MHK'nin 13 hakemin görevine son vermesi tartışılıyor... "Hakemlere 'şaibelisiniz' damgası vuruldu, en kısa zamanda izahı yapılmalı"

MHK, Süper Lig'de görev alan ve aralarında Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus gibi isimlerin de yer aldığı 13 hakemi listeden çıkardı. Spor yazarı Atilla Türker, MHK'nin kararını Independent Türkçe'ye değerlendirdi

TFF'nin görevine son verdiği 13 hakem arasında Şampiyonlar Ligi'nde final maçı yöneten ilk ve tek isim olan Cüneyt Çakır'ın da yer alması dikkat çekti / Fotoğraf: AA

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Merkez Hakem Kurulu (MHK), Süper Lig'de 2021-22 sezonunun bitimine 10 hafta kala aldığı kararla spor kamuoyunda tartışma başlattı.

MHK, Süper Lig'de görev alan hakem kadrosunu yeniden belirlerken 13 ismi listeden çıkardı.

Avrupa'nın en iyi 3 hakeminden biri olan Cüneyt Çakır'ın ve geçen sezon bir yıl daha kalmasına karar verilen Fırat Aydınus'un söz konusu 13 isim arasında yer alması dikkat çekti.

MHK'nin gerekçeleri ise hem yaş sınırı hem de kulüplerin şikayetleri.

Açıklamaya göre Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus, Ali Palabıyık, Aldulkadir Bitigen, Bahattin Şimşek, Burak Şeker, Suat Arslanboğa, Hüseyin Göçek, Mert Güzenge, Tugay Kaan Numanoğlu, Alper Ulusoy, Halis Özkahya ve Özgür Yankaya, sezonun geri kalanında maç yönetemeyecek. 

Maç hakemliği iptal edilen Yankaya, sezon sonuna kadar VAR hakemi olarak görev almayı sürdürecek.

 

Fırat Aydınus-AA.jpg
MHK, Fırat Aydınus'un görev süresini 1 yıl uzatabilmek için sezon başında talimat değişikliğine gitmişti / Fotoğraf: AA

 

MHK'nin aldığı karar spor kamuoyuna damga vururken sezonun geri kalanında Süper Lig'de görev alacak isimler ise şu kişilerden oluştu:

"Yaşar Kemal Uğurlu, Halil Umut Meler, Atilla Karaoğlan, Arda Kardeşler, Erkan Özdamar, Ümit Öztürk, Mete Kalkavan, Ali Şansalan, Sarper Barış Saka, Zorbay Küçük, Yasin Kol, Volkan Bayarslan, Kadir Sağlam, Mustafa Kürşad Filiz, Çağdaş Altay."

VAR hakemleri ise şöyle: Özgüç Türkalp, Özgür Yankaya, Emre Malok, Erkan Engin.

"MHK'nin kararı inanılmaz derecede yanlış ve saçma"

Spor yazarı Atilla Türker, MHK'nin kararını ve bundan sonra Türk hakemliğinin karşılaşacağı problemleri Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

"Merkez Hakem Kurulu'nun bu kararını inanılmaz derecede yanlış ve saçma değerlendiriyorum" diyen Türker, şu ifadeleri kullandı:

Son derece talihsiz bir olaydır. Türk hakemliğine de vurulmuş çok büyük bir darbedir. Bu resmen Türk hakemliğine yönelik yanlış bir icraat. Şöyle ki zamanlama inanılmaz derecede kötü. Şimdi 'Lig şaibelidir' görüntüsü oluştu. Haliyle yarınlarda şampiyonluğu kaybeden ya da küme düşen takımlar, 'Bizi bu hakemler yaktı. Nitekim TFF de bu doğrultuda operasyon yaptı' şeklinde görüş bildireceklerdir. Hatta küme düşen takımlar hakemlerin şaibeli olduğunu federasyon kabul ettiği için 'Düşme kaldırılmalıdır' şeklinde yaklaşımlarda bulunursa, büyük takımlar 'Bizi bu şaibeli hakemler yaktı. Haliyle bu lig askıya alınsın' denilirse kimse şaşırmasın. 

 

Atilla Türker-Ajansspor.jpg
Atilla Türker / Fotoğraf: Twitter

 

"Hakemlere 'Şaibelisiniz' damgası vuruldu, en kısa zamanda izahı yapılmalı"

Süper Ligi'n bitmesine on hafta kala böyle bir operasyon yapılmasının izah edilebilir yanı olmadığını belirten Türker, "Sezon sonu beklenip de bu operasyon yapılsaydı, en azından kalan 10 haftada bu hakemlere maç vermediğiniz takdirde kimse bir şey demezdi. Ama özellikle lig devam ederken yapıldı ki 'Lig şaibelidir' görüntüsü oluşturuldu. Ben bu listenin yapılışında MHK'nin ve de TFF'nin en ufak bir bilgisinin, dahlinin olduğunu düşünmüyorum. Tamamen belli kulüp başkanlarının veyahut da belli yetkili kişilerin kendi aralarında yaptıklarını ve federasyona ilettiklerini düşünüyorum. Öyle ki pazartesi günü Hüseyin Göçek ve Suat Arslanboğa akşam 20.00'de maç yönettiler. Ertesi gün ise hakemliği bitirildi. Eğer bu operasyonu MHK yapmış olsaydı her şeyden önce hafta sonu Cüneyt Çakır'a, pazartesi günü de Suat Arslanboğa ve Hüseyin Göçek'e maç verdirilmezdi. Gerçekten bu hakemlere de 'Şaibelisiniz' damgası vuruldu. En kısa zamanda bunun izahı yapılmalıdır ama ortada yapılacak izah da yok" diye konuştu.

 

Cüneyt Çakır-AA.jpg
Cüneyt Çakır, UEFA Şampiyonlar Ligi finalinde maç yöneten ilk ve tek Türk hakemi olmuştu / Fotoğraf: AA

 

"FIFA, 'Türkiye'de güvenilmeyen Çakır'a ben niye Dünya Kupası'nda görev vereyim' der mi?"

Görevine son verilen isimler arasında Avrupa'da maç yöneten ve bu yıl düzenlenecek 2022 FIFA Dünya Kupası'nda görev alması beklenen hakemler olduğunu hatırlatan Türker, FIFA ve UEFA'nın vereceği kararla ilgili şu yorumu yaptı:

"Bu kararı en azından onaylayan kişilerin arasında mutlaka TFF Başkanvekili Servet Yardımcı da vardır. Aynı Servet Yardımcı UEFA'da yönetim kurulu üyesi. Görüşmeler doğrultusunda UEFA ve FIFA'nın kararı belli olur. Çünkü bu yaşadığımız olayın değil Türkiye'de, dünyada bile rastlanmış bir olay olduğunu zannetmiyorum. Ama şu kesin: Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bu kadar radikal bir uygulama ilk kez yaşıyoruz. Haliyle yarınlarda Çakır'ın, Bitigen'in ya da Palabıyık'ın durumunun ne olacağına FIFA karar verecektir. Şu anda belli bir yaklaşım göstermek çok mantıklı değil ama eğer bu operasyon yapılmasaydı Çakır, Dünya Kupası'nda yüzde 100 görev alacaktı. Şimdi maalesef FIFA da 'Türkiye'de bile güvenilmeyen, itibarı elinden alınan bir hakeme ben niye Dünya Kupası'nda görev vereyim?' der mi? Gönül ister ki Çakır, 2022 Dünya Kupası'nda görev alsın." 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Belge, delil, teknik takip gibi somut veriler varsa açıklasınlar, herkes o zaman saygı duyar"

13 hakemin görevine son verilmesi kararından durumdan vazife çıkartabilecek isimler olduğuna değinen Türker, sözlerini şöyle noktaladı:

"Bu hakemlerin hakemliğini belli güçler bitirdi. Haliyle genç hakemlerden, en azından eyyama açık, karakteri tartışılır hakemler de durumdan vazife çıkartıp da yarınlarda daha fazla eyyam yapabilir, gücün yanında olabilirler. Önemli olan gücün yanında olmak değil haklının yanında olmaktır. Mesela Fırat Aydınus'un başını yakan olay Rizespor maçında yüzde 100 doğru verdiği kararda VAR'ın çağırmasına rağmen uymadı. Hakemliğinin bu şekilde bitirildiğini düşünüyorum. Hiçbir zaman güçlünün yanında olmayacaksınız. Haklının yanında olacaksınız. Haklının yanında olan bazı hakemlerin de maalesef hakemlik hayatı bitirildi. Eğer MHK'nin, TFF'nin veya başka güçlerin elinde gerçekten belge, delil, telefon konuşmaları, teknik takip gibi somut veriler varsa açıklasınlar, tüm kamuoyu öğrensin. Herkes o zaman saygı duyar." 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU