Oğuz Kaan Salıcı: Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem metni, Türkiye'nin bütün sorunlarını kapsamıyor

CHP Genel Başkan Yardımcıları Muharrem Erkek, Oğuz Kaan Salıcı ve İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ile ilgili Independent Türkçe'ye değerlendirmelerde bulundu

İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu (solda), CHP Genel Başkan Yardımcıları Oğuz Kaan Salıcı (ortada) ve Muharrem Erkek (sağda) / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), DEVA Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi, İYİ Parti ve Saadet Partisi'nin birlikte çalışarak hazırladığı Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni, Ankara'daki törende imzalandı.

Altı parti liderinin imzaladığı Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni'ni töreni yoğun ilgi gördü.

Törene katılan isimlerden CHP Genel Başkan Yardımcıları Muharrem Erkek, Oğuz Kaan Salıcı ve İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu ortak mutabakat metniyle ilgili Independent Türkçe'ye değerlendirmelerde bulundu.

Salıcı: Altı partinin bir araya gelmiş olması Millet İttifakı'nın altı partiye ulaştığı anlamına gelmiyor

"Mutabakat metninde Kürt sorununa yönelik neden atıf yapılmadı?" sorusuna yanıt veren CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, mutabakat metninin sistemi değiştirmeyle ilgili olduğunu ifade etti. 

Sistemi değiştirme iddiasında olan altı parti olduklarını ifade eden Salıcı, "Başka siyasi partiler de sistemin değişmesi gerektiğini söylüyorlar. Biz sistemi değiştirdikten sonra neyi yapacağımızı, nasıl bir yol haritası, nasıl bir perspektifle meselelere bakacağımızı ortaya koyduk. Dolayısıyla uzlaşılan maddelerde mutabakat oldu. Bu mutabakat, Türkiye'nin bütün sorunlarını kapsamıyor" dedi.
 


Farklı alanlarda çalışmalar olduğunu aktaran Salıcı, Millet İttifakı'nın genişleyebileceğini belirtti.

Salıcı'nın, "Bu genişleme HDP'yi de kapsayacak mı" sorusuna yanıtı şu oldu:

"HDP'nin durumu farklı. HDP kendi sözcüleri ya da eş genel başkanları üzerine yapmış olduğu açıklamalarda 'Biz üçüncü ittifak peşindeyiz' diyor. Dolayısıyla Millet İttifakı'na katılmak gibi bir talepleri de bir beyanları da yok. Onun için orada başka bir ittifak şekilleniyor. Burada da Millet İttifakı şekilleniyor. Millet İttifakı'na katılmak gibi bir talebimiz yok diyen bir siyasi partiye davet çok anlamlı bir şey olmaz. Şu anda zaten Millet İttifakı'nın içinde farklı siyasi geleneklerden gelen partiler var ama bugün bu altı partinin bir araya gelmiş olması Millet İttifakı'nın altı partiye ulaştığı anlamına da gelmiyor. Biz bir ortak metin üzerinde mutabakat sağladık. Umarız ki bugün imza atan partiler yarın öbür gün Millet İttifakı'nın bir parçası olurlar." 

Erkek: İkinci yüzyılı demokrasiyle taçlandıracağız

Salıcı'nın ardından konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ise "Ülkemiz bu mevcut Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi adı altındaki tek adam sistemiyle, bu kural tanımaz sistemle devam edemez. Devam ettiği sürece vatandaşın sorunları ağırlaşacak. Hayat pahalılığı artacak. Yoksulluk artacak. Bugün milyonlarca aile, yoksulluk ve açlık sınırı altında" ifadeleriyle değerlendirmesine başladı.
 


Hukukun üstünlüğünün en iyi durumda olduğu ülkelerin güçlendirilmiş parlamenter sistemle yönetildiğini belirten Erkek, "Cumhuriyetimizin ikinci 100 yılını demokrasiyle taçlandıracağız" derken, bugün imzalanan mutabakat metniyle çok sağlam bir temel atıldığını savundu.

Durakoğlu: TFF'den TBMM'ye bütün kurumların gözden geçirilmesi gerekiyor

Salıcı ve Erkek'in yanı sıra, törene katılan İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu'yla da yorumda bulundu.

Durakoğlu, 2019 yılından bu yana İstanbul Barosu olarak parlamenter sistemle ilgili sempozyumlar düzenlediklerini, altı siyasi partiden çok önce çalışmalara başladıklarını kaydetti.
 


Gelinen noktada, Türkiye Futbol Federasyonu'ndan Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne kadar bütün kurumların gözden geçirilmesi gerektiğine vurgu yapan Durakoğlu, şunları söyledi:

"2017'de kurulan bu rejim bu kurumsallıkları çok önemli ölçüde tahrip etti. Ama çok daha önemlisi demokrasinin en temel ilkesi sayılması gereken kuvvetler ayrılığı ortadan kalktı. Giderek bir kuvvetler birliğine dönüştü. Bunun mutlaka düzeltilmesi gerekiyordu. Bazı konularda tartışmalı olsa bile içi dolu bir metinle karşı karşıyayız. Bu metnin doğrudan doğruya bir anayasaya dönüşmesi çalışmalarına da barolar olarak katkı vermenin çok doğru bir yöntem olduğu kanısındayım." 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU