçundan tutuklanmış olduğumun hukuksuz olduğu aleni hale gelmiştir. Henry Jack Barkey, ile görüşmelerle ilgili herhangi bir somut bilgi ve belge de konmadı dosyaya. Bu görüşmeler sadece birbirine yakın baz istasyonundan gelen sinyale dayanıyordu. Casusluk suçlamasının kurucu unsurunun var olmadığını, bu husus var olmadan böyle bir suçlama yapılması tamamen hukuk dışıdır.

Sadullah Ergin ve Nimet Çubukçu dinlensin

Duruşmada söz alan Osman Kavala'nın avukatı Köksal Bayraktar "Siz işin esasına girmediniz, hiçbir şey yapmadınız, yeni bir şey yok ama karar aşamasındasınız. “30. Ağır Ceza Mahkemesinde verilen sanık ifadelerini tekrar ettirdiniz, başka hiçbir şey yapmadınız. Müvekkilim usul hükümleri karşısında yalpalayan bir mahkeme karşısında 4 yıldan fazladır tutuklu. Hiçbir davada olmayan bir şeyle karşı karşıyayız. Savcılık olmasına rağmen bakanlar bu davaya müdahil oluyor. 700 kişi 'müştekiyiz' diyor, bunların biri dahi mahkemeye getirilmiyor. Durum buyken karara gitmek doğru değil" diye konuştu.

Bayraktar o dönem bakanlık görevinde bulunan olan ve Osman Kavala’nın görüştüğü Nimet Çubukçu ile Saduhllah Ergin’in dinlenmesini ve Barkey'in kaldığı otelin tespit edilmesini talep etti.

9 kişinin dosyası ayrıldı

Mütalaada ayrıca, haklarında yakalama kararı bulunan sanıklar Pınar Alabora, Henry Barkey, Can Dündar, Gökçe Yılmaz, Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, Memet Ali Alabora, Yiğit Aksakoğlu ve İnanç Ekmekçi'nin dava dosyasının ayrılarak yakalama kararı infazlarının beklenmesi talep edildi.

Taksim Dayanışması: Yargılanması gereken biri varsa kullandıkları şiddetle ölümlere ve yüzlerce yaralanmaya neden olanlardır

Taksim Dayanışması'nın çağrısıyla duruşma öncesi Çağlayan Adliyesi önünde yapılan açıklamada "Türkiye'nin 80 ilinde demokratik haklarını kullanarak eyleme katılan yurttaşların yargılanmak istendiği" ifade edildi.

 Açıklamada şu ifadeler yer aldı: 

Gezi direnişinin tarihsel gerçekliği, hayali senaryolara dayanan suçlamalarla, insanları iddianame bile olmadan aylarca, yıllarca tutuklu bırakmakla, tarafsızlığı çoktan tartışmalı hale gelmiş mahkemelerin zorlamasıyla değiştirilemez.

Bu akıl ve hukuk dışı dava derhal geri çekilmeli, kurgu ithamlarla yargılanmak istenen arkadaşlarımız hakkındaki iddialar düşürülmeli, somut hiçbir delil olmadığı halde siyasi bir tutsak olarak tutukluluğu devam eden Mehmet Osman Kavala derhal serbest bırakılmalıdır. Gezi sürecine dair dava edilmesi, yargılanması gereken birileri varsa, amansızca ve kural tanımadan kullandıkları şiddetle Gezi'nin çocuklarının düşlerini, geleceğini çalarak ölümlere ve yüzlerce yaralanmaya neden olanlardır. 2013'ün Haziran'ında Gezi Parkı'ndaki o rengarenk dayanışmacı anlayışı sahiplenen tüm yurttaşları, özgürlük ve demokrasi talebiyle ülkemizin geleceğine umut olan tüm kurumları, 'terör', "darbe', 'dış güçlerin oyuncağı' gibi asılsız ithamlarla lekelenmek istenen Gezi'nin gerçek tarihine sahip çıkmaya çağırıyoruz.

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU