Savaşın sekizinci günü... Ukraynalılar Rus askerlerine karşı yollarda etten duvar oluşturdu

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba da Twitter hesabından Energodar'da halkın Ruslara karşı direnmesine ilişkin fotoğraf paylaştı

Energodar'da halk, Rus zırhlı birliklerinin geçişini engellemek için yollara kurdukları barikatların önünde bekliyor / Fotoğraf: Twitter@DmytroKuleba

Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de durumun "zor ancak kontrol altında" olduğunu açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kliçko, dün hayatını kaybeden olmadı ve gece gerçekleşen patlamalar Ukrayna hava savunması Rus füzelerini düşürdüğü için meydana geldi dedi.

Sivil direniş başladı

Ukrayna'da halk, Rus ordusunun şehir ve kasabalara girmesini önlemek için sivil direniş gösteriyor.

Ukrayna ordusu çeşitli cephelerde Rus ordusunun saldırılarını durdurmaya çalışırken, Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin "işgalcilere karşı koyun" çağrısı üzerine vatandaşlar, Rus askerlerin şehir ve kasabalara girişini sivil yöntemlerle önlemeye çalışıyor.

Sosyal medyadan ve Ukrayna kamu kurumlarından, ülkenin farklı bölgelerinde sivillerin Rus ordusuna karşı silahsız direniş gösterdiği yönünde çok sayıda video paylaşılıyor.

Zaporijya bölgesinin Dniprorudne kentinin girişinde çekildiği belirtilen görüntülerde, halkın yolu kapattığı, şehre doğru hareket eden Rus tanklarının vatandaşların tepkisi üzerine geri gittiği görülüyor.

Berdyansk kentinde çekilen görüntülerde ise halkın, şehir merkezine giren Rus askerlerinin etrafını sararak onlardan Ukrayna'yı terk etmelerini talep ettiği, ellerinde bayraklarla slogan attıkları kareler yer alıyor.

En büyük direnişlerden biri de Zaporijya bölgesinin kuzeybatı kesimindeki Energodar şehrinde sergileniyor. Şehrin girişine toplanarak yola adeta insan duvarı ören, barikatlar kuran Energodar halkı birkaç gündür Rus askerlerin şehre girmemesi için mücadele ediyor.

"Putin'in kazanma şansı yok"

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba da Twitter hesabından Energodar'da halkın Ruslara karşı direnmesine ilişkin foto paylaşarak, "Bu, Ukrayna için gerçek bir 'Halk Savaşı'dır. Putin'in kazanma şansı yok. Dün çekilen bu fotoğrafta siviller Energodar'da Rus işgalcilerini engelliyor. Bu, aynı şekildeki yüzlerce fotoğraf ve videodan sadece biri. Ukrayna'nın kendisini savunmasına yardımcı olacak ortaklara ihtiyacımız var. Özellikle havada. Şimdi gökyüzünü kapatın" notunu düştü.

Ukrayna: 9 bin Rus askeri hayatını kaybeti

Ukrayna'ya saldıran Rus güçlerinin yaklaşık 9 bin asker kaybettiği bildirildi.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, Rus güçlerinin son 8 gündeki kayıplarına ilişkin bilgi paylaşıldı.

Açıklamada, Ukrayna'ya saldıran Rus ordusundan yaklaşık 9 bin askerin öldüğü, Ukrayna ordusunun Rusya'ya ait 30 uçak, 31 helikopter, 217 tank, 900 zırhlı araç, 90 top ve 2 hafif sürat teknesini imha ettiği belirtildi.

Rus güçlerinin ayrıca 42 roketatar sistemi, 374 araç, 60 yakıt aracı, 11 hava savunma sistemi ve 3 İHA kaybettiği aktarılan açıklamada, bu rakamlara devam eden çatışmaların bilgilerinin dahil edilmediği kaydedildi.

Putin’in sıkıyönetim ilan edeceği iddiası yalanlandı

Rusya'nın sıkıyönetim ilan edeceğine dair söylentileri yalanlayan Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bugün güvenlik konseyi toplantısı düzenleyeceğini belirtti.

Heyetler arası görüşme başladı

Öte yandan Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Rusya ile görüşmelerin başladığını açıkladı.

Rus TASS haber ajansının haberine göre, Ukraynalı müzakere heyeti Rusya ile yapılacak görüşmeler için helikopterle Belarus'a gelmişti.

Müzakerelere devam kararı

Rusya ile Ukrayna arasındaki 2. tur müzakereler sona erdi. Taraflar görüşmelerin devamına karar verdi.

Taraflar, sivillerin tahliyesi için ortak insani koridor oluşturulması konusunda mutabakata vardı. Heyetler, tahliyelerin yapılacağı bölgelerde geçici ateşkesin sağlanması konusunda da anlaştı.

 

Reuters, AA, Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU