31 yıl sonra balina avı yasağını kaldıran Japonya’da ilk gün balina eti yüksek fiyatlardan alıcı buldu

Yetkililer 2019’da deniz memelileri için av kotasını 227 olarak belirledi

Japonya'nın Hokkaido prefektörlüğüne bağlı Kushiro şehrindeki bir limanda avlanmış bir minke balinası vinçle bir kamyonun kasasına koyuluyor. Fotoğraf: AFP

Japonya’nın balina avcılığını yeniden serbest bırakmasının ardından öldürülen ilk balinaların etleri açık artırmada çok yüksek fiyatlara alıcı buldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uluslararası camia yasal olarak 31 yıl sonra ilk kez bu hafta başında kar amaçlı seferler düzenlemek için limandan ayrılan Japon balina avı gemilerini kınadı.

Pazartesi günü kuzey şehri Kushiro’da yakalanan iki minke balinasına ait etlerin kilosu 15 bin yene (yaklaşık 780 TL) kadar alıcı buldu.

Ödenen bu “rakam” Antarktik minke balinası fiyatlarından birkaç kat daha fazla.

Japonlar yıllardır devam eden avlanma yasağı boyunca Antarktika’ya araştırma avı seferleri düzenledi.

Çevrecilerse bu seferleri ticari avın yasak olması nedeniyle uydurulmuş bir kılıf ve “maskaralık” nitelemeleriyle eleştirdi.

 

 

Japonya 30 Haziran’da Uluslararası Balina Avcılığı Komisyonu’ndan (IWC) geri çekilmiş ve balina avcılarının denizlerde münhasır ekonomik bölge sınırı olan 200 deniz milini (yaklaşık 370 kilometre) geçmeyecekleri sözünü vermişti.

Ülkenin su ürünleri kurumu ise deniz memelisi avlama kotasını 227 olarak belirledi.

IWC’den feragat, endüstri finansörlerinin ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin yıllar süren çabaları sonucu gerçekleşti. Başbakanın yüksek oy aldığı seçim bölgeleri arasında tarih boyunca geçimini balina avcılığıyla sağlayan bir şehir de bulunuyor.

Balina eti satıcıları karlı başlayan ilk günü kutlasalar da ülke genelinde düşük talep bulunan ticaretlerinin geleceği hakkındaki endişelerini de ifade ettiler. 

AP'den de yararlanılmıştır.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU