Idris Elba ırkıyla ilgili sorulara tepkili: Brad Pitt’e kimse sormuyor

"Bu sorulara karşı sözümü sakınmıyorum. Bir gazeteci bana hala ırkımı soruyorsa ben de onu haşlarım”

Fotoğraf: The Independent

Idris Elba yaptığı röportajlarda kendisine hala ırkı hakkında sorular sorulduğu için hayal kırıklığını dile getirdi. Ona göre bu gibi konuların hala konuşulması “bazı eşiklerin aşılmadığı” anlamına geliyor.

Perşembe günü The Times’a verdiği röportajda Elba, gazetecilerin konuşmayla ilgisi olmadığı halde ırkıyla alakalı sorular sormasından rahatsız olduğunu belirtti. Hızlı ve Öfkeli serisinin yeni çıkacak Hobbs ve Shaw isimli filminin yıldızı, “Bu tip konularda konuşmaya devam etmemiz bazı eşikleri aşamadığımızı gösteriyor. Bu sorulara karşı sözümü sakınmıyorum. Bir gazeteci bana hala ırkımı soruyorsa ben de onu haşlarım” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Elba ve eşi Sabrina Dhowre nisan ayında yaptıkları düğünün ardından, İngiliz Vogue’un kapağına çıkan ilk Afrika kökenli çift olmuştu.

Bunun ardından hem Elba hem de Dhowre sosyal medya paylaşımlarıyla tebrikleri kabul etmişti. Dhowre Instagram’a “Başardık bebeğim! İngiliz Vogue’daki ilk Afrikalı çiftiz” yazarken Elba da #firstafricancoupleonbritishvogue etiketiyle gönderi paylaşmıştı. 

The Times’la yaptığı röportaj sırasında Elba; Hugh Grant ve Brad Pitt gibi aktörlerle yapılan röportajlarda ırk konusunun "hiç konuşulmadığını” ve bunun sinir bozucu olduğunu vurguladı. 

46 yaşındaki oyuncu sözlerine şöyle devam etti:

Ben siyah bir adamım.bunu anlamak için beni görmeniz yeter. Ama evrensel bir düşünürüm. Gökkuşağı gibiyim. Siyah olduğumdan hiç bahsetmesek bile röportajımız bir şey kaybetmez. ”

Bazı kritik olaylar (örneğin Stormzy’nin Glastonbury müzik festivalinin başındaki ilk siyah İngiliz solo sanatçısı olması gibi) sorulduğunda ise Elba, bu gibi önemli anların değerinin farkında olduğunu söyledi. 

Röportöre “Konuyu nereye getirmek istediğini anladım” diyen oyuncu, “Haklısın, işaretler var. Bu zamana, o zamanla karşılaştırarak bakabiliriz. Ancak bunu yaparken aynı zamanda istemsiz olarak kendimize sorunları hatırlatıyoruz ve bu bizi her zaman ileri taşımıyor" diye konuştu.

Vanity Fair'de geçenlerde yayımlanan son röportajında Elba, Daniel Craig’ten sonraki James Bond olacağı söylentilerinin ardından gelen ırkçı tepkiler yüzünden hayal kırıklığına uğradığını belirtmişti.

Bu bakış açısının nesillerdir devam ettiğini söyleyen Elba, sözlerini şöyle sürdürmüştü:

Şimdi bu rolü alır ve başarısız olursam, ya da başarılı bile olsam, sebebi yine ten rengim mi olacak?

4 haziranda Elba ve Dhowre'nin Fas’a özgü düğün töreninden daha önce görülmemiş fotoğraflar İngiliz Vogue’a çıkmıştı.

Ünlü çift 2017'de Eelba, The Mountain Between Us (Aramızdaki Sözler) filmini çekerken tanışmıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU