Savaşın gölgesinde hayvanlar

Ülkelerini terk eden Ukraynalılardan bir kısmı hayvanları olmadan gitmeyi reddederken, bir kısmı ise onları geride bırakmak durumunda kalıyor

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin sekizinci gününde savaş bölgesinden, yaşanan mağduriyetleri anlatan görüntüler gelmeye devam ediyor. Savaşın görsel anlatısında; çatışmanın etkilerinden kaçınmak için metro istasyonları gibi yerlere sığınan ya da daha güvenli bir yaşam için başka ülkelere geçmeye çalışan insanlar var.  Haber kanallarında veya sosyal medya platformlarında öncelikli olarak insan hikayelerine yer verilse de savaşın tek mağduru insanlar değil.  İşgalin başladığı günden bu yana hayvanlar da güvenlik, barınma ve beslenme gibi temel ihtiyaçların mücadelesini veriyor.  

Birleşmiş Milletler (BM), saldırıların ardından en az 660 bin insanın komşu ülkelere kaçmak zorunda kaldığını açıkladı. Ülkelerini terk eden Ukraynalılardan bir kısmı hayvanları olmadan gitmeyi reddederken, bir kısmı ise onları geride bırakmak durumunda kalıyor. Romanya, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Slovakya gibi ülkeler, normal şartlarda hayvanlar için istenen zorunlu seyahat belgelerini kaldırarak kolaylık sağlıyor. Ukrayna ile sınırı paylaşan birçok hayır kurumu ve barınak da yiyecek ve tıbbi malzeme sağlamaya çalışıyor. Bununla birlikte, Ukrayna'da hala yardıma muhtaç durumda olan pek çok hayvan var. Savaşın vurduğu ülkede kalan gönüllüler, sahipleri tarafından geride bırakılan ve sokaklarda hayatta kalmaya çalışan binlerce evsiz hayvana bakmaya çalışıyor. Ülkedeki barınakların gıda kaynakları ise şimdiden kritik derecede azalmış durumda. 

 

Independent Türkçe, Species Unite, Slate

 

DAHA FAZLA HABER OKU