AB'de Ukrayna çatlağı: "Almanya ve Hollanda, Kiev'in bu kadar hızlı üye olmasını istemiyor"

Polonya ve Baltık ülkeleri, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin üyelik başvurusunun ardından Kiev'e destek vermişti

Rusya - Ukrayna savaşı devam ederken Ukrayna'nın AB adaylık sürecinin başlatılmasının bir dizi problem yaratabileceği düşünülüyor (Reuters)

Almanya ve Hollanda gibi bazı Avrupa ülkelerinin, Ukrayna'ya bu hafta AB'ye aday ülke statüsü verilmesini ertelemeye çalıştığı bildirildi. Bu statü tam üyelik sürecindeki ilk adım.

Bloomberg'e konuşan diplomatlar bu hafta Fransa'da gerçekleşecek zirve öncesinde yapılan özel konuşmalardan bahsederek bazı Batı Avrupa ülkelerinin siyasi karar alınmadan AB'nin yürütme organının Ukrayna'nın üyelik sürecine hazır olup olmadığına dair görüş bildirmesini istediğini söyledi. 

Öneriyi destekleyen ülkelerse üyelik süreci uzun ve karmaşık olsa bile AB liderlerinin Ukrayna'nın hedefine destek vermesinin sembolik bir önemi olacağına inanıyor. 

Bununla birlikte Almanya, Birleşik Krallık ve Hollanda, Rusya'yla enerji konusunda bağlarını koparmakta da temkinli davranıyor. 7 Mart'taki açıklamada üç ülke, Ukrayna'nın işgaline cevaben Avrupa yaptırımları kapsamında ithalatı bir gecede durduramayacak kadar Rus enerji kaynaklarına bağımlı olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, 28 Şubat'ta AB'ye katılmak üzere resmen başvuru yapmıştı. Zelenski'nin hamlesini Polonya, Estonya, Letonya, Litvanya, Çekya, Bulgaristan, Slovakya, Slovenya desteklemiş ve AB'yi adaylık sürecini başlatmaya çağırmıştı. 

AB liderleri perşembeden itibaren Paris yakınlarında iki gün boyunca Ukrayna'nın talebini tartışacak. 

AB'nin önünde üç seçenek var: 1) Ukrayna'nın adaylık statüsünü destekleyip tam üyelik görüşmelerini kapsayan uzun süreci başlatmak, 2) Konuyu Avrupa Komisyonu'na havale ederek zaman kazanmak ya da 3) Ukrayna'nın aday statüsünü resmen kabul etmeden AB'yle uzun vadeli bir sürece ihtiyaç duyduğunu belirtmek. 

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Avrupa Parlamentosu'nda geçen hafta yaptığı konuşmada şunları dile getirmişti:

Yürünecek uzun bir yol var. Bu savaşı bitirmeliyiz. Ve sonraki adımlara dair konuşmalıyız. Ancak Avrupa'nın değerleri için bu kadar cesurca ayağa kalkan bir halkın Avrupa ailesine ait olduğundan hiç kimsenin şüphesi olmasın.

Öte yandan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell pazartesi üyeliğin uzun bir zaman alabileceğini söylemişti. 

Diplomatlar, Kiev'e siyasi destek vermek amacıyla zirvedeki liderlerin Ukrayna'nın adaylığı hakkında komisyondan normalden daha hızlı bir görüş sunmasını isteyebileceğini söyledi. Süreç genellikle 15 ila 18 ay sürüyor.

Ancak komisyonun Kiev'e uzun bir soru listesi ve araştırma heyeti göndermesi gerekeceği için savaş devam ederken böyle bir girişimin endişe verici olabileceği belirtiliyor. 

Öte yandan Macaristan ve Polonya gibi yeni üyelerle hukukun üstünlüğü konusunda yaşanan anlaşmazlıkların yanı sıra adaylık süreci uzun süredir devam eden Balkanlar'daki diğer ülkelerin AB'nin Ukrayna'ya ayrıcalıklı davranmasını nasıl göreceğinin de problem yaratabileceği aktarılıyor. 

AB üyeliği hukukun üstünlüğünden yargı reformlarına kadar onlarca kriterin yerine getirilmesini gerektiren zorlu bir süreç ve on yıldan fazla sürebilir. 

Bloğa 2013'te son katılan ülke Hırvatistan'ın adaylık süreci 10 yıl sürmüştü. 

Sürecin başlatılması AB'ye üye tüm devletlerin, Avrupa Komisyonu'nun ve Avrupa Parlamentosu'nun oybirliğiyle onayını gerektiriyor. 

Bununla birlikte Almanya ve Hollanda'nın isteksizliği Ukrayna'nın Avrupa'nın en yoksul ülkesi olmasından da kaynaklanıyor olabilir. 

Ukrayna'da kişi başına düşen GSYİH yaklaşık 4 bin dolar ve bu, AB'nin en yoksul ülkesi Bulgaristan'ınkinin yarısından daha az.

 

Independent Türkçe, Bloomberg, Russia Today

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU