Kılıçdaroğlu: Putin kendi eliyle sonunu hazırlamış oldu

"Rusya'yı başka türlü vuramazsınız, oligarkların paraları büyük ölçüde Rusya dışında. Bu paralara el koyarsanız Rusya ekonomisini vurursunuz. Oligarklar şimdi Putin'i hedef alacaktır"

CHP Genel Başkaı Kemal Kılıçdaroğlu, canlı yayında İsmail Küçükkaya'nı sorularını yanıtledı / Ekran Görüntüsü: FOX TV

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, FOX TV'de İsmail Küçükkaya ile Çalar Saat programına konuk olarak soruları yanıtladı. Kılıçdaroğlu, 28 Şubat'ta bir araya gelen 6 siyasi parti liderinde bulunan ıslak imzalı "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem" metnini de canlı yayında İsmail Küçükkaya ile paylaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Akşener hassasiyeti

CHP lideri, saat 11:00'a kadar deva eden programdan, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in grup konuşması ile çakışmaması için 10.29'da ayrıldı. Kılıçdaroğlu, “Verdiğimiz mesajlar aynı yönde olsa da bir biriyle çakışmamasına özen göstermeliyiz” dedi.

Ukrayna-Rusya krizi: Rusya şalteri indirirse perişan oluruz

Ukrayna ile Rusya arasındaki çatışma hakkında değerlendirmede bulunan CHP lideri, Ukrayna'da çok sayıda Türk öğrenci, yatırımcıve yurttaşın olduğuna ve er iki ülke ile ticari ilişkilere dikkat çekerek, "Burada enerji alanında kontrolsüz bir ilişki kurulduğunu da söylemek isterim. Rusya ile çatışırsak ve şalteri indirirse perişan oluruz.  Türkiye tarafsızlığını korumalı ancak savaşın bitmesi için de elinden geleni yapmalı. Sıcak mesajlar vermeli" diye konuştu.

"Yanlış olan Putin'in tutumu ve davranışı"

Her iki ülkenin de Türkiye açısından vazgeçilebilecek ülkeler olmadığını belirten Kemal Kılıçdaroğlu, "Ukraynalılar kendi topraklarını, halkını, ülkesini ve bayrağını savunuyor. Bu da gayet doğaldır. Burada yanlış olan Putin'in tutumu ve davranışı. Putin ekonomik olarak böyle zor bir duruma düşeceğini sanırım tahmin etmedi. Rusya büyük bir ekonomik krizle karşı karşıya kalacaktır diye düşünüyorum. Akılcı bir şekilde yaklaşırlarsa imzalar atılır ve süreç sonlanır. Müzakere iyidir ancak müzakere masasına otururken Rusya'nın savaşı sürdürmesi doğru değil" dedi.

"Oligarklar şimdi Putin'i hedef alacaktır"

Batı'nın Rusya'ya yönelik aldığı yaptırım kararların etkili olup olmayacağı yönündeki soruyu yanıtlayan Kılıçdaroğlu şöyl konuştu:

Rusya'yı başka türlü vuramazsınız, oligarkların paraları büyük ölçüde Rusya dışında. Bu paralara el koyarsanız Rusya ekonomisini vurursunuz. Oligarklar şimdi Putin'i hedef alacaktır. Yani Putin kendi eliyle sonunu hazırlamış oldu. Putin'in Ukrayna'ya girmeden her şeyi hesap ettiğini ancak bu kadar ileri gidileceğini düşünmediğini sanıyorum

"NATO'ya karşı çıkmanın bir anlamı yok"

Türkiye'nin NATO ve Avrupa Birliği ile ilişkileri konusundaki soruyu da cevaplayan CHP Genel Başkanı, "AB ister Ortadoğu'da ister Karadeniz'de daha güçlü olmak istiyorsa Türkiye'yi yanına almalıdır" dedi.

Kılıçdaroğlu, "Biz NATO ittifakının bir parçasıyız. NATO'yu sadece savunma gücü olarak görmemek lazım. Biz NATO'nun bir parçası olarak NATO'nun öngördüğü şekilde çalışmak zorundayız. NATO'ya karşı çıkmanın bir anlamı yok" şeklinde konuştu.

CHP lideri, kendi iktidarlarında bütün ülkelerle iyi ilişkiler kuracakların söyedi.

"Artık eminim Erdoğan da Montrö'nün önemini anladı"

Gelen soru üzerine Rusya-Ukrayna çatışması ile yeniden gündeme gelen Mentrö Sözleşmesi hakkındaki tartışamalara da değinen Kılıçdaroğlu, "Ülkeyi biz yönetsek Montrö Sözleşmesinin gereğini yerine getirir, asla ve asla tartışmaya açmazdık. Geçmişte hatırlarsanız "Savaş gemileri gerekirse Kanal İstanbul'dan geçer" şeklinde Erdoğan'ın bir açıklaması var. Erdoğan tarihi bilmediği için, boğazların ne kadar güvenli olması gerektiğini bilmediği için, Karadeniz'in anahtarının Montrö olduğunu bilmediği için bunları söylemiştir. Ama artık eminim o da anladı ve Montrö'nün önemini kavradı. Dolayısıyla Kanal İstanbul'u da bir kenara bırakacaktır diye düşünüyorum" diye konuştu.

"Elektrik faturasını ödemeyeceğim"

Elektrikte KDV'nin yüzde 8'e indirilmersinin ardından elektrik faturası ödememe eylemini sona erdirip erdirmeyeceği sorulan Kılıçdaroğlu, elektrikteki KDV en azından haziran ayına kadar sıfırlanmadan elektrik faturasını ödemeyeceğini söyledi.

Yaptığı eylemin doğru olduğunu ve sesini duyuramayanların sesi olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, Küçükkaya'nın "Elektriğiniz kesilirse" sorusuna ise, "Mum ışığında otururum. ya da Bahçeli'nin gönderdiği kandillerden birini alır yakarım" diye yanıt verdi.

"Adalet çürürse her şey çürür"

6 partinin bir araya gelerek açıkladıkları deklarasyon ve önerilen Güçlendirilmiş Parlamenter sistemin Türkiye'yi geriye götüreceği eleştirilerine yanıt veren Kemal Kıluıçdaorğu, "Geriye götürecek olsak şimdiki sistemi isterdik. Önceki sistemi de savunmuyoruz. Parlamentonun özgür iradesi yok, bu yeni değil daha önce de vardı. Biz ona da dönmek istemiyoru" dedi

Demokrasisi güçlü, insan haklarına saygılı bir Türkiye amaçladıklarını belirten Kılıçdaroğlu, "Ülkede adalet var mı? AYM'nin kararını en alttaki mahkeme uygulamıyor. Adalet çürürse her şey çürür" şeklinde konuştu.

"Cumhurbaşkanı tarafsız olmalı"

Cumhurbaşkanı adayı olan kişinin parti rozetini çıkarması ve tüm partilere eşit mesafede olması gerektiğini belirten CHP lideri, cumhurbaşkanında olması gereken özellikleri şöyle sıraladı:

Cumhurbaşkanı tarafsız olmalı ve 24 saat konuşmamalı. Parlamentoyu açış programları siyasi parti programına dönmemeli. Olması gereken bu; tarafsızlık. Bir partinin genel başkanı hakim tayin edemez, bu nedenle cumhurbaşkanında tarafsızlık olması lazım. "Ben tarafsızım" demek yetmiyor, namusun ve şerefin üzerine yemin etmen lazım. Cumhurbaşkanlarının parti liderlerini eleştirdiğini görmeyeceksiniz. Cumhurbaşkanı yeri geldiğinde konuşur. Konuşunca 84 milyon dikkatle dinler

"Bu masa devrilmez"

Bir araya gelen 6 partinin ayrı programları ve dünya görüşleri olduğunu ancak Türkiye'nin geleceği açısından ortak program belirlemek zorunda olduklarını dile getiren Kemal Kılıçdaorğlu, "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ile hukuku yeniden inşa ediyoruz, tek adam rejimine son veriyoruz. Farklı görüşler tabii ki var, her evde farklı görüşler olur ama bu evin dağılmasına neden olmaz.- Bu masa devrilmez. Tarihin bize yüklediği bir sorumluluk var ve gereğini yapmak zorundayız" dedi.

"Demek ki kendi döneminin kötü olduğunu o da kabul ediyor"

Eski Başbakan Tansu Çiller'in yeni parti kurma hazırlığı içinde olduğu yönündeki iddiaları ve Çiller'in "Paralamenter Sitemi önermek ülkeye ihanettir" şeklindeki açıklamasını değerlendiren Kılıçdaroğlu, "İçeriden yıkamayınca dışarıdan hamlelerle yıkmaya çalışıyorlar. Yeni parti kurdurma konuları gündeme geldi. Tansu Hanım "geçmişe dönmek istiyorlar" diyor. Demek ki kendi döneminin kötü olduğunu o da kabul ediyor. Biz geleceğe bakıyoruz, "Yarının Türkiyesi" diyoruz" diye konuştu.

"Önce adaleti inşa edeceğiz"

Bir araya gelen 6 partinin Türkiye'ninb ekonomik krizden çıkışına dair bir program açıklamadığı yönünde eleştiriler olduğu şeklindeki soruyu yanıtlayan Kemal Kılıçdaroğlu,   şöyle konuştu:

Önce hukuksal inşa ve demokrasi gerekiyor. Düşünce özgürlüğü, medya özgürlüğü, milli iradenin vesayetten kurtarılması gerekiyor. Devlette liyakatın inşası gerekiyor. Devlette liyakatta temel kurallar belirlenecek. Biz hukuku inşa etmeden ekonomiyi düzelteceğiz dersek yalan söylemiş oluruz. Hukuk ve demokrasi olmadan hiçbir şeyi yapamazsınız. Adaleti inşa etmeden neyi nasıl yapacaksınız?

"Bildiride laiklik yok" eleştrisine yanıt

6 parti liderinin açıkladığı bildiride 'Laiklik ilkesinin olmadığı' şeklinde Cumhuriyet gazetesinde yapılan bir eleştirinin sorulması üzerine bildiride inanç ve ifade özgürlüğü ve laiklik konusundaki bölümü okuyarak yanıt veren Kılıçdaroğlu, "Her türlü olulu eleştiriye açığız ncak deklarasyonu okumadan eleştirmek doğru değil" dedi.

"Fakirden alıp zengine veriyor"

İktidarın fiyat istikrarı için komisyon kurduğunu ve başına Maliye Bakanı'nı getridğini ancak bu görevin Merkez Bankası'nın görevi olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Merkez Bankası'nın başına yandaş atarsanız Türkiye bundan kurtulamaz. Maliye Bakanı'nın görevi hakça vergi toplamaktır, fiyat istikrarıyla senin ne ilgin var? Maliye Bakanı'nın şu andaki temel görevi fakir fukaradan alınan vergileri bir avuç zengine vermektir" dedi.

"Darbe izlerinin anayasadan kaldırılmasını istiyoruz"

Cumhur İttifakı içindeki partilerin seçim barajı başta olmak üzere seçim yasası konusunda anlaşamadıkları için yasa teklifinni Mecli'e gelmediğini öne süren CHP lideri, "Cumhur İttifakı yoluna böyle devam ederse Türkiye felakete gidecek. Bunlar Devlet Planlama Teşkilatı'nı kapattı. Biz yüzde 3 seçim barajında mutabık kaldık, yüzde 10 seçim barajı darbe anayasası ile geldi. Biz darbe izlerinin anayasadan kaldırılmasını istiyoruz" diye konuştu.

"Sezgin Baran Korkmaz'ın yurtdışına çıkmasını Erdoğan istedi"

Sezgin Baran Korkmaz'ın ABD'ye iade edilmesi hakkındaki soruyu yanıtlayan Keal Kılıçdaroğlu, şunları söyledi.

Yeni bir Reza Zarrab vakası olacak. Sezgin Baran Korkmaz'ın yurtdışına çıkmasını Erdoğan istiyor. Yurtdışına çıkması için tüm çalışmalar yapılıyor, dönemin savcılarına talimatlar veriliyor. Rezalete bakar mısınız? Türkiye Cumhuriyeti böyle bir olayla hiç karşılaşmamıştı. Sezgin Baran Korkmaz'ın mal varlığı üstündeki haciz kaldırıldı, yurtdışına gönderildi. Şimdi de ABD'den istiyoruz. Çünkü ABD'ye gidip konuşmasın, kime ne kadar rüşvet verdiğini anlatmasın istiyoruz. Belki de Zarrab gibi orada itirafçı olup yeni bir hayat kuracak

Cumhurbaşkanı adaylığı: Herkes aday olmak ister

Cumhurbaşkanlığı adaylığı sorusuna "Herkes cumhurbaşkanı olmak ister" diye yanıt veren CHP Genel Başkanı, adayın kim olacağı konusunun 6 lider arasında konuşulmadığını söyledi.

Liderlerin son olarak "hangi adayla kesin olarak kazanırız" şeklinde bri değerlendirme de yapacaklarını söyleyen Kılıçdaroğu, "Diğer genel başkanlar adına konuşmayayım, benim bakış açım o. Liderler "siz olun" derse ben aday olurum. Adayın güven verecek biri olması lazım. Birini seçtiğimizde "oh ne güzelmiş tek imzayla her şey oluyor, güçlendirilmiş parlamanter sistem de neymiş?" derse ne yapacağız? Dolayısıyla 6 lidere de güven vermesi gerekiyor. Topluma da güven vermesi gerekiyor" dedi.

Cumhurbaşkanı adayının devlet aklını bilmesi, devlet deneyiminin olması gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Çünkü belli bir süre devleti yöneteceksiniz ve yönetirken ittifak bileşenlerini gözardı edemezsiniz. Başbakan adayımız da var, Meral Akşener. Bütün bunları düşünüp hareket etmek zorundasınız" diye konuştu.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU