Kılıçdaroğlu: Diyarbakır'da CHP'nin fazla oyu yok bunun farkındayım, ama bunun kabahati bizde

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Diyarbakır’da 1300 yeni üye için düzenlenen katılım töreninde konuştu ve partiye yeni üye olanlara rozetlerini taktı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 27 Ocak'ta yapmayı planladığı anacak olumsuz hava şartları nedeniyle ertelediği Diyarbakır ziyareti başladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

‘Kadim Şehirde Kadim Birliktelik İçin Geliyoruz' sloganı ile yapılan ziyaret için dün gece kente gelen CHP lideri, uzun ir araç konvoyu ile karşılandı.

Kılıçdaroğlu, kente varır varmaz HDP önünde oturma eylemi yapan ailelerden seçilen bir heyetle  öğretmen evinde görüştü. 

Basına kapalı gerçekleşen görüşmeden fotoğraflar paylaşıldı.

obet.jpg
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Diyarbakır'da evlat nöbeti tutan anneler ile bir araya geldi / Fotoğraf: CHP

 

Kadınlarla kavaltı etti, esnafı ziyaret etti, dengbejleri dinledi

Diyarbakır programına bu sabah 11 kadınla kahvaltı ederek başlayan Kılıçdaroğlu'na kahvaltıda Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi, Kamer Vakfı Başkanı Nebahat Akkoç, Eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı'nın eşi Zeynep Mızraklı, Beyaz Şov programına telefonla katılarak  'burada çocuklar ölüyor' dediği için tutuklanan öğretmen Ayşe Çelik, Arkeolog ve araştırmacı Nevin Soyukaya, Anaysa Mahkemesi üyesi adayı da olan Avukat Zülal Erdoğan, Avukat Feride Laçin, Avukat ve yazar Nurcan Kaya, Sezgin Tanrıkulu'nun eşi Avukat Remziye Tanrıkulu, Diyarbakır Sanayici ve Ticaret ve Sanayi Odası, Kadın Meclisi Başkanı Nevin İl ve Doğu, Güneydoğu iş Kadınları Derneği Başkanı Eczacı Rojda Kaya eşlik etti.

Kahvaltının ardından kentte esnaflarını ziyaret eden Kılıçdaroğlu, beraberindeki heyetle birlikte esnafın sorunlarını dinledi.

Daha sonra Sur ilçesinde bulunan Diyarbakır Büyükşehir  Belediyesine ait Dengbej evini ziyaret eden CHP lideri Kılıçdaroğlu, burada dengbejler tarafından Kürtçe okunan türküleri dinledi.

Diyarbakır'da 1300 kşi CHP'ye katıldı

Kemal Kılıçdaroğlu esnaf ziyaretinin ardından Sezai Karakoç Kongre Merkezi'nde düzenlenen üye katılım törenine katıldı ve üyelere parti rozetlerini taktı. Törenin yapılacağı salonda Kılıçdaroğlu'nun gelişinden önce Tarkan'ın "Geççek" şarkısı çalınırken partililer şarkıya eşlik ederek dans etti.

dbchp.jpg
Fotoğraf: Independent Türkçe / Veysi Polat @veysiipolat1​​​​​​​

 

Kılıçdaroğlu, törende yaptığı konuşmada parti adına özeleştiri yaparken "Türkiye'nin kucaklaşmaya, helalleşmeye ihtiyacı var" dedi.

"CHP'nin Diyarbakır'da fazla oyu yok, bunun farkındayım"

Kılıçdaroğlu, "CHP'nin Diyarbakır'da fazla oyu yok. Bunun farkındayım. Ama bunn kabahati Diyarbakırlılarda değil, bunun kabahati bizde. Gelmedik, oturmadık, konuşmadık. Çayınızı kahvenizi içmedik, sofranıza oturmadık. Ankara'da oturduk, güzel güzel laflar ettik Oy istiyorsan gideceksin. Vatandaşın sofrasına oturacaksın. Dertlerini dinleyeceksin" diye konuştu.

kkd.jpg
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Sezai Karakoç Kongre Merkezi'nde düzenlenen üye katılım törenine katıldı / Fotoğraf: Independent Türkçe / Veysi Polat @veysiipolat1

 

"Türkiye'nin helalleşmeye ihtiyacı var"

Diyarbakır halkının sorunlarının farkında olduklarını söyleyen CHP lideri, "Sizin dertlerinze talibim. Dertlerinizi çözeceğim. Emin olun az kaldı. Geliyor gelmekte olan ve geleceğiz" ifadelerini kullandı. 

Kılıçdaroğlu, konuşmasında şu mesajları verdi:

  • Büyük acılar çektiniz, dertleriniz, işsizlik, evlerde yoksulluk var hepsinin farkındayım. Türkiye büyük bir ülke imkanlarımız var. Bu imkanlar savurganca kullanılıyor. 
  • 6 milyon 300 genç ilk kez sandığa gidecek, oy kullanacak, Türkiye'nin kaderini belirleyecek. Benim umudum ve beklentim gençlerden. Demokrasinin güvencesi sizler olacaksınız. 
  • Biz gençlerle gurur duyuyoruz. Ülkemizin bugünü ve geleceği gençlere emanet. Ben sadece sizin beklentilerinizi gerçekleştirmek için mücadele edeceğim.
  • Çatışmadan kaçınacağız. Bütün  bölge olarak hep beraber huzur içinde yaşayacağız. Orta Doğu'yu kast ediyorum. Bütün komşularımızla barış içinde huzur içinde yaşamak istiyorum.
  • Ne ezilen ne ezen olacak, insanca hakça bir düzeni beraber getireceğiz.
  • Yeni kadrolarla gençlerle kadınlarla yolumuza devam edeceğiz aydınlık parlak bir Türkiye'yi yeniden inşa etmek üzere. 


Kılıçdaroğlu, üye katılım töreninin ardından ardından STK, Muhtarlar, Kanaat Önderleri Buluşması'nda konuştu.

"Kişinin kimliği siyasete malzeme olabilir mi?"

6 partinin genel başkanı olarak demokrasi, insan hakları, ekmek, aş için bir araya geldiklerini belirten CHP lideri, "Devleti yönetmeye talip olanların çözüm üretmeleri gerek. Biz öyle bir noktada değiliz. Bizi öyle bir noktaya getirmediler tam tersine bizi ayrıştırdılar. 'Kimliğin ne, inancın ne?' sana ne kardeşim insanın kimliğinden, inancından, yaşam tarzından. Kişinin kimliği siyasete malzeme olabilir mi? Kimlikler bizim şerefimizdir, onurumuzdur. Siyasete malzeme etmek asla doğru değil. Kimin yüce Yaradan'a yakın olup olmadığını yüce Yaradan'dan gayrı kim bilebilir?" diye konuştu.

Karpuz sözü

Türkiye'nin tarım alanlarının 2004 yılından b u yana 2 milyon hektarın üzerinde azaldığını belirten Kemal Kılıçdaroğlu, "Diyoruz memlekette yağ yok, buğday, nohut dışardan geliyor. Ne oluyor da dışarıdan geliyor? Ben bu soruları soruyorum sizin de sormanız lazım" dedi.

Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

Diyarbakır'ın karpuzu vardı değil mi? Karpuz eksildi. Dışarıdan karpuz alıyoruz. Benim Diyarbakırlılara sözümdür. Diyarbakır'ın karpuzu piyasaya çıkmadığı sürece bir tek karpuz bile ithal etmeyeceğiz. Vatanseverlik budur. Benim ülkemde karpuzu üreten kazanmalı. Çiftçi zarar eder mi? Tarım sektörü dünyanın bütün yerlerinde stratejik sektördür. Tarıma değer, önem vermemiz lazım

Erdoğan'a seslendi: Elimi tutan sensin

Güneydoğu'da 6 ilde yapacakları güneş enerjisi santralleri ile çiftçiye elektriği bedava vereceklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, bunun yatırım maliyetinin 3 milyar dolar olduğunu, 20 milyar dolar maliyetle Akkuyu Nükleer Santrali ihalesinin elektrik alım garantisi ile Ruslara verildiğini belirterek, "10 yılda bu yatırım kendisini amorti edecek. Dolaylı ya da doğrudan 6 ilde 665 bin kişiye istihdam sağlayacak. Erdoğan 'Elini tutan mı var' diyor. Elimi tutan sensin. Eğer delikanlıysan, elimi tutmazsan bizim kuracağımız şirkete arazi tahsis edeceksin 6 ilde. Gel kardeşim tahsis et. Burada hangi teşvikler sanayi için uygulanıyorsa aynı teşvikleri bize de vereceksin kardeşim. Gerekli üretim ve dağıtım işleri için istediğim lisansı vereceksin. Biz bunu yapacağız, görecek o" diye konuştu.

Yatırımların İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa gibi illere yapıldığını söyleyen ve "Bu ülkenin Diyarbakır'ı, Tunceli'si, Sivas'ı, Kayseri'si yok mu? Bu bölgelerde yatırım yapılmıyor?" diye soran Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Sizin evlatlarınız büyük kentlerin varoşlarında asgari ücretle nasıl iş bulabilirim diye uğraşıyorlar. Diyarbakır'dan Erdoğan'a söylüyorum. Elimi tutan sensin delikanlıysan benim istediklerimin tamamını verirsin ilk yatırımı geleceğiz Şanlıurfa ve Diyarbakır'da yapacağız

"Doktorlara 'Çekin gidin' dediler"

Cumhuraşkanı Erdoğan'ın doktorlar için ‘çekin gidin' dediğini hatırlatan CHP Genel Başkanı, "Bir doktor, nasıl olur bir siyasi iktidarın yarattığı atmosferin içinde geleceğini Türkiye'de değil de yurtdışında arar? Sıradan bir meslek değil doktorluk. O kişi doktor oluncaya kadar bütün masraflarını ailesi çekiyor" diye konuştu.

İktidara çağrıda bulunan Kılıçdaroğu, Sağlıkta şiddet Yasası'nın doktorların istediği şekilde yapılmasını, doktorların ve sağlık çalışanların özlük haklarının iyileştirilmesini ve hakimlere verilen güvencenin hekimlere de verilmesini istedi.

"Helalleşmek zorundayız"

Kılıçdroğlu konuşmasını şöyle tamamladı:

Toplum olarak helalleşmek zorundayız. Sıkıntılarımız var. Diyarbakır yaşadı, bu bölge büyük sıkıntılar yaşadı. Diyarbakır Hapishanesindeki işkenceler unutulmadı. Oradaki insanlarla bizim helalleşmemiz lazım. Bunu yapmazsan barışamayız. Diyarbakır Hapishanesi'nin İnsan Hakları Müzesine dönüştürülmesi lazım.Roboski'de öldürülen gencecik evlatlarımız vardı. Onların aileleriyle de helalleşmek lazım. Haksızlıkla yüzleşmektir helalleşmek

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU