Türkmen vekil IKB Parlamentosu'nda yaşananları anlattı: Türkçe konuşmam engellenmek istendi, meclis başkanı karşı çıkanın ağzının payını verdi

Türkmen vekil Azad Küreci'nin Türkçe konuşmasını istemeyen milletvekilini susturan IKB Parlamento Başkanı Dr. Rewaz Faik, "Bileşenlere saygı duyulması Kürt halkının ve Kürdistan bölgesinin gurur kaynağıdır. Herkes özgürce dilini konuşabilir" dedi

Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Parlamentosu'nda yaşanan bir olaya dair video, iki gündür yoğun ilgi görüyor.

Görüntüde Iraklı Türkmen Milletvekili Azad Küreci, anadili Türkmence (Türkçe) ile bir konuşma yapmak istiyor.

Küreci konuşmaya başladığı sırada Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Milletvekili Abbas Fettah, Küreci'nin Kürtçe konuşmasını isteyerek Türkmen vekilin, meramını kendi anadilinde ifade etmesine engel olmak istiyor.

Konuşmasına devam eden Küreci'ye yönelik müdahale sürünce, IKB Parlamento Başkanı Rewaz Faik devreye giriyor.

 

FGlb9AqWYAQIEXt.jpeg
IKB Parlamento Başkanı Dr. Rewaz Faik / Fotoğraf: IKB



Meclis Başkanı Faik, Türkçe konuşulmasını engellemek isteyen Fettah'a sert şekilde tepki göstererek şunları söylüyor:

"Kürt halk halkının ve Kürdistan bölgesinin gurur duyduğu husus farklı etnik gruplara saygı duyulmasıdır. Mecliste hazır bulunan bütün bileşenler kendi anadilleriyle özgürce konuşma yapabilirler. Buyurun Azad Bey, özgürce konuşabilirsiniz."

Meclis Başkanı Faik, bu sözleri dile getirirken hemen yanında bulunan Türkmen Milletvekili Müna Kahveci de "Kendi anadilinde konuşuyor" diyerek Türkçe konuşulmasını istemeyen Fettah'ın çıkışına anlam veremediğini belirtiyor.

Faik ve Kahveci'nin tepkisinin ardından Küreci, konuşmasına kaldığı yerde devam ediyor.

"Azınlıklara tanınan kontenjanın azaltılmasını istemiyoruz"

Türkmenlere tanınan kontenjanla IKB'de milletvekili seçilen Küreci, yaşananları Independent Türkçe'ye anlattı.

Irak Kürdistan Bölgesi'nin azınlıklara kontenjan tanıdığını ancak bazı partilerin buna son vermeyi veya sayıyı düşürmeyi amaçladığını belirten Koreçi, "Parlamentoda Türkmenler 5 vekille temsil ediliyor. Asuri, Keldani ve diğer azınlıkların ise 6 vekil kontenjanı mevcuttur. Şimdi çeşitli oyunlarla bu sayıyı düşürmek istiyorlar" dedi.

 

274150752_4425152904251354_7351182885305982474_n.jpeg
IKB Parlamentosu'nun Türkmen Milletvekili Azad Küreci / Fotoğraf: Facebook



Türkmenler olarak bu duruma karşı olduklarını beyan etmek için konuşmaya başladığında Türkmence değil, Kürtçe konuşulması gerektiğini belirten birilerinin kendisine müdahale ettiğini ifade eden Küreci, "Kürdistan Demokrat Parti (KDP) ile ilişkilerimiz iyi. Çünkü KDP farklı etnik grupların haklarına saygı duyuyor. Ayrıca KDP'nin Türkiye ile de sıcak ilişkileri var. Hem Türkmenlerin hem de diğer azınlıkların KDP ile birlikte hareket etmesinden bazı siyasi oluşumlar rahatsızlık duyuyor. Bu nedenle zaman zaman azınlıklara tanınan kontenjanları düşürmek istiyorlar. Bu duruma itiraz ettiğim anda Türkçe konuşmama itiraz edildi" diye konuştu.

"Parlamento Başkanı Faik, gereken cevabı verdi"

Tam itirazın geldiği sırada IKB Parlamento Başkanı Faik'ın duruma müdahale ettiğini ifade eden Küreci, şöyle devam etti:

"Ben konuşurken sözü kesilmek istendi. Anladığım kadarıyla bir milletvekili arkadaş, ‘Kürtçe konuş' dedi. Bunun üzerine parlamentoda tepki yükseldi. Meclis Başkanı Faik hemen müdahale etti. Ve gereken cevabı yani ağzının payını verdi. Ardından kaldığım yerde konuşmaya devam ettim. Bir mesaj vermek istedim. Mesajım da şuydu: Hiç kimse korkmasın. Herkes anadilini konuşsun. Irak'taki Türkmenler de anadillerini her yerde konuşsunlar. Ayrıca Irak'ta Türkçe konuşmak yasak değil. Yasaklama niyeti olanlar varsa da bunun önüne geçmek gerekiyor."

"IKB Meclis Başkanı'na teşekkür ettim"

Toplantının ardından IKB Meclis Başkanı Rewza Faik'ın yanına giderek kendisine teşekkür ettiğini aktaran Azat Koreçi, "Sağ olsun meclis başkanı çok destek verdi. Onun çıkışından son derece memnun oldum. İkili görüşmemizde kendisi bana, ‘Dilinizi istediğiniz şekilde özgürce konuşabilirsiniz' dedi" ifadelerini kullandı.

 

FLp6KNWXIAQ_w8w.jpeg
IKB Meclis Başkanı Dr. Rewaz Faik (solda) Türkmen Milletvekili Müna Kahveci (sağda) / Fotoğraf: IKB Parlamentosu



"Türkiye'den destek istiyoruz"

IKB'de Türkmence konuşma konusunda bir yasak bulunmadığını ancak talep ve isteklerinin yerine getirilmediğini söyleyen Azad Küreci, sözlerini şu şekilde tamamladı:

"Kültür ve sanatsal faaliyetlerimiz yavaş yavaş azalıyor. Sizin aracılığınızla Türkiye'ye sesleniyorum: Bizim eğitim, kültür ve sanatımıza destek olun. Okullarımıza yeterli destek verilmiyor. Arkamızda bir Türkiye var ama bir kültür merkezimiz yok. Türkiye, desteğini esirgemesin. Dün yine parlamentoda yaptığım konuşmada Türkmen halkının yaşadığı sıkıntıları dile getirdim. Bu defa itiraz eden olmadı."

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU