Bilim insanları katil eşekarılarını yakalamada yeni yöntem buldu: Seksle kandırmak

Bu eşekarılarının Japonya’da her yıl 50 kişinin ölümünden sorumlu olduğu biliniyor

Asyalı eşekarılarının kanat açıklığı 7 santimetre, gövde uzunluğu ise 5 santimetreye ulaşabiliyor (AFP)

Bilim insanları, 2020’den beri ABD’nin çeşitli bölgelerini istila eden Asyalı dev eşekarılarını yakalamak için yeni bir yöntem geliştirdi.

Kraliçe arının seks feromonlarını (aynı türün üyeleri arasındaki sosyal ilişkileri düzenleyen kimyasal madde) kullanan araştırmacılar, erkek arıları kandırarak tuzağa düşürmeyi önerdi.

Latince adı Vespa mandarinia olan dev eşekarılarının sokması, insanlara çok acı verebiliyor. Dahası, zehri alerjisi olan kişilerin ölümüne sebebiyet verebiliyor.

Uzmanlara göre, bu böcekler, dünyanın en büyük eşekarıları ve iğneleri birden fazla kez soktuğu durumda da insanlar için öldürücü olabiliyor. Bu yüzden araştırmacılar onlara "katil eşekarıları" ismini taktı.

Bu eşekarılarının Japonya’da her yıl 50 kişinin ölümünden sorumlu olduğu biliniyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD’de ilk olarak Ağustos 2020'de Washington Eyaleti’nde tespit edilen hayvanlar, bugüne dek Amerika’nın kuzeybatısına yayıldı. Bu istila yetkilileri endişelendiriyor. Zira yerel arı popülasyonları da tehlike altında. Dev eşekarısı bir bal arısı kovanını birkaç saat içinde katledebilir.

Bu endişeler nedeniyle harekete geçen bir entomolog ekibi, Çin'in Yunnan kentindeki dev eşekarısı kolonilerinden bir grup bakire kraliçeyi ve onları takip eden erkek arıları yakaladı. Laboratuvar ortamında 6 kraliçeden feromon bileşikleri ayrıştırıldı.

San Diego'daki Kaliforniya Üniversitesi'nden entomolog James Nieh, "Bakire kraliçelerle çiftleşmek için rekabet eden erkekler için epey çekici olan koku karışımını, yani dişi seks feromonunun ana bileşenlerini izole edebildik" diye konuştu:

Bu bileşenler, yapışkan tuzaklarda test edildi ve binlerce erkeği yakalamayı başardık.

Hakemli bilimsel dergi Current Biology’de yayımlanan araştırmanın ortak yazarı Nieh, "Çalışmamızda gördüğümüz gibi, bu tür tuzaklar genellikle çok spesifiktir" diye ekledi:

Başka herhangi bir böcek ya da dişi dev eşekarısı yakalamadık. Bu onların ekolojik etkilerini azaltır.

Uzmanlar, bu böceklerin ABD’de ilk kez tespit edilmesinin ardından büyük ölçekte bir "av" başlatmıştı. 

Koruyucu kıyafetler giren ekipler, bilimkurgu filmlerini aratmayan operasyonlarla eşekarılarının birçok yuvasını imha etmişti.

 

Independent Türkçe, Gizmodo, Futurism

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU