Savaşta tek başına: Çatışmanın ortasında kalan 7 yaşındaki Türk çocuğu Ukrayna'da kayboldu, 2 gün sonra bulundu, vurulan annesinin durumu kritik

Çatışmada annesi ve abisi yaralanan Mert, Ukrayna'da kayboldu. 2 gün sonra bulunan Mert babasına kavuşacak ama Ukraynalı annesinin durumu kritik

Ukrayna'nın Herson kentinde 3 çocuğuyla birlikte yaşayan Nataliya Topbaş, kenti terk ederek herhangi bir çatışmanın yaşanmadığı Kırım'a gitmek istedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eşi Türk olan Topbaş, üç çocuğuyla birlikte 1 Mart'ta yola koyuldu ancak bulundukları araç Ukrayna ve Rus askerlerinin çatışmasının ortasında kaldı. 

Kurşunlar, Topbaş ve 3 çocuğunun bulunduğu araca yönelmişti. 

Anne Nataliya Topbaş'a isabet eden kurşunlardan biri annenin bedenini deldi ve arka koltukta oturan 9 yaşındaki Demir'in karaciğerine saplandı. 

7 yaşındaki Mert, araçtan kaçarak kayboldu

O kargaşada korkup araçtan inerek kaçan 7 yaşındaki Mert ise Herson'da kayboldu. 

Çatışma dindikten sonra, yaralı Demir Topbaş ve 17 yaşındaki abisi Rus askerlerce, Kırım'ın merkezi Simperefol'deki bir askeri hastaneye götürüldü ancak Mert hala kayıptı.

 

14fa5e42-23e5-45c4-81dc-0149731e6400.jpeg
Çatışmada vurulan Nataliya Topbaş hastanede tedavi altına alındı, çatışmadan şans eseri yara almadan kurtulan 2 çocuğu ise Türkiye'deki babaları Fuat Topbaş'ın yanına ulaşacak

 

Dışişleri harekete geçti

Şiddetli bir savaşın karanlığında kaybolan Mert için Türkiye'de bulunan babası Fuat Topbaş, Dışişleri Bakanlığı'na başvurdu. 

Harekete geçen Dışişleri yetkilileri Odessa Başkonsolosluğu'na ulaşarak durumla ilgilenilmesini istedi. 

Başkonsolosluk, Kırım'daki Türk işadamları aracılığıyla Kırım İşbirliği Başkanı Reşit Kemal As ile işbirliği yaparak bir süreç başlattı. 

As, Rus yetkililerle temasa geçti, çatışmaların ve işgal girişiminin tam gaz sürdüğü Herson'da 7 yaşındaki çocuk aranmaya başlandı. 

Herson'da bulundu

Mert, 2 günün sonunda bulundu ve dün gece (3 Mart) bir askeri Rus konvoyuyla Kırım'a getirildi. 

Mert'i burada, Kırım İşbirliği Başkanı As karşıladı. 

Çocukar,  Türkiye'deki babalarının yanına ulaştırılacak. 

Çatışma sırasında isabet eden kurşun nedeniyle ağır yaralanan anne Nataliya Topbaş'ın hayati durumunun "kritik" olduğu öğrenildi. 

Aynı çatışmada yaralanan diğer çocuk Demir Topbaş ise hayati tehlikeyi atlattı.

  

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU