Facebook ve Instagram'dan 'nefret söyleminde' geçici değişiklik: 'Rus işgalcilere ölüm' demek serbest olacak

Şirketten yapılan açıklamada Rus sivillere yönelik nefret söylemlerinin değişiklik kapsamında olmadığı duyuruldu

Fotoğraf: AA

Facebook ve Instagram, Rusya'nın askeri müdahalesiyle başlayan savaşın ardından  nefret söylemi kurallarını bazı ülkeler için değiştiriyor.

Meta İletişim Direktörü Andy Stone yaptığı yazılı açıklamada, "Rusya'nın Ukrayna'ya işgali sonucu, 'Rus işgalcilere ölüm' gibi normalde kurallarımızı ihlal edecek şiddet içerikli siyasi ifade türlerine geçici olarak izin veriyoruz. Rus sivillere karşı belirli içeriklere halen izin vermiyoruz" ifadesini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reuters’ın aktardığına göre, "Vladimir Putin’e ölüm" "Lukaşenko’ya ölüm" demek artık ihlal değil.

Kural değişimi, Ermenistan, Azerbaycan, Estonya, Gürcistan, Macaristan, Litvanya, Letonya, Polonya, Romanya, Slovakya ve Ukrayna’da geçerli olacak.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da konuya ilişkn yaptığı açıklamada Ruslara karşı şiddet çağrılarının engellenmemesi durumunda Moskova’nın en kararlı şekilde yanıt vereceğini söyledi.

Sputnik Türkçe'de yer alan habere göre; Peskov, "Bu çok dikkatli bir şekilde incelenmesi ve teyit edilmesi gereken bir bilgi. Durumun böyle olmamasını umuyoruz, eğer böyle olursa da şirketin faaliyetlerini durdurmaya yönelik en kararlı tedbirlerin alınması gerekir" dedi.

Rus savcılar mahkemeden Meta'yı "aşırılıkçı kuruluş" olarak nitelendirmesini istedi

 Rus savcılar, mahkemeden Facebook'un ana kuruluşu Meta Platforms'u aşırılıkçı bir kuruluş" olarak nitelendirmesini talep etti.

Interfax haber ajansında yer alan habere göre; Rus savcı ayrıca Rusya'nın iletişim denetleme kurumundan Meta'nın Instagram ağına erişimi kısıtlamasını istedi.

 

 

 

Independent Türkçe, Reuters, AA, Sputnik Türkçe, Interfax

DAHA FAZLA HABER OKU