Bir göçmen çocuk gözaltı merkezlerindeki koşulları anlattı

Müfettişler, “Bir tesiste yetişkinler sadece ayakta durulabilecek odalarda bir hafta boyunca tutuluyordu” dedi

Lily Puckett & John Sharman - The Independent

ABD’nin Teksas eyaletinde bulunan 5 gözaltı merkezindeki koşullar “saatli bombaya” benzetildi. Gözaltı merkezlerinde çekilen fotoğraflar pek çok kişinin küçük odalarda sıkış tıkış biçimde tutulduğunu gösteriyor. 

Resmi müfettişler yüzlerce göçmenin 72 saatlik gözaltı süresinin üzerinde alkonduğunu ve bazılarının bir ay boyunda yıkanmadığını ortaya koydu. 5 merkezin üçünde çocukların banyoya ulaşımı yoktu.

 

gözlatı merkezi dhs oig.jpg
Göçmen gözaltı merkezleri. Fotoğraf: DHS/OIG

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yetkililer gelene dek iki merkezde çocuklara sıcak yemek verilmemişti ve ABD İç Güvenlik Bakanlığı (DHS) yetkilileri merkezlerden birinde erkenden dışarı çıkmak zorunda kaldı. Yetkililerden biri, “Gözaltındakiler bizi gördüğünde pencerelere vuruyor, bağırıyordu” ifadelerini kullandı.

Salı günü Rio Grande Valley’deki gözaltı merkezlerinin koşullarıyla ilgili yayımlanan raporda, “Bir tesiste yetişkinler sadece ayakta durulabilecek odalarda bir hafta boyunca tutuluyordu” ifadeleri yer alıyor. Pek çok yetişkin merkezlere geldikleri günden bu yana aynı kıyafetlerle duruyor. 

 

gözaltı merkezi dhs oig2.jpg
Göçmen gözaltı merkezleri. Fotoğraf: DHS/OIG

 

Görevlilere göçmenlerin yemek ve dini ihtiyaçlarını karşılamaları söylenmişse de “pek çok” yetişkin sandviçle besleniyor. Raporda, “Gözaltında bu şekilde beslenenler kabız oluyor ve tıbbi desteğe ihtiyaç duyuyor” ifadeleri yer aldı. 

Fotoğraflar çocukların yerde alüminyum battaniyelerle yattığını gösteriyor. Müfettişler aşırı yoğunluğun “tehlikeli” hale geleceğini söyledi. Yetkili yöneticilerden biri durumu “saatli bomba” diye niteledi.

 

gözaltı merkezi dhs oig1.jpg
Göçmen gözaltı merkezleri. Fotoğraf: DHS/OIG

 

Hazırlanan raporda geçen sene sınırı geçmek isteyenlerin sayısının yüzde 124 arttığına işaret edildi. Haziran’da müfettişlerin ziyaret ettiği sırada merkezlerde 8 bin kişi bulunuyordu. Bunlardan 3 bin 400’ü 72 saatlik gözaltı süresinden daha uzun süre alıkonmuştu ve bin 500’ü de 10 gündür gözaltındaydı. 

Gözaltı merkezlerinde bulunan 2 bin 669 çocuğun 826’sı 72 saatten daha uzun süre alıkonmuştu. 

 

gözaltı merkezi dhs oig.jpg
Göçmen gözaltı merkezleri. Fotoğraf: DHS/OIG

 

McAllen’da bulunan çocukların 806’sı Sağlık Bakanlığı’nın nezaretine alınmayı bekliyordu. Bu çocukların 50’den fazlası 7 yaşından küçüktü.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU