Savaşın Haritalar'dan takip edilebildiği ortaya çıkınca Google uygulamaya müdahale etti

ABD'de bir ekip, operasyonu resmi açıklamalardan saatler önce uygulama sayesinde fark etmişti

Ukrayna, Rusya'nın saldırılarında 352 sivilin öldürüldüğünü bin 684 sivilin yaralandığını açıkladı (Reuters)

Google, Haritalar uygulamasının Ukrayna'da askerlerin ve sivillerin hareketlerinin izlenmesi için kullanabileceğinin ortaya çıkmasının ardından müdahale etti.

Haritalar'ın canlı trafik verilerinin bölgede geçici olarak devre dışı bırakıldığı dün açıklandı. Uygulamada ayrıca mağaza ve restoran gibi mekanların da ne kadar yoğun olduğu hakkında bilgi verilmeyecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'deki Middlebury Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü'nden akademisyen Jeffrey Lewis, çalışma ekibiyle birlikte Haritalar uygulamasını incelerken, önce normal bir trafik yoğunluğu gibi görülen şeyin, aslında Ukrayna sınırına ilerleyen Rus zırhlı birliklerini gösterdiğini fark etmişti.

24 Şubat'ta yaptığı açıklamada Lewis, uygulamadaki güncel trafik bilgileriyle Rus askeri birliklerini gösteren radar görüntülerini bir araya getirerek, askeri operasyonu resmi açıklamalardan saatler önce fark ettiklerini açıklamıştı:

Eskiden bölgede olup biteni bize aktarması için bir muhabire ihtiyacımız olurdu. Bugünse Google Haritalar'ı açıp halkın Kiev'den kaçtığını görebiliyorsunuz.

Dünya gözlem uyduları geliştiren Capella Space'in görüntülerini inceleyen ekip, Rusya tarafından gelen bir zırhlı araç birliğinin Ukrayna sınırına yakın Belgorod şehrinde olduğunu görmüştü.

Bunun üzerine Lewis ve ekibi, Haritalar'ı açınca, aynı bölgenin yakınlarında normal yoğunluk saatlerinin dışında bir trafik sıkışıklığı yaşandığını tespit etmişti.

Lewis ve ekibi, daha sonra bunun askeri araçların geçişinin sağlanması için sivil araçların durdurulmasından kaynaklandığını anlamıştı:

Hayatın normal akışında ne tür örüntüler oluştuğunu bize gösteren birçok verimiz var. Bundan sapmalar yaşanınca, bölgede sıradışı bir şeyler olduğunu anladık.

Google, bu gelişmelerin ardından Ukraynalı yetkililerle görüştüklerini ve halkın güvenliği için Haritalar'da güncel trafik bilgisi sağlama özelliğini geçici olarak durdurduklarını bildirdi. Ancak verilerin tam olarak ne zaman devre dışı bırakıldığı bilinmiyor.

Öte yandan navigasyon özelliğini kullanan sürücüler, trafik bilgilerine erişim sağlayabiliyor.

 

Independent Türkçe, Reuters, Vice, AP

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU