Dışişleri Bakan Yardımcısı Kaymakcı AB toplantısında konuştu: Soğuk Savaş'tan beri tarihin doğru tarafında olduk, Batı kampını seçtik

Dışişleri Bakan Yardımcısı Kaymakcı, "AB tarafından bazı konuşmacılar Türkiye'deki gelişmelerden endişeli olduklarını söyledi. Ancak bizim AB'nin Türkiye gibi aday bir ülkeye karşı vizyonsuz ve kör tavrından dolayı birçok endişemiz bulunuyor" diye konuştu

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı Brüksel'de toplanan 79. Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Avrupa'da eşi görülmemiş gelişmeler yaşadığını, güvenlik mimarisi ve uluslararası sistemin dinamiklerinin değişmekte olduğunu söyledi.

Türkiye'nin her zaman Avrupa'da güvenlik ve istikrarın tarafında olduğunu belirten Kaymakcı, istikrarın ve ateşkesin sağlanması için Türkiye'nin Ukrayna ve Rusya dahil birçok tarafla diplomatik çabalarını yürüttüğünü vurguladı.

Kaymakcı, şöyle devam etti:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Biz Soğuk Savaş'tan beri her zaman tarihin doğru tarafında olduk. Batı kampını seçtik ve NATO'nun sağlam bir üyesi, Avrupa Konseyinin kurucu üyesi olduk. Ancak bu AB tarafından yeterince takdir görmedi. Biz AB'ye katılımda samimiyiz. AB tarafından bazı konuşmacılar Türkiye'deki gelişmelerden endişeli olduklarını söyledi. Ancak bizim AB'nin Türkiye gibi aday bir ülkeye karşı vizyonsuz ve kör tavrından dolayı birçok endişemiz bulunuyor.

Türkiye'nin AB üyelik sürecinde üzerine düşen konular bulunduğunu ancak AB'nin de Türkiye'ye adil davranmadığını ve sözlerini tutmadığını dile getiren Kaymakcı, "Katılım süreci ne kadar güçlü olursa Türkiye'de reformlar da o kadar hızlı olur." dedi.

thumbs_b_c_67ea7cb90787f0118f192459ee78becb.jpg
Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı Türk halkının yüzde 80'inin AB üyeliğinden yana olduğunu, TBMM'deki siyasi partilerin de üyeliği savunduğunu hatırlattı. Fotoğraf: AA

"PKK'nın adını söylediğimde bile rahatsız olan bazı AP milletvekilleri var"

Kaymakcı, Türkiye'nin aday ülkelerle AB'nin yaptığı toplantılara çağrılmamasını eleştirerek, "Uzun süredir bekleyen aday ülke Türkiye ile Batı Balkanlar arasında neden bölünme yaratıyorsunuz?" ifadesini kullandı.

Yunanistan ve Rum kesimi tarafından diğer bazı mekanizmaların da engellendiğini hatırlatan Kaymakcı, AB'nin vize serbestliği konusunda sözler verildiğini ancak tutulmadığını, Türkiye'nin de üzerine düşenleri yapmakta olduğunu ifade etti. Terörle mücadeleye değinen Kaymakcı, şunları dile getirdi:

Ben AB'nin terör listesinde olan PKK'nın adını söylediğimde bile rahatsız olan bazı AP milletvekilleri var ama bazı PKK sempatizanlarını ve FETÖ sempatizanlarını AP koridorlarında dezenformasyon yaparken gördüğümüzde Türk milletinin ne yapmasını bekliyorsunuz? Sizin terörle mücadelede samimi olmanızı bekliyoruz. DEAŞ ve El Kaide dahil tüm terör örgütleriyle kararlılıkla birlikte mücadele etmeliyiz. Böylece son yıllarda kaybolan güvenin yeniden tesis edileceğine inanıyorum.

Göç konusu: Türkiye'ye maliyeti 40 milyar euronun üzerinde

Kaymakcı, göç konusunun önemli bir iş birliği alanı olduğunu vurgulayarak, Türkiye'de 4,2 milyon sığınmacı bulunduğunu, bunların 3,8 milyonunun Suriyeli olduğunu söyledi.

"Avrupa’nın yükünün çoğunu biz alıyoruz. Bu para meselesi değil. Bu ortak yönetim meselesi" diyen Kaymakcı, Türkiye ile AB'nin göç konusunda birlikte çalışması gerektiğinin altını çizdi.

Kaymakcı, 4 konuya odaklanmak gerektiğini belirterek, bunları sıralarken Suriye’nin kuzeyine güvenli dönüşler, Türkiye’nin İran sınırındaki çabalarının desteklenmesi, kaynak ülkelerle iş birliği ve adil yük paylaşımı gerekliliğine işaret etti.

Kaymakcı, "Siz gelecek 2-3 yılda (Türkiye'ye gidecek) 9 milyar eurodan bahsediyorsunuz ama bunun Türkiye'ye maliyeti 40 milyar euronun üzerinde" ifadesini kullandı.

 

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU