Ürdünlü milletvekili: İsrail doğalgaz hattını havaya uçuralım

Tarık Huri, vatandaşlara yaptığı Ürdün topraklarındaki İsrail doğalgaz hattını hedef alan eylemler düzenleme çağrısı tartışmaya yol açtı

Onur paktı imzalama çağrısı yapan Milletvekili Tarık Huri, “Hepimiz şehit olmalıyız” dedi / Fotoğraf: Facebook

Independent Arabia'dan Tarık Dilvani'nin haberine göre Zerka şehrinden Hristiyan koltuğu temsil eden Milletvekili Huri, halka Ürdün topraklarındaki, İsrail’den gelen doğalgaz hattını havaya uçurmak için bir onur paktı imzalama çağrısı yaptı.

Milletvekili, “Ürdün’deki her özgür insan, Ürdün topraklarından geçen doğalgaz hattını havaya uçurmak için kendisini ve çocuklarını feda etmeli. Hepimiz şehit olmalıyız” ifadelerini kullandı.

Yasalara yönelik açık bir ihlal

Gazetecilerin Korunması ve Özgürlüğü Merkezi Müdür Nidal Mansur da dahil çok sayıda Ürdünlü, Milletvekili Huri’nin çağrısının “yasalara aykırı” olduğunu belirtti.

Mansur, “Milletvekili Huri’nin, İsrail ile doğalgaz boru hattının havaya uçurulması için onur paktı çağrısı, yasalara aykırıdır” ifadelerini kullandı.

Nadal Mansur, “Sözleşmelerin iptal edilmesi ve anayasal ve yasal olarak gereçsiz sayılmaları yönündeki desteğimle birlikte Temsilciler Meclisi, yükümlülüklerine uymuyorsa onları iptal etmek üzere anayasal organlara sahip” dedi.

Aynı şekilde Huri’nin Facebook üzerindeki takipçileri, gençleri ileri sürmek yerine bu çağrıyı uygulanmak için kendisinden başlaması gerektiğini belirtti. 

Doğalgaz anlaşmasındaki şok edici maddeler

Milletvekili Tarık Huri’nin ifadeleri öncesinde Ürdün’deki en büyük parlamento bloğunun düzenlediği basın toplantısında, uzun zamandır belirsiz olan ve halkın ezici çoğunlukla ret etmesi üzerine kabul edilmeyen İsrail ile doğalgaz anlaşmasının ayrıntıları açıklandı.

Ulusal Reform Koalisyonu’ndan Milletvekili Salih el-Armuti, basın toplantısı sırasında 2016 yılında Ürdün- İsrail arasında imzalanan doğalgaz anlaşmasının şok edici, yeni ayrıntılarını paylaştı.

Anlaşmaya göre Ürdün, 15 yıl boyunca İsrail’den 45 milyar metreküp doğalgaz sağlayacak.

Aynı şekilde geri çekilen herhangi bir taraf da 1,5 milyar dolar ceza ödeyecek.

Bu çerçevede hukuk uzmanı ve eski Ürdünlü avukatlar başkanı Armuti, 92 sayfalık anlaşmanın, en basit anayasal kaidelere dahi aykırı olduğuna ve parlamento tarafından toplu ret aldığına dikkati çekti.

Anlaşma metninin İngilizce olduğunu belirten Armuti, bu durumun, hükümet anlaşmalarının Arapça yapılması gerektiği yönündeki yasa ile çeliştiğini vurguladı.

Ürdün, 1994 yılında Arabah vadisinde İsrail ile resmi bir barış anlaşması imzalamış olsa da iki ülke arasındaki tüm normalleşme girişimlerinde yaşanan büyük başarısızlıkla birlikte İsrail’e karşı düşmanlık durumu artıyor. Öyle ki Ürdün Temsilciler Meclisi de birçok defa anlaşmanın iptal edilmesi çağrısında bulundu.

Ürdün makamlarının rahatsız edici davranışı

Milletvekili Huri, Filistin asıllı Ürdünlü önde gelen bir iş adamı. Ürdün parlamentosundan gözlemcilere göre, kışkırtıcı olarak nitelenen ifadeleri nedeniyle Huri, Ürdün parlamentosunda tartışmalara yol açtı. Aynı şekilde Huri, Suriye rejimine ve Beşşar Esed’e de yakın bir konumda. Suriye güvenlik güçleri tarafından tutuklanan Ürdünlülerin serbest bırakılması için de arabuluculuk yaptı.

Ürdün parlamentosunda, Ürdün makamlarının rahatsız edici davranışlarına yönelik sarf edilen bu tutum, ilk kez yaşanmıyor. Milletvekili Halil Atiye de İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırısı sonrasında 2008 yılında parlamentoda İsrail bayrağını yakarak herkesi şaşırtmıştı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independentarabia.com/node/38221

Independent Türkçe için çeviren: Kübra Şahin

DAHA FAZLA HABER OKU