ABD Bağımsızlık Günü kutlamaları için ilk kez ‘aşırı sağ’ uyarısı yapıldı

4 Temmuz Perşembe günü gerçekleşecek “Bağımsılık Günü” kutlamalarında güvenlik uyarısında bulunan ABD yönetimi, ilk kez bir ıuyarısında “aşırı sağcı beyazların” da terör eyleminde bulunabileceğini vurguladı

Fotoğraf: Reuters

ABC kanalında dün yer alan habere göre ABD güvenlik görevlileri, 4 Temmuz Perşembe günü düzenlenecek ABD Bağımsızlık Günü kutlamalarına ilişkin açıklamada bulunarak terör eylemi tehlikesi konusunda uyardı. 

Haberde, federal yetkililerin “beyaz” ırkçıların ve diğer radikal grupların kutlamalar sırasında saldırı düzenlenebileceği konusunda uyarıda bulunduğu belirtildi. Bu, aşırı sağcı beyaz kesimin terör eylemi düzenleyebileceği konusundaki ilk uyarı oldu.

Hükümet açıkça “aşırı sağcıları” işaret etmedi ancak “geçmişte muhaliflere saldıran yerel terörist” vurgusu yapıldı. 

ABC televizyonundan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Her ne kadar federal yetkililer çok sayıda insanın toplandığı büyük kutlama günlerinde terör ihtimali konusunda uyarıda bulunsa da bu yıl yapılan uyarı diğerlerinden farklı. Çünkü ‘yerel terör’ ifadelerine yer verildi.

Vatandaşlara kutlamalara devam etmeleri çağrısında bulunulan bildiride şu ifadeler kullanıldı:

Bizim görevimiz kutlamalar, gösteriler ve bağımsızlık günü yapılacak yürüyüşler konusunda uyarıda bulunmak. Şu anda herhangi bir komplo olduğuna dair bir bilgiye sahip değiliz. Fakat 4 Temmuz’da büyük kalabalıklar olması nedeniyle kutlamalar güvenlik açısından teröristler için cazip hedef haline geliyor.

Söz konusu uyarılar Güvenlik Bakanlığı, Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve ABD Ulusal Terörle Mücadele Merkezi’nin (NCTC) yayınladığı ortak açıklamalar doğrultusunda yapıldı.

New York polisi de New York’un teröristlerin öncelikli hedeflerinden olduğunu belirttiği bir bildiri yayınladı. Polis, IŞİD'in saldırı hazırlığında olduğunu söyleyerek Ortadoğu’da güçten düşen örgütün dünya çapındaki faaliyetlerini artırdığına dikkat çekti.

Polis ayrıca iki ay önce Sri Lanka’da kiliselere düzenlenen saldırıların arkasında da IŞİD'in olduğunu hatırlattı. 

Geçen yıl özellikle Pensilvanya’da ve Kaliforniya’da düzenlenen ve Yahudi bölgelerini hedef alan sağcı terör saldırılarını da hatırlatan polis, New York'ta büyük bir Yahudi cemaatinin bulunduğunu söyledi. 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Zeynep Kansu

DAHA FAZLA HABER OKU