NASA, Çin'in Mars'taki uzay aracını yakaladı

Zhurong, adını Çin mitolojisindeki ateş ve savaş tanrısından alıyor

Zhurong, öngörülen üç aylık yaşam beklentisini epey aştı (NASA)

NASA'nın Mars Reconnaissance Orbiter (Mars Keşfi Yörünge Aracı - MRO) adlı uzay aracı, Çin'in gezegendeki Zhurong yer aracını görüntüledi.

11 Mart'ta yakalanan fotoğraf, dün yayımlandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

15 Mayıs 2021'de Kızıl Gezegen'in Utopia Planitia ovasına inen Zhurong, Çin'in uzay araştırmalarında önemli bir dönüm noktası olmuştu.

Zhurong, Mars'a Tianwen-1 isimli görevdeki yörünge aracının üzerinde gitmişti. Uzay aracı adını Çin mitolojisindeki ateş ve savaş tanrısından alıyor.

Bu başarıyla Çin, ABD ve Sovyetler Birliği'nden sonra Kızıl Gezegen'in yüzeyine uzay aracı gönderen üçüncü ülke konumuna gelmişti.

MRO'nun HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment) adlı kamerayla çekilen fotoğrafta, Zhurong epey uzaktan görülüyor.

Güneş enerjisiyle çalışan uzay aracına dair pek bir detay seçilmese de Zhurong'un, Kızıl Gezegen'de bıraktığı tekerlek izleri dikkat çekiyor.

HiRISE'la ilgilenen ekip, Zhurong'un iniş yaptığı bölgeden şu an bulunduğu yere kadarki yolculuğunu gösteren bir fotoğraf daha paylaştı.
 

Zhurong
Görselde Zhurong, iniş aracı, hem Zhurong'u hem de iniş aracını Mars'ın atmosferine girerken koruyan kalkan ve inişte kullanılan paraşüt var (NASA)


Zhurong, Mars'a indiğinden beri yaklaşık 1,5 kilometre yol kat etti.

Öte yandan Mars Reconnaissance Orbiter'la Kızıl Gezegen'nin yüzeyindeki suya dair daha fazla bilgi toplanması hedefleniyor. NASA, bu uzay aracının 2030'a kadar kullanılmasını hedeflerken daha uzun süre çalışabileceğini de kaydediyor.

 

Independent Türkçe, CNET, Tech Times

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU