Hırvatistan'dan sonra Romanya'ya da kimliği belirsiz İHA düştü

Zagreb'e düşen drone, onlarca otomobile zarar vermişti

Hava aracıyla ilgili soruşturma başlatıldı (Facebook/crintriandafil.theodorescu)

Hırvatistan'dan sonra Ukrayna'nın komşusu Romanya'da da kime ait olduğu bilinmeyen insansız hava aracı (İHA) düştü.

Yetkililer tarafından dün yapılan açıklamaya göre, ülkenin kuzeyindeki Bistrița-Năsăud'daki bir köylü, evinin yakınına düşen drone'u görüp kendilerine haber verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Karpatların güneyinde kalan Bistrita-Nasaud, Ukrayna'nın batı sınırının yaklaşık 100 kilometre mesafede. Ukrayna'nın batısı, savaş bölgesinin uzağında.

Romanyalı yetkililer drone'un, Rus yapımı Orlan-10 olduğunu bildirdi. Öte yandan İHA'nın kime ait olduğuna dair henüz herhangi bir bilgi yok:

Şu ana kadar uçağın nereden geldiği ve sahibinin kimliği belirlenemedi.

Rusya, Orlan-10'ların bilinen tek operatörü konumunda. En fazla beşerli gruplar halinde kullanılan bu keşif uçağından elektronik harp, istihbarat toplamak ve hedef belirlemek gibi görevlerde yararlanılıyor.

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb yakınlarında 10 Mart'ta İHA düşmüştü. Olayda can kaybı yaşanmazken, 40 otomobilde maddi hasar meydana gelmişti. Sovyet Rusya yapımı Tu-141 Strizh modeli keşif aracının enkazında, patlayıcı madde kalıntılarının bulunduğu açıklanmıştı.

Hırvatistan, Ukrayna'dan çıkıp Romanya ve Macaristan'ı geçerek başkentine düşen araç sebebiyle NATO'ya tepki göstermişti.

Öte yandan hem Rusya hem de Ukrayna, hava aracının kendilerine ait olmadığını iddia etmişti.

 

Independent Türkçe, Euronews, RT, AA, Euronews Türkçe

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU