Benim gibi Demokratlar Joe Biden veya Kamala Harris’ten çok Trump’ın kazandığını görmek ister, Nancy Pelosi’nin bunu anlaması gerekiyor

Ilımlı politika yanlısı bir aday 6 yıl daha Trump yönetimi anlamına gelebilir, bu da uzun yıllar boyunca Demokrat Parti’nin helak olması demek

Seçmenler “seçilebilir”, ılımlı politika izleyen adaylardan bıktı. Fotoğraf: The Independent

Demokrat Parti’nin aday adaylarının heyecanla beklenen televizyon tartışmasından bir gün önce, milyonlarca sol eğilimli seçmen, yenilikçi politikaları ve bunları inanılır planlarla hayata geçirmek isteyen aday adaylarını dikkatle izliyordu.

Uzmanlar Demokrat Parti’nin 2020 başkanlık seçimlerinde Beyaz Saray’ı yeniden kazanabilmesi için izleyeceği “en iyi yolun” ne olduğunu tartışırken, bir nokta açıklığa kavuştu: son seçimde Cumhuriyetçilere oy veren insanları yeniden kazanmanın üzerinde fazlasıyla duruluyor ve partinin geri kalanının ne görmek istediğine yeterince odaklanılmıyor.

Düzeni “sarsmak” isteyen Cumhuriyetçilerin ve bağımsızların oy vererek Trump’ı göreve getirmesindeki gibi, sıradan Demokratlar da benzer şekilde - tam tersi yönde - esaslı değişiklikler istiyor.

2016’da ön seçimlerde Bernei Sanders’a oy veren 10 Demokrattan biri başkanlık seçimlerinde Trump’a oy verdi. Neden? Vermek istedikleri mesaj netti: artık birbirine tıpatıp benzeyen politikacılara ve statükoya gerek yok.

Parti liderleri bu seçimin, son başkanlık seçimlerinde muziplik yapan seçmeni geri kazanmanın çok ötesinde olduğunu anlaması gerekiyor. Bu her şeyden önce Amerikalıların neden Trump’ın seçilebileceği bir siyasetle bu kadar hayal kırıklığına uğradıklarını dürüst bir şekilde ele almakla ilgili.

Mevcut düzene ve Trump’ı koltuğundan etmek isteyen aciliyet hissine öfke duyan, manevi değerlerinden feragat etmek istemeyen milyonlarca Demokrat var.

Partiyle ilişkisinden ötürü tek kelimeyle inanmadığımız bir demokrata oy verdiğimizde istediğimiz değişimi görmeyeceğimizi biliyoruz. Seçmenler de işitilmemekten artık bıktı.

İstemediğimiz bir adaya oy vermek zorunda hissettiğimizde üstü kapalı biçimde iki partili sistemin hegemonyasını kesin olarak kabul etmiş oluyoruz.

Eğer Demokrat strateji uzmanları son seçimlerden şu dersi çıkarmadılarsa, o zaman bir sonraki seçimden önce çıkarmalarında fayda var: seçmenler “seçilebilir”, ılımlı politika izleyen adaylardan bıktı.

Kadınlara uygunsuz biçimde dokunmayı hafife alan bir aday istemiyoruz; çocukları okulu kaçırdığı için ebeveynlerini hapse atmak isteyen bir eski savcı istemiyoruz; uluslararası toplum Filistinlilere ve Filistinlilerin toprak haklarına yönelik sistematik insan hakları ihlallerini durmadan kınarken, İsrail’in “Ortadoğu’da en büyük müttefikimiz” olduğunu söyleyen başka bir politikacı istemiyoruz.

Yenilikçiler gerçek bir insan hakları savunucusu istiyor: sağlık hizmetinin bir insan hakkı olduğuna inancı kesin ve kimseyi doktor randevu ücreti ya da elektrik faturası ödemek arasında seçim yapmak zorunda bırakmayacak biri. Hükümetin hamilelik durumunda bir kadının bedenine ne olacağına karar verme hakkına sahip olmadığına inanan bir feminist (erkek veya kadın) istiyoruz - konu kapanmıştır.

Küresel iklim değişikliğinin yol açtığı mutlak tehlikenin farkında olduğundan gezegenimizi koruyacak bir aday istiyoruz. Diğer ciddi önlemlerin yanında askeri saldırı silahlarını sokaklardan toplatarak, aile içi şiddet uygulayanlardan silahlarını alarak çocuklarımızı ve kamusal alanlarımızı koruyacak birini istiyoruz.

Göçmen ailelerimizi değerli gören ve sığınmacıları toplama kamplarında korkunç koşullarda başlarının çaresine bakmaya terk etmek yerine federal ve uluslararası yasalarla onların haklarına tam erişim imkanı sunmada kararlı bir lider istiyoruz.

Ulusumuzun çalınmış topraklar üzerinde ve köleleştirilmiş insanların sırtında kurulduğuna inanan bir aday istiyoruz. Milyonlarca siyahi ve Amerikan yerlisi için neticeleri bugüne kadar devam eden bir yanlışı düzeltmek konusunda çaba gösterecek bir aday istiyoruz.

İdeolojik farklılıklarımıza rağmen, ulusumuzu mümkün mertebe bir araya getirmeye azimli, bu iş için doğru hazırlığı yapmış özgürlük savaşçısı ve yardımsever birini istiyoruz.

Sunacak yeni bir şeyi olmayan, ılımlı politika yanlısı adaylara oy vermek istemiyoruz ve vermeyeceğiz. Ve bir noktaya açıklık getirmeme izin verir: Eğer Demokratların derslerini almaları için gereken şey buysa, bizler Amerika ve dünyaya 6 yıl daha Trumpizm sunmaya hazırız.

Dolayısıyla Nancy Pelosi ve dostları dinleyin: Bidenlar, Harrisler, O’Rourkeler, Gilibrandlar, Bennetler lehine oy kullanmayacağız. Sadece parti kutucuğunda bulundukları için sizin ilgisiz Demokratik adaylarınıza oy vermeyeceğiz. Ve eğer üst düzey Demokratlar sol eğimli seçmenleri şimdi olduğu gibi dinlemezlerse, Demokrat Parti kesinlikle kaybolur gider.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU