Bahçeli'den 5 maddelik Rusya-Ukrayna önerisi

"Rusya ön şartsız işgalden vazgeçmeli. NATO doğuya genişleme stratejisini gözden geçirmeli"

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Rusya-Ukrayna savaşı hakkında ilk açıklamasını yaptı. Partisinin iki devlete 5 maddelik önerisini paylaşan MHP lideri, “Hatırlatırım ki daha düne kadar Karadeniz adeta bir Türk gölüydü. Tarihten bahsedeceksek bırakınız Putin'i hiçbir kimsenin ve hiçbir devletin ne yüzü ne de cüreti Türk milletinin karşısına çıkmaya yetmeyecektir” ifadelerini kullandı.

Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açmasının ardından partisinin grup toplantısını salı gününden bugüne alan Bahçeli, Kiev-Moskova hattında yaşananlara dair ilk açıklamasını yaptı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "çelişki içerisinde bocaladığını, tarihe yalancı şahitlik yaptırmaya çalıştığını" söyleyen MHP lideri, şu görüşlerini dile getirdi:

Birleşmiş Milletler üyesi bir ülkenin toprağı saldırıya uğramıştır. Rusya anlaşmaları çiğnedi. Birleşmiş Milletler, yasa dışı ve gayrimeşru askeri hareket karşısında cılız ve zayıf kınama mesajlarından başka hiçbir şey yapamamış, suya sabuna dokunan hiçbir irade gösterememiştir. 

Ukrayna madem NATO üyesi yapılmayacaktı neden ABD tarafından bunca yıldır boş vaatlerle uyutuldu?

Ukrayna krizinin bir ucunda Rusya zorbalığı varken diğer ucunda NATO ve batılı ülkelerin tahrik ve provokasyonlarının yer aldığı açıkça meydandadır.

"Hatırlatırım ki daha düne kadar Karadeniz adeta bir Türk gölüydü. Tarihten bahsedeceksek bırakınız Putin'i hiçbir kimsenin ve hiçbir devletin ne yüzü ne de cüreti Türk milletinin karşısına çıkmaya yetecektir" şeklinde bir ifade kullanan Bahçeli, partisinin savaş için 5 maddelik bir çözüm önerisi olduğunu söyledi.


"Rusya'nın BM Konseyi'ndeki kınama kararın veto hakkına sahip olması, başlı başına çarpıklıktır. Dünyanın kaderi, 5 devletin keyfine emanet edilemez" diyen MHP lideri, şunları kaydetti:

  • Ukrayna'nın egemenlik hakkına mutlak suretle saygı duyulmalı.
  • Rusya ve Ukrayna arasında ateşkes tesis edilmeli.
  • Rusya ön şartsız işgalden vazgeçmeli.
  • NATO doğuya genişleme stratejisini gözden geçirmeli.
  • Krizin çözülmesi için tek seçenek diplomasi ve diyalogdur.

"Yeni bir 28 Şubat bildirisi"

6 muhalefet partisinin güçlendirilmiş parlamenter sistem toplantısı hakkında eleştirilerini getiren Bahçeli, "metnin bomboş olduğu" görüşünü dile getirdi. MHP lideri, sözlerine şöyle devam etti:

48 sayfalık metnin içeriği tam takır, kuru bakırdır. Hiçbir somut öneri yoktur. Bu metni tarihi yapan tek şey 28 Şubat zihniyetine uygun olarak güçlendirilmiş istikrarsızlık bildirisi olmasıdır. Yeni bir 28 Şubat bildirisi olarak tarihe geçecektir. Uzlaşamama metnidir. Hiçbir konuda uzlaşamadıklarını işaret etmektedir. 28 Şubat bildiri metninde uzlaşılan tek nokta milletin ortak iradesi ile kabul edilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi karşıtlığıdır.

"Mezkur metin ile 1982 Anayasası’nın da gerisine giderek 1961 Anayasası’nda olduğu gibi 'devletin güçsüzleştirilmesi' amaçlanmaktadır" şeklinde bir iddiada bulunan Bahçeli, özetle şu ifadeleri kullandı:

Açıklanan metin geçmişe dönüş beyannamesidir. Yarının Türkiye’sine değil dünün Türkiye’sine özlemdir. Koalisyonlar dönemini tekrar canlandırma niyetidir. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem dedikleri beyhude bir oyalanma, yükselen Türkiye’nin önünü kesme gayesidir. Türk milleti bu zillete inanıyorum ki müsaade etmeyecektir. Zillet ittifakı ya bu muazzam yönetim sistemine kuzu kuzu alışacak, ya da Türk milleti bunların hepsini birden ayıklayıp, önüne kattığı gibi tarihin bodrum katına süpürecektir.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU