Kan testleri ortaya koydu: ABD'nin yüzde 43'ü Kovid-19’u geçirmiş

Araştırmada çocukların büyük kısmının da virüsü kaptığı anlaşıldı

Koronavirüsün Omicron varyantı çok daha bulaşıcı olduğu için dünya genelinde vaka sayısı artıyor (Reuters)

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (CDC) yeni araştırmasına göre ülkede 140 milyondan fazla kişi Kovid-19 geçirdi.

Koronavirüs antikorlarının incelendiği kan testlerine dayanan araştırma, virüsün ülkenin yaklaşık yüzde 43'ünü enfekte ettiğini ortaya koydu.

Araştırma, çocukların çoğunun da virüsü kaptığını gösteriyor.

Veriler, koronavirüsün Omicron varyantının günde 500 binden fazla vakaya neden olduğu ocak ayında alınan 72 bin kan örneğinden geldi.

Kan testleri, aşıdan değil, yalnızca doğal enfeksiyondan kaynaklanan antikorları sayıyor. Bu enfeksiyonalra asemptomatik olanlar da dahil. 

Bu araştırmada yalnızca antikorların varlığına odaklanıldı. Yani yeni bir enfeksiyona karşı bunların ne denli koruyucu olduğu incelenmedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bulgular, enfeksiyon oranlarının çocuklar ve genç yetişkinlerde çok daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

11 yaşa kadar olan çocukların yüzde 58'inin doğal enfeksiyondan kaynaklanan antikorlara sahip olduğu tespit edildi.12 ila 17 yaş arasındaki çocuklarda da aynı oranların geçerli olduğu düşünülüyor.

CDC tahminlerine göre, 49 yaşına kadar olan yetişkinlerin yaklaşık yarısı enfekte olurken, bu oran 50-64 yaş arası kişilerde yüzde 37'ye, 65 yaş ve üzeri kişilerde ise yüzde 23'e düştü.

Koronavirüs yaşlılar için çok daha ölümcül. Kovid-19'dan hayatını kaybedenlerin yarısı 75 yaş ve üzerinde olduğu biliniyor. 

Dolayısıyla aşılama uygulamaları ve diğer önleyici tedbirler, genelde yaşlılar üzerinde yoğunlaşıyor. Gençlerin virüse maruz kalma olasılığı bu nedenle daha yüksek.

CDC yetkilileri konuyla ilgili bir açıklamada, "Yaşlı ve aşılanmamış yetişkinlerin Kovid-19 nedeniyle hastaneye kaldırılması veya ölmesi daha olasıdır" ifadelerine yer veriyor:

50'li yaşlarda risk artar. 60'lı, 70'li ve 80'li yaşlarda daha da artar. Özellikle 85 yaş ve üstü kişiler çok hastalanıyor.

 

Independent Türkçe, Washington Post, CDC

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU