Ukrayna'daki savaştan kaçıp tutunamayanlar "hayalet trenlerle" dönüyor

"Uzun vadede ihtiyaçlarının karşılanmayacağını düşünüyorlar"

Birlemiş Milletler'e göre savaşın başından beri 3 milyon kişi Ukrayna'yı terk etti (AFP)

Savaş nedeniyle milyonlarca kişi Ukrayna'yı terk ederken, bazıları evlerinden ve yaşadıkları yerden uzak bir hayat fikrinden endişe duyarak "hayalet trenlerle" dönüyor.

Fransız haber ajansı AFP'nin konuştuğu Svitlana Nataluha, ailesiyle 5 gündür yolda olduklarını anlattı.

60 yaşındaki kadın, 28 yaşındaki kız torunu Galya Kanuka ve iki erkek torunuyla ağır bombardıman altındaki Harkov'dan kaçarak Polonya'ya gittiklerini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nataluha, Polonya'nın çok misafirperver davrandığını fakat yaşadıkları yerden uzak bir hayat kurmaya çalışma fikrinin kendilerini endişelendirdiğini söyleyerek çarşamba günü Lviv'e döndüklerini anlattı.

Tam rakamlar belli olmasa da AFP, Polonya'daki Przemysl şehrinden Lviv'e bu hafta 100 ila 250 kişiyi taşıyan üç trenin dönüş yaptığını bildirdi.

Lviv'deki tren istasyonundaki bir tabelada el yazısıyla yazılmış "Eve gönün, memleketiniz sizi bekliyor" ifadeleri de dikkat çekti.

Kendisini Oleksandr olarak tanıtan kondüktör ise dönen kişilerin sayısının bazen 300'ü bulduğunu söyleyerek "son dönemde birçok kadın ve çocuk geri geldi" dedi.

Oleksandr, "Gidenler, uzun vadede ihtiyaçlarının karşılanmayacağını düşünüyor. Bir kadın birkaç gün sokakta evsiz kaldığını ve Ukrayna'ya dönmenin daha iyi olacağını söylemişti" ifadelerini kullandı.

Polonya'ya giden trenler tıklım tıklımken, dönenler bunlara kıyasla "hayalet trenler" gibi kalıyor.
 

polonya'dan dönüş afp.jpg
Nataluha (ortada) "çocuklarının Lviv'de güvende olmasını umduğunu" söyledi (AFP)


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşta 21. günde de bombardımanlar ve çatışmalar sürüyor.

Savaş başladığında Ukraynalıların ilk kaçtığı noktalardan biri olan Przemysl tren istasyonuna giden ve kendini Irina olarak tanıtan kişi, AFP'ye yaşadıklarını anlatırken "Hayatım yarım günde komple değişiverdi. Yine de gidecek bir yerimiz olduğunu bilmek çok güzel. Bazılarının gidecek hiçbir yeri yok" demişti.

Ukraynalılar, çatışmalardan kaçmak için Macaristan ve Romanya gibi komşu ülkelere de akın etmişti.



Independent Türkçe, AFP, Euractiv

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU