Sinop'taki selde kaybolan Diyarbakırlı gencin WhatsApp'ındaki hareketlilik aileyi umutlandırdı

Geçen ağustos ayında Ayancık’ta yaşanan sel felaketinde kaybolan ve 7 aydır kendisinden haber alınamayan 26 yaşındaki Faruk'un cep telefonunda kayıtlı WhatsApp grubundan çıkış yapması ailesini umutlandırdı. Aile, "Oğlumuz yaşıyor, bulun" başvurusu yaptı

Sinop'un Ayancık ilçesinde özel bir şirkette çalıştığı sırada 11 Ağustos 2021 tarihinde yaşanan sel nedeniyle kullandığı kamyonu terk edip güvenli bölgeye çıkmaya çalıştığı sırada kaybolan Diyarbakırlı Faruk Adak'tan 7 aydır haber alınamıyor.

İçişleri Bakanlığı tarafından "Ölüm kararnamesi" çıkarılan ve nüfustan düşümü yapılan 26 yaşındaki gencin annesi Fatma Adak, olaydan iki ay sonra oğlunun kayıtlı olduğu WhatsApp gruplarından çıkış yapıldığını ifade ederek, "Bu hareketlilik umudumuzu artırdı. Yetkililere sesleniyorum: Lütfen diri veya ölü oğlumu bulun" dedi.
 

Faruk Adak (1).jpeg
Faruk Adak'ın anne ve babası Fatma ve İzzet Adak / Fotoğraf: Independent Türkçe


Bu gelişme üzerine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüştüğünü belirten baba İzzet Adak da Emniyet ve Jandarma yetkililerin konuyu WhatsApp'ın ABD'deki merkezine ilettiklerini, Bakan Soylu'nun da SİBER Güvenlik Birimi'ne olayın araştırılması talimatı verdiğini söyledi. 


Para biriktirmek için Sinop'a gitti

Diyarbakır merkeze bağlı Sur ilçesi nüfusuna kayıtlı olan 1996 doğumlu Faruk Adak, üç kardeşin en büyüğüydü.

Uzun süre inşaatlarda doğalgaz tesisat işi yapan Adak, daha sonra amcaları gibi kamyon şoförlüğüne merak salınca ehliyet alıp bu işe başladı.
 

Faruk Adak (5).jpeg
Faruk, annesi Fatma Adak ile birlikte

 

Bir süre Diyarbakır'da kamyon şoförlüğü yapan 26 yaşındaki genç, bir arkadaşının tavsiyesi ile geçen yılın temmuz ayında Sinop'un Ayancık ilçesinde hafriyat işi yapan özel bir firmada işe başladı. 

Para biriktirip evlilik hayali kuran genç, iş başı yaptığı 20'nci günde sel felaketiyle kayıplara karıştı.
 

Faruk Adak (10).jpeg
Faruk Adak

 

Tarihler 11 Ağustos 2021'yi gösteriyordu.

O gün, Batı Karadeniz bölgesinde başlayan aşırı yağışlar sonucu Bartın, Kastamonu ve Sinop'ta sel ve su baskınları meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) açıklamasına göre üç kentte toplam 58 kişi hayatını kaybetti, Sinop'ta ise sel sularına kapılan 6 kişi kayboldu.

Faruk Adak, kaybolan altı kişiden biriydi. 

Meteoroloji'nin sağanak yağış uyarısına rağmen hafriyat için yola koyulan Faruk Adak, Zindan Deresi yakınlarında sele yakalandı. 
 

Faruk Adak (6).jpeg
Faruk Adak

 

Son mesajı: Helikopter alçak uçsun, kurtarın beni, çabuk…

Independent Türkçe'ye konuşan baba İzzet Adak, sel sırasında oğlunun kamyonu bırakarak dağlık ve ormanlık alanın olduğu yüksek kesime gittiğini ve şantiyedeki arkadaşlarına mesaj atarak yardım istediğini söyledi.
 

 

Oğlunun son mesajının "Helikopter alçak uçsun. Kurtarın beni. Yoldayım, çabuk" ifadeleri olduğunu anlatan baba Adak, şunları söyledi:

Söz konusu bölgede tek baz istasyonu olduğu için AFAD, ANDA, UMKE, jandarma ve emniyet ekipleri, sinyalin geldiği 7 kilometrelik alanda arama kurtarma çalışması yaptı. Günlerce süren aramalardan sonuç çıkmayınca çalışmalar sonlandırıldı. Biz Sinop'ta aile grubumuzla arama çalışmalarını sürdürürken 11 Ekim 2021 tarihinde yaşanan bir gelişme bizi umutlandırdı. Telefonu kapalı olan ve selin yaşandığı 11 Ağustos'tan beri haber alamadığımız oğlumun kayıtlı olduğu aile WhatsApp gruplarından çıkış yaptığı bildirimi geldi.
 

 

WhatsApp'taki hareketlilik umutları artırdı

WhatsApp grubundaki hareketlilikten sonra, Diyarbakır'dan 30 kişilik akraba grubuyla daha geniş alanlarda arazi arama-taraması yaptıklarını anlatan İzzet Adak, "3 ay boyunca sığ ormanlık alanda oğlumu aradık. Hiçbir ize rastlamadık" dedi.
 

 

O süreçte İçişleri Bakanlığı tarafından "Ölüm Kararnamesi" çıktığını ve nüfustan oğlunun düşümü yapıldığını belirten baba Adak, "Biz oradayken (21 Kasım 2021) İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, oğlum ile birlikte kaybolan Şükrü Özdemir, Muhammet Demirkol, Melike Demirkol, Hayrettin Demirbaş ve Alperen Demirbaş için düzenlenen gıyabi cenaze namazına katıldı. Yan yana saf tuttuğum İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya o gıyabi cenazede, WhatsApp ile ilgili gelişmeyi anlattım" şeklinde konuştu.
 

 

"Bakan Soylu, Siber'e talimat verdi"

Bakan Soylu'ya gelişmeleri aktardığı sırada ilçe kaymakamı, jandarma komutanı ve emniyet müdürünün de oradaydı olduğunu sözlerine ekleyen İzzet Adak, şunları anlattı:

Daha önce bu bilgiyi aktardığımız jandarma ve emniyet yetkilileri, Bakan Soylu'ya bu durumu WhatsApp'ın merkezinin bulunduğu ABD'deki ilgili birimlere aktardıklarını ve yanıt beklediklerini söylediler. Bakan Soylu da 'Bizim de SİBER'imiz var. Gerekli talimatları verin, araştırsınlar' dedi.

O tarihten bugüne bir sonuç gelmedi. Oğlum ile ilgili bu gelişme bizim için umuttu. Biz o umudumuzu koruyoruz. Yetkililere çağrım var: Lütfen, oğlumu bulun.

 

Faruk Adak (2).jpeg
Fotoğraf: Veysi Polat/Independent Türkçe

 

Anne Fatma Adak: Ölü veya diri oğlumu bulun

WhatsApp'taki gelişmenin umutlarını artırdığını ifade eden anne Fatma Adak, olaydan sonra tüm aile fertlerinin psikolojisinin bozulduğunu belirterek, "Perişan haldeyiz. Küçük oğlum okula dahi gitmek istemiyor. 7 aydır mutfakta yemek pişiremiyorum. Yetkililere sesleniyorum. Lütfen ölü veya diri oğlumu bulun" diye çağrıda bulundu. 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU