Putin'in kulağına fısıldayan adam: Aleksandr Dugin

Dugin, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra Çarlık ve Bolşevizmin yönettiği aykırı bir Rus kimliği arayışındaki Avrasya önerisinin en büyük savunucularından biri

Kolaj: Independent Türkçe

Avrupalılar, kralın kulağına fısıldayan kişinin kraldan daha tehlikeli olduğunu söyler.

Bu söz siyaset dünyası için, özellikle de en ünlü Rus filozofu Alexandr Dugin için geçerli olabilir.

Kendisi başlangıçtan Ukrayna'nın işgaline kadar geçen sürede Putin'in zihnini fikir ve vizyonlarla dolduran isim.

Mevcut Rusya'yı, geleneksel vizyonu ve muhafazakâr eğilimleri temelinde ülkeyi yönetmeyi başarmış en iyi rejim olarak tanımlıyor.

Dugin, gözlükleri ve kendisini geleneksel Rus Ortodoks papazlarına yakın kılan sakalıyla her ne kadar perde arkasında olsa da kendisini Rusya'yı yöneten ideolojik bir ortak haline getirdi.

Fikirleriyle yaklaşık yirmi yıldır Rusya'ya ve dünyaya tepeden bakıyor.


Düşünür, stratejist ve mistik

Kendisi için tek bir tanım bulmak zor. Dugin bir siyasi düşünür, bir stratejist ve bir Slav mistiğidir.

Bu yıl 60 yaşına basan Dugin 1962'de, eski Sovyetler Birliği Genelkurmay Başkanlığı Askeri İstihbarat Departmanı'nda görevli bir generalin çocuğu olarak doğdu.

Çocukken, Moskova Enstitüsü'nde havacılık okumaya başladı. Daha sonra yolunu değiştirdi.

Rus matematikçi Yevgeny Dyakonov'un felsefesini kendi hayatına uygulamak için yolunu değiştirdi ve bu alanda doktora yaptı.

Ardından başka bir doktora daha almak için siyaset bilimine yöneldi.

Dugin, Sovyetler Birliği'nin çökmeye başladığı yıllarda totaliterlik ve otoriterlik olarak gördüğü duruma karşı aktif bir isimdi.

Daha sonra Yeltsin'in devrilmesine yol açan halk ayaklanmasına katıldı.
 

Reuters.jpg
Fotoğraf: Reuters

 

Dugin, Sovyetler Birliği'nin çöküşünün sağlam bir analizi yapılmadan es geçilmesine izin vermedi.

Nihayetinde ülkesinin başına gelen büyük kaybın, Soğuk Savaş nedeniyle gerçekleşmediği sonucuna vardı.

Ona göre bu durum daha ziyade 'ABD'lilerin ve Avrupalıların aynı derecede başarılı oldukları' deniz ve Atlantik uygarlığının aksine 'kara uygarlığı' nedeniyle gerçekleşmişti.

Nihayetinde Dugin, dizginsiz liberalizme karşı kırgınlığa mümkün olduğunca yakın eleştirel bir bakış içeren "Batı'dan Kurtuluş / Avrasyacılık / Kara Medeniyetlerine Karşı Denizcilik ve Atlantik Medeniyetleri" başlıklı yeni kitabını dünyaya sundu. 

Dugin'in Rus Ortodoks kökleri açıkça görülüyor ve kitapları ve derinlemesine analizleriyle ondan sapmak veya yörüngesine oturmak için fazla çaba sarf etmiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hatta onu takip edenler bile neredeyse kendisinin 'Dünya Şehri'ne karşı (Aziz Augustinus'in tarihi şaheseri 'Tanrı'nın Şehri'nde kök salmış bir bölüme göre) 'Tanrı Şehri'nin destekçilerinden biri olduğunu düşünüyor.

Dugin, Putin'in 2000 yılında Kremlin'e dahil olmasıyla Rusya'nın damarlarına yeni bir kan enjekte etti. Zira kendisi, muhalefet saflarından 'Yeni Rusya'nın savunucuları kampına geçti.

Ayrıca Avrasya önerisinin kazanımlarına yönelik sesini yükseltti.


Avrasya fikri ve kazanımları

Kısaca Avrasya, Dugin'in düşüncesinde batıda Atlantik Okyanusu'nun çevresinden Rusya'nın doğusundaki Ural Dağları'na kadar uzanan bir bölge olarak görülüyor.

Bu bölge coğrafi olarak beşeri kültürün ve medeniyetin beşiğini temsil ediyor.

Dugin, Avrasya bölgesinin insanlık tarihinin ana özünü oluşturan farklı sosyal, manevi ve siyasi biçimleri doğurduğuna inanıyor.

Dugin, siyaset felsefesine yakınlığından çok militarizm ve casusluk dünyasında seyahat eden, istihbaratçı Putin'in baş hocası mıydı?

Başka bir ifade ile; Putin'i son yüz yılda alınan tedbirlere aykırı bir Rus kimliği arayışına iten o muydu?
 

Rus ulusal kimlik ve Avrasya fikri teorisyeni Alexander Dugin (AP).jpg
Rus ulusal kimlik ve Avrasya fikri teorisyeni Alexander Dugin / Fotoğraf: AP

 

Dugin yaklaşık iki ay önce, Ukrayna ile savaş konusundaki tartışmalar zirve yapmışken, Rus kimliği sorunu hakkında konuştu.

İdeolojisi ve tasavvuru ile İmparatorluk Rusya'sından başlayarak, devlet imajını büyük ölçüde değiştirdiğini söylediği Bolşevik Devrimi'ne ve Rusların kendileriyle ve kimlikleriyle mücadelesinde bir dönüm noktası olan 1991 yılına kadar son yüzyılda meydana gelen radikal ve temel değişikliklere işaret etti.

Öyle ki bubi tuzağına yakalanmış eski Sovyetler Birliği'ni takip eden yıkım sonrasında Rusya, Batı önermelerinin ve açıklamalarının gerisinde kaldı.

Nihayetinde Rusya'nın gemisi, Dugin'in 'Rus kimliği mirasının sadık koruyucusu olarak gördüğü' Putin'e ulaştı.

Onunla birlikte devlet, muhafazakâr değerlere dayalı iç inançları aracılığıyla dış gücünü geri kazanacaktı.


Dugin, 20'nci yüzyıl atmosferine hakim olan üç ana teoriye (liberal teori, komünist teori ve faşist teori) karşıydı.

Kendi 'Dördüncü Siyaset Teorisi' vizyonunu sunarken olumsuz muhalefetten memnun değildi.

Peki, onun çizgileri Putin'in son yirmi yıldır ilan edilmemiş anayasası mıydı?
 

AP.jpg
Fotoğraf: AP

 

Arktik Rusya hakkında

Yirmi yıl ve dört başkanlık dönemi boyunca Vladimir Putin, eğilimlerinin takip çerçevesinde Dugin'in dördüncü siyasi teori vizyonunu benimseyerek Rusya'yı dünya barışının bir temsilcisi olarak gördü.

Komünizm, liberalizm ve faşizm dışında yeni bir model sunan vizyon, herkesin birey veya sınıf, herhangi bir ırk veya din için yaşama ve ortaklık hakkı olduğunu belirten bir teoriyi kapsıyor.

Ayrıca tiyatroya benzer toplumlarda yaşadığımız ideolojik davranışlardan varlığımızı korumaya çalışan ve etrafımızda gelişen bir teori olarak ön plana çıkıyor.

Dördüncü siyasi teori, Başkan Putin'in 2007'de Münih Konferansı'nda yaptığı konuşmada çok açık şekilde fark ediliyor.

Putin konuşmasında tüm insanlar için eşit fırsatlara sahip, daha adil ve eşit bir dünya talep etmişti.


Dugin teorisinde tecrit, dışlama veya emperyal üstünlük olmaksızın ulusların ve halkların kültürlerinin kapsamına giren ortak iyiyi savunuyor.

Dugin'in dördüncü siyasi teorisinin etkisi, Samuel P. Huntington'ın dönüştürülmüş, uydurma bir vizyon sunmaya çalıştığı gibi Putin'in 'medeniyetlerin diyalogu ve komşuluğu' olan çok kutuplu dünya taleplerinde de açıkça görülüyor.
 


Dugin'in felsefesi, kozmik kuşağın her bir unsurunun tüm dünyayı genişleten bir mozaik panelin parçası olduğu anlamına geliyor.

Bunun, felsefi coğrafyada yerleşik bir sistemden hareket ederek ve bölgeleri bağımsız olarak değerlendirerek, yaratıcı siyasi ve sosyal değerler temelinde bağımsız ve yapıcı bir şekilde gelişebilmesi mümkün.

Şarku'l Avsat'ın Independent Arabia'dan aktardığı analize göre Dugin, Rusya'da, özellikle de Batı bağlantılı oligarklar karşısında Putin'in yüksek sesi olarak adeta kurban ediliyor.

Bu nedenle Batı eğiliminin, Rus çevrelerinde şu ya da bu şekilde kendisine tapanlar bulduğu konusunda uyarıda bulunuyor.

Ayrıca bazı Rus aydınlarını, Rusya'nın kendi yönelimini engelleyen Batılı bir eğilime girmekle suçluyor.


Peki, Dugin'in Suriye'ye müdahalede ve 'ölümcül el' gücünde Putin üzerinde herhangi bir etkisi oldu mu?

Kendisi birkaç yıl önce Almanca olarak yayımladığı bir makalede bu durumu uzun uzadıya açıklamıştı (Dugin, sekiz dili akıcı bir şekilde konuşabiliyor).

Putin'in zihni Rusya'nın Suriye'ye askeri destek sağlamasını, IŞİD'in bir 'ABD ürünü' olması nedeniyle Avrasya'nın jeopolitik bir eylemi olduğu kanaatinde.

Putin'e göre IŞİD, Rusya için doğrudan bir tehlikedir ve Rusya, ABD'nin Suriye'de yarattığı ve desteklediği terörizmi kontrol altına almak için aceleci davranmazsa, yakın zamanda IŞİD'i kendi sınırlarında, daha sonra da kendi toprakları içinde bulacaktır.


Dugin'in inancı, Suriye'nin devrilmesinin Ortadoğu'da 'domino teorisi' olarak adlandırılan ardışık çöküşlere yol açacağı ve dünyada bir kaosun yayılacağı yönündeydi.

Bu çerçevede Avrupa'ya yüz binlerce veya milyonlarca mülteci akını olacaktı ve Avrupa, eski Kıta'yı siyasi olarak mültecilerden uzak tutacaktı.

Dugin, Başkan Putin'in dış politikasını haklı çıkarmak için uzun zamandır coğrafyaya meyilli.

Ona göre Gürcistan'a karşı savaş, Kırım'ın ilhakı ve Rusya'nın Tartus'ta deniz üssüne sahip olduğu Suriye'deki askerî harekât; diğer tüm hususları aşan jeopolitik gereklilik tarafından belirleniyor.

Peki, Dugin, Ukrayna krizi konusunda sessiz mi kalacak?
 

Reuters-.jpg
Fotoğraf: Reuters

 

Son olarak Aleksandr Dugin, üçüncü tarafın etkileriyle alevlenen çatışma hakkındaki vizyonunu ve iki kardeş Doğu Slav halkı arasında ortak bir kökenle bir ritm yakalamaya çalışan görünmez elin eylemlerini kaleme aldı.

Dugin taraflardan birinin, yani Ukrayna'nın Rusya'ya saldırmasını destekleyerek, iki kardeş halkı birbirine düşürmeyi deneyen ve bunu başaran ABD'lileri suçlamıyor.

Dugin, Başkan Putin'in ulusal reformları sayesinde tarihini yeniden canlandırmayı düşündüğünü vurguluyor.


Dugin, Ukrayna krizi konusunda tek bir çözüm olduğuna inanıyor: Ukrayna'yı iki parçaya bölmek, Kiev özel bir statüye sahip kalırken, Ukrayna'nın batı sağ yakası ve Novorossiya (Yeni Rusya) olarak her iki bölgenin de egemenliğini tanımak.

Peki, bu ileriye dönük bir yorum mu; yoksa Putin'in yakında kamuoyuna açıklayacağı kişisel bir ilan mı?


ABD açısından, Dugin, bugün Beyaz Saray'da, özellikle de Trump'ın görevden alınması ve Biden'ın iktidara gelmesinden sonra, neo-muhafazakarlara sempati duyan "küreselleşme ve Atlantikçiliğin aşırılık yanlıları" bir kliğin olduğunu iddia ediyor.

Dugin'e göre bunlar ne olursa olsun tek kutuplu dünya düzenini kurtarmanın destekçileri ve 2013-2014 yıllarında Kiev Meydanı'nda Rusya'ya karşı protestoları kışkırtanlarla aynı kişiler.

Yukarıda bahsedilenler, çağdaş bir Rus filozofun biyografisi ve kariyer buzdağının sadece görünen kısmıdır. Aleksandr Dugin bir keresinde şöyle söylemişti:

Dünya artık üçüncü dünya savaşına her zamankinden daha yakın.


Peki, Ukrayna krizi Rusya ile Ukrayna arasındaki kalabalıkların çatışmasından, Moskova ile NATO arasındaki karanlıkta bir sürtüşmeye kayarsa, Dugin'in kehaneti gerçekleşir mi?

Cevap henüz meydana gelmeyen olaylarda saklı.

 

 

*Aleksandr Dugin'in Türkiye'de yayınlamış kitapları: Rus Jeopolitiği Avrasyacı Yaklaşım- Küre.yy./ İnsanlığın Ön Cephesi Avrasya Kaynak yy./Nursultan Nazarbayev'in Avrasya Misyonu Yeni Avrasya yy./Dördüncü Siyaset Teorisi Kronoloji yy./Dünya Adasında Son Savaş Pınar yy.

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Sema Sevil

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU