Lavrov: Ukrayna'yı işgal etmiyoruz, ülkedeki çok kültürlülüğü ve bağımsızlığı destekliyoruz

Rusya'nın askeri harekatına gelen tepkileri eleştiren Lavrov, "Bizi eleştirenler geçmişte yaptıklarına baksın" dedi

Fotoğraf: Reuters

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri harekat başlatımasıyla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

"Hiç kimse Ukrayna'yı işgal etmeyi planlamıyor" diyen Lavrov, "Zelenski, Ukrayna'nın tarafsız statüsünü tartışmak için hazır olduğunu söylerken yalan söylüyor. Ukrayna'daki mevcut hükümeti demokratik olarak kabul etme olasılığı görmüyoruz" ifadelerini kullandı.

Rusya'nın askeri harekatına gelen tepkileri eleştiren Lavrov, "Bizi eleştirenler geçmişte yaptılarına baksın" dedi ve şunları kaydetti:

Rusya'nın sesini kesmeye çalışıyorlar. Biz insanların özgürleştirilmesini istiyoruz. Bu sessizleştirmeyi kabul etmiyoruz, peki askersizleştirmeye ne diyeceğiz? Kimse Amerikan ordusunun orada olmasını istemiyor ve ABD'nin asla harekete geçmeyeceği ve provoke etmeyeceği söylendi. Ancak bakacak olursak ABD temsilcileri çok büyük bir hata yaptıklarını söylediler geçmişte alınan karar doğrultusunda.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Ekonomik engellerin kaldırılması lazım"

Rusya'nın her zaman diplomasiden yana olduğunu savunan Lavrov, "Bizim görevimiz diplomatik çalışmaları sürdürmekti. Rusya, Minsk Sözleşmesi'nin imzalanmasında büyük rol oynadı. Donbass bölgesinde Rus dilinin kullanılması hakkı söz konusudur. Rusya'yla bu bölgelerin ekonomik bağları var, bunlar son derece önemli konular. Ekonomik engellerin kaldırılması lazım ve seçimlerin de Ukrayna'da doğru şekilde yapılması istiyoruz" dedi.

"Biz çok kez Kiev'i ikna etmeye çalıştık, kilit araçları uygulayın dedik" ifadelerini kullanan Lavrov şöyle devam etti:

Kimse bunları göz önünde bulundurmadı bile, Zelenski sabotajını sürdürdü. Batılı meslektaşlarımızdan istenenler vardı, ne yazık ki kimse bizi dinlemedi. Biz kenarda kalıp Rusların nasıl baskı altında bırakıldığını izleyemezdik. Siz ne yapardınız? Bizim başka bir opsiyonumuz kalmamıştı. Diplomatik düzen çatışmayı çözemedi. Ukrayna'da soykırım söz konusuydu.

"Bizim amacımız Batının bizi dinlemesiydi" 

Rus bakan gazetecilerin 'Yeniden müzakereler söz konusu olacak mı?' sorusuna şöyle cevap verdi:

Müzakere aslında ay sonuna kadar mümkündü. Putin mevkidaşlarımızın ve ABD'nin tepkisini bekledi, güvenlik garantisini istedik ancak bunların en yüksek seviyede yapılması gerekiyordu. Bizim amacımız batının bizi dinlemesiydi. Bizim amacımız başkasının güvenliğini tehdit etmek değildi, onlar bizi göz ardı ettiler. Aynı şey Batı için de geçerli; antlaşmaları göz ardı ettiler. Biz müzakereyi çok istedik ancak müzakerelerin sabotajlarla yürütülmemesi gerekiyor. Rusya suçlandı, Rusya sorumludur dediler ancak bu bir suçlamaydı. Ukrayna'ya gönderilen Rusya Sözcüsü zaten müzakereleri sürdürüyordu. Ukrayna'da bizim geleneklerimiz yok edilmeye çalışıldı. Kim olursa olsun bizim gibi davranırdı ancak Ukrayna ordusu ateşkes yaptığında müzakereye hazırız, Ukrayna halkının böyle bir şansı olacak. Ukraynalıların geleceklerini kendilerinin belirlemesi mümkün olacak.

CNN muhabirine tepki

CNN'den gelen "Ukrayna liderliği yerine Rusya destekçisi bir yönetim mi istiyorsunuz?" sorusu üzerine "3. kez mi tekrarlayacaksınız soruyu, sanırım beni dinlemek istememişsiniz." diye tepki gösteren Lavrov , "Dikkatinizi Putin'in ne söylediğine çekmek istiyoruz. Rusya'nın konumunu net bir şekilde açıkladı, lütfen bunu gidip okuyun. Ukrayna halkını, çalışanlarını kimse aşağılamayacak. Biz yalnızca neonazilere izin vermeyeceğiz, soykırım yapılmasına izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Batı ülkelerinin medyasının gerçeği yansıtmadığını iddia eden Lavrov şunları kaydetti:

Kiev rejimi Batı kontrolünün altındadır. Güya kültürü daha ileri taşıdığını savunuyor. Bir kez daha tekrarlamak istiyorum; lütfen Putin'in açıklamalarını okuyun: Sivillere zarar verilmeyecek dedik. Barakalara ateş açmayacağız dedik ve aynı zamanda özgür bir medya temsilcisi olarak ben size sormak istiyorum. Neden Batı medyasında olanlar gerçeği olduğu gibi yansıtmıyor. Neden bunu televizyonlarda göstermiyorsunuz? Donbas'ı hiç ziyaret ettiniz mi? Çocukların nasıl hayatlarını kaybettiğini hiç yansıttınız mı ekranlara?

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU